Μαζί με τον Θάνο Καραμπάτσο αποτελούν το σχεδιαστικό δίδυμο Greece is for Lovers –το πιο έξυπνο, «αυθάδικο» και cool design brand που έχουμε στην Ελλάδα.
Η Χριστίνα Κοτσιλέλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Product Design στην περίφημη σχολή Central Saint Martin’s του Λονδίνου και συνέχισε με Master στο σχεδιασμό κοσμήματος. Εκεί γνώρισε και τον τωρινό συνεργάτη της Θάνο Καραμπάτσο και μαζί, το 2007, δημιούργησαν τους Greece is for Lovers με έδρα τους την Αθήνα. Τα design αντικείμενά τους έκαναν αμέσως αίσθηση τόσο για την υψηλή αισθητική, όσο για το χιούμορ και την ελληνικότητα τους: ο χαρτοκόπτης κεραυνός του Δία, ένα δερμάτινο skateboard σαν αρχαιοελληνικό σανδάλι, τα πιάτα Amen, τα βαράκια-αρχαίες κολώνες “Built your myth” και μια θήκη iPod πλεγμένη με βελονάκι. Λαμβάνουν τακτικά μέρος σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ τα προϊόντα τους φιλοξενούνται σε αρκετές γκαλερί και concept stores του εξωτερικού.
Η νέα εμμονή, ωστόσο, της Χριστίνας είναι η μαγειρική. Πέρυσι παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή Matthew Kenney Culinary στο Λος Άντζελες, που ειδικεύεται στo raw vegan φαγητό, ενώ το χειμώνα που μας πέρασε διοργάνωσε μια σειρά vegan και vegetarian δείπνων στο εστιατόριο Breeder Feeder της Breeder Gallery. Στόχος της είναι, παράλληλα με τους Greece is for Lovers, να δημιουργήσει κι ένα brand catering και διοργάνωσης κινητών δείπνων σε διάφορα σημεία κάθε φορά..
Γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα;
Πώς προέκυψε αυτό το όνομα Greece is for Lovers?
Ήταν ένα ανεπίσημο slogan της Ελλάδας τη δεκαετία του ‘70. Θεωρούμε ότι ταιριάζει απόλυτα στο πνεύμα των αντικειμένων που σχεδιάζουμε καθώς εμπεριέχει και χιούμορ και ειρωνεία, μια ισχυρή δόση νοσταλγίας αλλά και kitsch.
Γιατί αποφασίσατε να σχεδιάσετε τα σουβενίρ αλλιώς;
Δεν θεωρούμε ότι σχεδιάζουμε μόνο σουβενίρ. Πολλά από τα αντικείμενα μας πέφτουν σε αυτή την κατηγορία ή ο κόσμος τα εκλαμβάνει έτσι, αλλά εμείς τα αντιμετωπίζουμε περισσότερο ως σχόλια επάνω στην Ελληνική κουλτούρα και ψυχοσύνθεση.
Πώς προέκυψε η σχέση σου με τη μαγειρική;
Μαγείρευα πολύ από μικρή, με την παιδική μου φίλη κάναμε τρομερούς πειραματισμούς στα τραπέζια των γονιών μας! Μεγαλώνοντας συνέχισα να πειραματίζομαι μαγειρεύοντας για τους φίλους μου μέχρι που τελικά πήγα σε μια σχολή πέρυσι το καλοκαίρι στο Λος Άντζελες και φέτος δοκίμασα την τύχη μου σε επαγγελματικές κουζίνες. Με ενδιαφέρει πολύ η γεύση αλλά και η ιδιαίτερη παρουσίαση του φαγητού, ίσως εκεί να βγαίνει και το ενδιαφέρον μου για τον σχεδιασμό - και τα δύο άλλωστε ανήκουν στο φάσμα της δημιουργίας.
Τι σκέφτεσαι όταν μαγειρεύεις;
Συνήθως μαγειρεύοντας χαλαρώνω. Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας!
Το πιο αγαπημένο σου φαγητό στον κόσμο;
Πολύ δύσκολο να διαλέξω μόνο ένα. Είμαι χορτοφάγος οπότε μου αρέσουν πολύ τα φαγητά με φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, όπως χρησιμοποιούν πολλές Ασιατικές κουζίνες. Μου αρέσουν επίσης πολύ τα φρούτα σε αλμυρά πιάτα και οι ξηροί καρποί σε διάφορες παρασκευές.
Συνέχεια στη σελίδα 2
Τι θα πρότεινες σε έναν τουρίστα να δει οπωσδήποτε στην Ελλάδα;
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, μια επίσκεψη στον ναό των Δελφών είναι πάντα μαγική.
Το mantra σου για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη μέρα;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο mantra, μάλλον προσπαθώ να θυμάμαι να αναπνέω!
Τι σχέση έχεις με το πρωινό ξύπνημα;
Όχιπολύ καλή, παρόλο που τα πρωινά συγκεντρώνομαι πολύ καλύτερα. Περνάειπάντως λίγος χρόνος μέχρι να μπορέσω να επικοινωνήσω με τον έξω κόσμο.
Σε φοβίζει το πέρασμα του χρόνου;
Όχι ιδιαίτερα. Έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται πολύ πιο όμορφοι και συμπαθητικοί μεγαλώνοντας.
Τι αγαπάς και τι μισείς στην πόλη σου;
ΗΑθήνα με διχάζει πολύ. Υπάρχουν φορές που έχω την αίσθηση ότι μου δίνειμια μεγάλη ελευθερία, αλλά μετά προσγειώνομαι απότομα όταν αντιμετωπίζωτην τρομερή αγένεια που υπάρχει γύρω μας.
Επίσης σιχαίνομαι το καλοκαίρι και τη ζέστη της.
Ποιες είναι οι 3 τοπ απολαύσεις σου;
Ταξίδια, φαγητό και καλή παρέα.
Οικογένεια και καριέρα μπορούν να ισορροπήσουν;
Δεν με έχει απασχολήσει το θέμα ακόμα. Υποθέτω πως ναι, αλλά ρωτήστε με κάποια χρόνια αργότερα.
Τι σου έμαθε η οικονομική κρίση;
Νομίζω ότι αποκάλυψε πολλά πράγματα που προσπαθούσαν πάντα να συγκαλυφθούν στην Ελλάδα.
Έχεις γυναίκες πρότυπα;
Δεν πιστεύω σε πρότυπα.
Το συμπέρασμα σου για την σχέση μάνας-κόρης;
Χάνονταςπρόσφατα τη μητέρα μου συνειδητοποίησα πόσο βαθύτερο δέσιμο υπάρχει σεαυτή την σχέση από αυτό που φαινομενικά υπάρχει. Επίσης συνειδητοποίησαότι, δυστυχώς ή ευτυχώς, μεγαλώνοντας τους μοιάζουμε όλο καιπερισσότερο.
Το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει μια γυναίκα;
Δεν διαχωρίζω γυναίκες και άνδρες, και στις δυο περιπτώσεις μάλλον η μοναδικότητα τους.
Ένα πολύτιμο μυστικό ομορφιάς.
Λάδι καρύδας για όλες τις χρήσεις! Από την ενυδάτωση σε πρόσωπο και σώμα μέχρι τη μαγειρική.
Ποια αρετή εκτιμάς περισσότερο στους ανθρώπους;
Την ειλικρίνεια, ακόμα και αν πολλές φορές πονάει.
Τι σου δίνει έμπνευση στη ζωή και στη δουλειά;
Τα ταξίδια, οι φίλοι μου, η φύση.
Τι σημαίνει για εσένα ευτυχία;
Να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου.
Η συνταγή της επιτυχίας σου;
Το τι θεωρείται επιτυχία είναι μάλλον υποκειμενικό και δεν πιστεύω ότι υπάρχει συνταγή για αυτήν.
Μια εμπειρία της ζωής σου που σε καθόρισε;
Hγνωριμία στο Λονδίνο με τον συνεργάτη μου. Αυτό που κάνουμε με τοGreece is for Lovers είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης και σημαντικήςφιλίας.

Από πάνω και δεξιόστροφα: Athens Sucks, Tougher than leather, Hermaphrodite, Got Milk
Σχετικά θέματα:
WomenTalk: Δήμητρα Κολοτούρα
WomenTalk: Ρεβέκκα Καμχή
Womentalk: Μαρία και Ιλένα Κόκκου