top article

Αν κάτι είναι σίγουρο, αυτό είναι ότι η μόδα ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή χιλιάδων γυναικών και ανδρών στον κόσμο. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει και συγκεκριμένος κλάδος της ψυχολογίας που θα μελετά τι κρύβεται πίσω από τις επιλογές μας; Λοιπόν ο κλάδος αυτός υπάρχει, αν και νεοσύστατος, ερευνώντας ακόμη και το τι σημαίνει για τον καθένα ο τρόπος που τακτοποιεί τα ρούχα του.

Δες επίσης: 11 tips για να οργανώσεις τη ντουλάπα σου όπως οι επαγγελματίες

Η Carolyn Mair είναι μία από τις πρώτες που απασχολείται σε αυτόν τον κλάδο διδάσκοντας σχετικά μαθήματα στο London College of Fashion. Σύμφωνα με την Mair, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που βρίσκονται πίσω από τα πεταμένα ρούχα στο πάτωμα, όσο και πίσω από αυτά που βρίσκονται τακτοποιημένα στις αρχικές κρεμάστρες τους. Αναλύει έτσι 6 βασικές τακτικές που ακολουθούν οι περισσότερες γυναίκες κατά την οργάνωση της ντουλάπας τους και μας εξηγεί τι ακριβώς σημαίνουν αυτές.

Με πόσες από τις παρακάτω καταστάσεις ταυτίζεσαι;

Δεν έχεις τίποτα να φορέσεις - Αλλά άπειρα ρούχα

Το να αγοράζεις κάτι κάθε φορά που θα δεις κάτι που θα σου αρέσει, θα σε οδηγεί συχνά στο παραπάνω πρόβλημα. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία σημαίνει ότι απολαμβάνεις πραγματικά το shopping, αλλά χωρίς να κάνεις σοφές επιλογές. Ανήκεις στην ίδια κατηγορία με τους ανθρώπους που δεν πετάνε ποτέ τίποτα, με τη λογική ότι κάποια στιγμή θα ξαναφορεθεί. Έτσι καταλήγεις με μία πλούσια γκαρνταρόμπα με ανόμοια ρούχα και ελάχιστες επιλογές για συνδυασμούς, αλλά και και το αιώνιο πρωινό πρόβλημα του 'δεν έχω τίποτα να φορέσω'

Τακτοποιείς τα ρούχα σου ανάλογα με το χρώμα τους

Η τακτική αυτή εντοπίζεται έντονα σε οργανωτικούς και δημιουργικούς ανθρώπους, που εκτιμούν περισσότερο την εμφάνιση από τη χρηστικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη και το να κοιτάς την οργανωμένη σε χρώματα ντουλάπα σου μπορεί να σε κάνει χαρούμενη!

Δεν κρεμάς ποτέ τίποτα

Και τα παρατάς όλα στο πάτωμα ή σε μία καρέκλα; Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία μάλλον δεν είσαι ιδιαίτερα φαν της οργάνωσης, κάτι που σημαίνει ότι θα είσαι και γενικότερα ακατάστατη ή αναβλητική. Δεν έχεις καθόλου χρόνο για τίποτα, ενώ είναι πολύ πιθανό να αργείς πάντα στα ραντεβού σου. Αν γινόσουν λίγο πιο οργανωτική όμως, όλα θα ήταν καλύτερα!

Κάθε fashion item βρίσκεται στο αρχικό κουτί του

Είτε πρόκειται για κοσμήματα, είτε για κάποιο ζευγάρι παπούτσια θα το βρεις πάντα στη ντουλάπα, ακριβώς όπως το αγόρασες. Αγαπάς και προσέχεις πολύ τα ρούχα σου για αυτό και προσπαθείς να τα διατηρείς πάντα καθαρά και περιποιημένα. Μάλλον αντιμετωπίζεις και εσύ το shopping ως μία ξεχωριστή εμπειρία, οπότε το να τακτοποιείς τα πράγματα σου με τον ίδιο τρόπο, σου δίνει το ίδιο ευχάριστο συναίσθημα που είχες όταν τα αγόρασες.

Τακτοποιείς τα πάντα ανάλογα με το είδος τους

Σε άλλο σημείο οι φούστες, τα παντελόνια, τα shorts και πάει λέγοντας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλοι όσοι είναι αρκετά προσγειωμένοι σαν προσωπικότητες, ολιγαρκείς και πρόθυμοι να αφιερώσουν λίγο χρόνο παραπάνω στην οργάνωση της ντουλάπας τους ώστε να επωφεληθούν αργότερα.

Αλλάζεις τη ντουλάπα σου κάθε σεζόν

Χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο σημαίνει αλλαγή γκαρνταρόμπας και ντουλάπας. Ίσως να συμβαίνει αυτό γιατί δεν έχεις αρκετό χώρο, αλλά μάλλον και γιατί είσαι αρκετά οργανωτική σε όλες τις πτυχές της ζωής σου. Με το να αλλάζεις τη ντουλάπα σου σε κάθε σεζόν σημαίνει με κάποιο τρόπο ότι αποχαιρετάς την προηγούμενη σεζόν και προετοιμάζεσαι με αισιοδοξία για αυτήν που έρχεται!

Δες επίσης: Πώς να ετοιμάσεις την ντουλάπα σου για την άνοιξη σε 5 βήματα

 

 

 

 

 

 

Ιούλιος 2018

>