Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.
Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της.
Είδαμε:
Μία Άλλη Θήβα στο Θέατρο Πόρτα. "Όλοι σκοτώνουμε λίγο τον πατέρα μας", αναφέρει ως άλλη κυνικά πλασμένη παραδοχή στο έργο του ο συγγραφέας, Σέρχιο Μπλάνκο. Είτε σε κυριολεκτικό, είτε σε μεταφορικό επίπεδο. Αλήθεια, όπως, πόσο εύκολο ή πιθανό είναι να σκοτώσει ένα παιδί τον ίδιο του τον πατέρα; Ποιο ενδέχεται να είναι το κίνητρο που θα το οδηγήσει να ποτίσει τα χέρια του με αίμα και τη ζωή του με μία καταδίκη, συναισθηματική μα και ρεαλιστική. Αυτός είναι θεματικός πυρήνας της ιδιαίτερης παράστασης "Μία άλλη Θήβα".

Μίας παράστασης που τοποθετεί το αδίκημα της πατροκτονίας στο επίκεντρο, εξετάζοντας το υπό ένα πρίσμα αλλιώτικο. Η ιστορία ξεκινά όταν ένας νεαρός συγγραφέας – θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο Μπλάνκο – αποφασίζει να γράψει ένα θεατρικό έργο με θέμα την πατροκτονία. Δεν επιθυμεί να βασιστεί σε πορίσματα ερευνών και μαρτυρίες που εύκολα εντοπίζει κανείς στον κυβερνοχώρο. Αντιθέτως, θέλει να συνομιλήσει με έναν αληθινό πατροκτόνο, ο οποίος προσπαθεί να ενώσει ξανά τις κουκίδες της προσωπικής του διαδρομής στο μονοπάτι της ζωής του μετά το φονικό συμβάν. Δεν αισθάνεται τύψεις. Έχει, όμως, συναισθήματα. Για τις στιγμές που περνά σήμερα πίσω από τα κιγκλιδώματα του κελιού του, το δυσχερές – εν αρμονία ατυχές – παρελθόν, το αβέβαιο μέλλον.

Επί σκηνής, δεν θα συναντήσεις πολλούς ηθοποιούς. Ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης ανταπεξέρχονται με επιτυχία στις απαιτήσεις του πρωτοποριακού Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία. Από τη σκοπιά του – για τις ανάγκες του ρόλου - συγγραφέα, ο Θάνος Λέκκας καλείται να επικοινωνήσει – δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα, να αποκωδικοποιήσει, να γαληνεύσει έναν ζοφερό κατάδικο. Δεν αργεί να τον αντιληφθεί, όσο κι αν η σκέψη αυτή τον τρομάζει αρχικά. Να ανοίξει την πόρτα της ψυχής του και φέρνοντας επί σκηνής ηθικά διλήμματα με τη χρόνια κακοποίηση, τη σωματική βία, την υποτίμηση να δομούν την προσωπικότητα του νεκρού πλέον πατέρα. Από την πλευρά του αναπολόγητου θύτη.
Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Καπουράνης αντικρίζει κατάματα τη μεγαλύτερη – μέχρι σήμερα – ερμηνευτική πρόκληση της καριέρας του: να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο ρόλους – του πατροκτόνου και του ηθοποιού που θα τον ενσαρκώσει επί της θεατρικής σκηνής. Το καταφέρνει. Με καλοδουλεμένη μαεστρία, διαυγή ακροβασία, αβίαστη εναλλαγή φωνητικού τόνου, σωματικής διάπλασης και στάσης, συναισθηματικού μικροσύμπαντος. Η διάδραση των δύο ηθοποιών οδηγεί σε μία συγκινησιακή σύζευξη που δεν αργείς να αντιληφθείς.

Η Άλλη Θήβα δεν είναι απλά μία παράσταση που συνειρμικά οδηγεί το νου στην ιστορία του Οιδίποδα και του Λάιου. Είναι μία σύγχρονη δημιουργία με σημερινή ματιά, καλοκουρδισμένες ερμηνείες, ευφυή σκηνοθετική προσέγγιση, η οποία αξιοποιεί βασικά ζητήματα ηθικής φιλοσοφίας όχι προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού, αλλά ρεαλιστικού προβληματισμού. Από εκείνα τα ανεβάσματα, τα οποία αναλύεις, συμφωνείς ή διαφωνείς στα σημεία, συζητάς, αλλά παραδέχεσαι ότι πετυχαίνουν τον αρχέγονο σκοπό του θεάτρου: να διεγείρει ορθά νόηση και ψυχή.
Δοκιμάσαμε:
Το ελληνικό θαύμα του Makris Restaurant. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που με "κερδίζουν" στους ανθρώπους. Η έμφαση στη λεπτομέρεια – η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο καλό και το άριστο, το πάθος για το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνονται, η έρευνα, η τόλμη, ο αποκρυσταλλωμένος σε πράξεις και δημιουργίες συναισθηματικός τους κόσμος είναι μόλις μερικά από αυτά. Χαρακτηριστικά που είχα την ευτυχία – όχι απλά τύχη – να αναγνωρίσω και να βιώσω μία δροσερή βραδιά στο Makris Restaurant, τον Fine Dining θησαυρό της Domes επί της Άστιγγος.

Δεν χρειάζεται να περάσουν πολλά λεπτά – η ώρα στο Makris κυλά ήρεμα και γρήγορα – από τη στιγμή που θα περάσεις την πόρτα, μέχρι να αισθανθείς ότι βρίσκεσαι σε ένα εστιατορικό σύμπαν διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μία ανάσα, ένα Welcome Drink, ένα θερμό καλωσόρισμα αρκούν. Τα τμήματα από κερκυραϊκούς μπότηδες – φόρος τιμής στην ιδιαίτερη πατρίδα του εστιατορικού brand - λειαίνουν τις γωνίες μου με τη φιλική γεωμετρία τους στην κορυφή, όσο τα λιλιπούτεια μεταλλικά ελαιόδεντρα προσθέτουν τη δική τους πινελιά σε ένα art de la table γήινο, προσιτό, αυθεντικό. Ο art director Στέφανος Μαλαμάς έχει κάνει πολύ καλή δουλειά.


Η ευφυής διαρρύθμιση του χώρου με εντυπωσιάζει. Σε κάθε του επίπεδο. Στο υπόγειο, συναντά κανείς ένα ατμοσφαιρικό δωμάτιο με Private Dining διάθεση, μυσταγωγική ιδιοσυγκρασία και αρχαία ευρήματα που προϋπήρχαν στο ιστορικό κτίριο, ένας ρους πολιτιστικής κληρονομιάς άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Ρωμαϊκή αγορά. Δεν το συναντάς συχνά. Στο ενδιάμεσο στάδιο, οι αμφιβληστροειδείς γοητεύονται από έναν γυάλινο τοίχο, εντός του οποίου φιλοξενούνται περισσότερες από 250 ετικέτες εγχώριου και διεθνή αμπελώνα με το φορτίο να μετατοπίζεται τρυφερά προς το ελληνικό terroir.


Άλλωστε, το DNA του Makris Restaurant είναι ξεκάθαρα ελληνικό. Δεν επιδιώκει να μεταβληθεί, να δοκιμαστεί σε ξενόφερτες πρακτικές που θα αλλoιώσουν την ταυτότητά του. Αντιθέτως, στόχος του είναι να δημιουργήσει μία νέα σχολή δημιουργικής ελληνικότητας στον τομέα του αθηναϊκού Fine Dining. Η επιλογή του Πέτρου Δήμα στη ψυχή της κουζίνας δεν είναι τυχαία. Ο σεφ πατρόν του Makris Restaurant επιλέγει πρώτες ύλες από μία ιδιόκτητη, καλοφροντισμένη φάρμα στην Αρχαία Κόρινθο, συνεργάζεται με μικρούς τοπικούς παραγωγούς, αξιοποιεί στον υπερθετικό βαθμό όλα όσα η ελληνική γη διαχρονικά προσφέρει ενορχηστρώνοντας ένα μενού συντιθέμενο από πιάτα που εκ πρώτης όψεως θυμίζουν μικρά έργα τέχνης, ενώ στο σώμα τους η ελληνική γεύση ξεδιπλώνει την (κατα)δική της προσωπικότητα.


Με τις γεύσεις να ακροβατούν ανάμεσα στη Γένεση, την Ουτοπία, και τη Φύση, το Makris Restaurant προσφέρει τρία μενού degustation οκτώ ή δεκατριών σταδίων. Στα πρώτα highlights του, ο cappuccino μανιταριού – σερβίρεται σε ποτήρι – με δόσεις κάστανου και το καρπάτσιο μπακαλιάρου με σύγκλινο Μάνης σε έναν απροσδόκητα ισορροπημένο συνδιασμό όσο ο τρυφερός μπλε αστακός Βρετάνης με μαραθόριζα προλειαίνουν το έδαφος για το στάδιο ενός αυθεντικά τραγανού και ζεστού ψωμιού, του οποίου τη γεύση απογειώνει το φημισμένο βούτυρο Κερκίνης και νότες ελαιόλαδου, του οποίου την ποικιλία επιλέγει ο καθένας από τον κατάλογο.

Το μπαρμπούνι ψήνεται και σερβίρεται με τα τραγανά λέπια του και αναζωογονητική λαχανίδα, ενώ το ελληνικό χοιρινό Iberico είναι η αποθέωση του ερυθρού χρώματος με τη σάλτσα από κόκκινα φρούτα να επαναπροσδιορίζει την τελική γεύση. Προσωπικό αγαπημένο το χτένι με κολοκύθα και μαραθόριζα, ένα μικρό ποιήμα θαλασσινής γεύσης. Το φινάλε είναι, όπως πάντα, γλυκό. Διαφορετικές υφές σοκολάτας συναντώνται σε δύο μίνιμαλ κλωνάρια, αλλά περισσότερα δεν θα σου πω. Διότι, το Makris Restaurant είναι από τα εστιατόρια που πρέπει να βιώσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου.
Ξεχωρίσαμε:
Το πρώτο pop up κατάστημα του A Magic Cabinet. Ήταν πριν από μία πενταετία – σε μία άλλη pre-covid πραγματικότητα-, όταν η Ευγενία Χανδρή αποφάσισε να κλείσει σε ένα μαγικό κουτί όσα αγαπά και την εμπνέουν. Τη γαλήνη της απέραντης στον νου ελληνικής θάλασσας, την αυθεντικότητα της γεύσης, την αύρα της μόδας, το ασυγκρίτο πλεονέκτημα της σοφά δουλεμένης αρχιτεκτονικής και του ευφυούς interior design, τους καλλιτέχνες που δεν διστάζουν να καινοτομήσουν. Όλα όσα συνθέτουν την Ελλάδα του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Και εγένετο το A Magic Cabinet. Σήμερα, το καινοτόμο πρόσωπο της γυναίκας – συνώνυμο της ελληνικής φιλοξενίας αποκτά το δικό του pop up κατάστημα στην καρδιά της Αθήνας. Στο KAL.ATHΙ. Το ραντεβού μέχρι 1η Ιουνίου δίδεται στο Κολωνάκι.

Το νέο πρόσωπο του The Twenty One Restaurant & Bar. Υψηλό, όπως η αισθητική που το χαρακτηρίζει. Αδιαπραγμάτευτα φιλόξενο, όπως η συνθήκη που δημιουργούν τα πολυτελή διακοσμητικά στοιχεία και οι άνθρωποι του. Μοναδικό, όπως η γεύση που γεναιόδωρα αφήνουν στον ουρανίσκο οι γαστρονομικές του δημιουργίες. Το νέο κεφάλαιο του The Twenty One Restaurant & Bar προσφέρει οξυγόνο στον καταπράσινο κήπο που φιλοξενείται και Fine Living διάθεση στην "καρδιά" της Κηφισιάς.


Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της σύγχρονης πολυτέλειας, το interior design του εμβληματικού εστιατορίου φέρει την υπογραφή του Στάμου Χονδροδήμου (IDLaboratorium) και ο φωτισμός της Αλεξάνδρας Μπογδάνου. Ιδιαίτερα μάρμαρα και ψηφίδες, φίνες ταπετσαρίες, βελούδινα υφάσματα, σοφιστικέ χρωματικοί τόνοι, μοντέρνα έργα τέχνης συνθέτουν ένα μοναδικό κράμα ολιστικής εστιατορικής εμπειρίας με νότες από sushi, prime κοπές, φρέσκα ψάρια και μία σπάνια Wine List.
Τη Let's Get Physical διάθεση του Divani Apollon Palace & Thalasso. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν πλέον να γυμναστούν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, με Staycation ή μη διάθεση. Ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, το Divani Apollon Palace & Thalasso, προχώρησε σε ολική αναβάθμιση του Fitness Center του με την πιο premium και τεχνολογικά προηγμένη σειρά της Technogym στα Cardio & Strength μηχανήματα, στη μεγαλύτερη ποικιλία που διατίθεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, επιβαιώνοντας ότι η γυμναστική είναι ένας τρόπος ζωής που δεν πάει διακοπές.

Τη μεγάλη MIKRO-επιστροφή. Mε 26 χρόνια εμπειρίας, με τις βαλίτσες τους γεμάτες τραγούδια που χορεύουμε όλοι, με ένα νέο album, 10 χρόνια μετά την τελευταία τους κυκλοφορία, αλλά και την πάντα στιβαρή τους παρουσία στις σημαντικότερες μουσικές σκηνές, δίπλα σε δυνατά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής, όπως οι Hooverphonic, o Morrissey και οι Ladytron, oι ΜΙΚRΟ είναι έτοιμοι να κατακτήσουν την νέα σκηνή του Arch, το πρώτο Σάββατο του Απρίλη. Γιατί, η μουσική είναι ρυθμός και ο ρυθμός είναι ζωή. Θυμάσαι τότε που χορεύαμε όλοι;