Στον καύσωνα και την έντονη ζέστη, είναι σημαντικό να επιλέγουμε σοφά τα τρόφιμα που βάζουμε στα πιάτα μας.
Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν με τις αντοχές μας να δοκιμάζονται. Για να βοηθήσουμε το σώμα μας να διατηρήσει την θερμική του ισορροπία, είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε ανάλογα και τη διατροφή μας. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να δυσκολέψουν την πέψη και να εντείνουν την αίσθηση της ζέστης στο σώμα.
Ένα από τα χειρότερα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις όταν κάνει ζέστη είναι αναμφίβολα το κόκκινο κρέας.
Γιατί είναι η χειρότερη τροφή στον καύσωνα;
Πλούσιο σε λίπος και σύνθετες πρωτεΐνες, το κόκκινο κρέας απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τον οργανισμό για να αφομοιωθεί. Αυτή η διαδικασία προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την ενόχληση τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Αντί λοιπόν, να υποκύψεις στην πρόσκληση του μπάρμπεκιου, είναι καλύτερο να επιλέξεις άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή μοσχάρι, ή ακόμη και φυτικές πρωτεΐνες όπως φακές, τόφου ή ρεβίθια.
Εκτός από το κόκκινο κρέας, υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγεις όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Ο καφές, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά έχουν αφυδατωτική επίδραση.
Τα πολύ πικάντικα ή αλμυρά πιάτα εντείνουν την αίσθηση της ζέστης και μπορεί να απορρυθμίσουν την ενυδάτωση του σώματος.
Ακόμη και τα πολύ κρύα τρόφιμα, όπως τα παγωτά ή τα παγωμένα ροφήματα, μπορούν να διαταράξουν την πέψη.
Τι πρέπει να τρως τις ζεστές μέρες;
Μια ελαφριά κουζίνα, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι ιδανική για το καλοκαίρι. Οι πολύχρωμες σαλάτες, οι κρύες σούπες ή τα smoothies χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις απέναντι στα βαριά γεύματα.
Μην ξεχνάς ότι η ενυδάτωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος στη ζέστη. Να πίνεις τακτικά νερό, ακόμη και αν δεν διψάς, και περιορίσεις τα ζαχαρούχα ή τα διεγερτικά ποτά.
Υιοθετώντας αυτές τις απλές συνήθειες, θα προάγεις την ευεξία και θα βοηθήσεις το σώμα σου να αντέξει στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες.