top article

H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μετρά λίγα περισσότερα από 100 χρόνια (γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1911, ενώ η 8η Μαρτίου εδραιώθηκε λίγο αργότερα ως η σταθερή μέρα επετείου). 

Παρ΄όλο που τα κίνητρα για την εγκαθίδρυσή της ήταν καθαρά κοινωνικοπολιτικά, λειτουργώντας ως υπενθύμιση των δικαιωμάτων και των ευκαιριών που ακόμη εκκρεμούσαν (και ίσως ακόμα να εκκρεμούν) σε σχέση με το γυναικείο φύλο, η ημέρα αποτελεί αφορμή για ένα ευρύ πεδίο εκδηλώσεων, δηλώσεων και δραστηριοτήτων που συχνά εστιάζουν στις lifestyle εκφράσεις της θηλυκότητας. 

Όσο σημαντικό είναι να ακούμε, να μοιραζόμαστε και να αναπαράγουμε τα ελπιδοφόρα, υποστηρικτικά, δυναμικά μηνύματα και αποφθέγματα ισχυρών γυναικών, άλλο τόσο απαραίτητο είναι να λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις φεμινιστών εκπροσώπων του αντίθετου φύλου, που είναι τόσο όσο κι εμείς, μέρος της αλλαγής προς μια πιο ίση κοινωνία. 

Karl Marx

"Όποιος γνωρίζει στοιχειώδη ιστορία, γνωρίζει ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές είναι αδύνατες χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών"

Πρίγκιπας Harry

12 διάσημοι άνδρες μιλούν για το φεμινισμό και τα δικαιώματα των γυναικών

"Γνωρίζουμε ότι όταν οι γυναίκες έχουν τη στήριξη που χρειάζονται, βελτιώνονται οι ζωές όλων γύρω τους- της οικογένειας, της κοινότητας και της χώρας τους. Αυτό δεν αφορά μόνο τις γυναίκες- πρέπει κι εμείς να αναλογιστούμε το ρόλο μας σε αυτό. Οι αληθινοί άνδρες δείχνουν στις γυναίκες το σεβασμό και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει"

Joseph Gordon-Levitt 

josephn gordon levitt

"Η μητέρα μου με μεγάλωσε σαν φεμινιστή. Τόνιζε συχνά σε εμένα και τον αδερφό μου ότι η κουλτούρα συχνά αναπαριστά τις γυναίκες σαν αντικείμενα. Βλέπαμε αγώνες μπάσκετ και όταν έβγαιναν οι μαζορέτες η μητέρα μου έλεγε "Κοιτάξτε, εδώ υπάρχει μια ιστορία. Οι άνδρες είναι ηρωικοί αθλητές και οι γυναίκες απλώς είναι όμορφες". Δεν ήθελε να προσβάλει τις μαζορέτες, ήθελε απλώς να το έχουμε στο νου μας, γιατί αυτές οι εικόνες είναι παντού. Αν δεν το σκεφτείς ιδιαίτερα, περνά στο 'αίμα' σου και γίνεται ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα. 

 Eddie Vedder

Eddie Vedder

"Συνήθως δεν νευριάζω, αλλά όλοι αυτοί οι άνδρες που προσπαθούν να ελέγξουν τα σώματα των γυναικών έχουν αρχίσει να με εκνευρίζουν"

Dalai Lama

"Θεωρώ τον εαυτό μου φεμινιστή. Έτσι δεν λέγεται κάποιος που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών;"

Barack Obama

Barack Obama

​"Πρέπει να διατηρήσουμε για το μέλλον το έργο των γυναικών που ήρθαν πριν από εμάς και να βεβαιωθούμε ότι οι κόρες μας δεν έχουν περιορισμούς στα όνειρά τους και εμπόδια στα όσα θέλουν να κατακτήσουν"

Ghandi

"To να αποκαλούν τη γυναίκα το αδύναμο φύλο είναι μια λίβελος, μια αδικία των ανδρών προς τις γυναίκες. Αν με την έννοια δύναμη εννοούμε τη φυσική βία, τότε ναι, οι άνδρες την έχουν περισσότερο. Αν όμως εννοούμε ηθική δύναμη, τότε οι γυναίκες είναι ανώτερες. Δεν έχουν οι γυναίκες μεγαλύτερη αυτοθυσία, μεγαλύτερο κουράγιο; Αν η βία απουσιάζει από το μέλλον μας, τότε το μέλλον μας είναι οι γυναίκες. Ποιος μπορεί να έχει πιο αποτελεσματική επίδραση στην καρδιά από ότι μια γυναίκα;"

Nelson Mandela

"Η ελευθερία δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν χειραφετηθούν πρώτα οι γυναίκες από κάθε είδους καταπίεση"/

Theodore Roosevelt

"Oι συντηρητικοί φίλοι μου μού λένε ότι η θέση μιας γυναίκας είναι στο σπίτι. Τότε εκεί είναι και η θέση του άνδρα. Δεν είναι περισσότερο της γυναίκας από του άνδρα. Αν ένας μέσος άνδρας έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τα κοινά από μια μέση γυναίκα, τότε αυτό αντανακλά ένα πρόβλημα. Αν ένας μέσος άνδρας σου πει ότι η μέση γυναίκα δεν έχει χρόνο να σκεφτεί αυτά τα πράγματα, πες του αν γυρίσει σπίτι και να αναλάβει το μερίδιό του".

Daniel Craig

Daniel Craig

"Οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για τα 2/3 της δουλειάς που γίνεται παγκοσμίως, αλλά αμείβονται μόνο το 10% του συνολικού κέρδους και έχουν το 1% της ιδιοκτησίας. Είμαστε ίσοι, λοιπόν; Αν η απάντηση είναι 'ναι', δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να ρωτάμε". 

Mark Ruffalo

Mark Ruffalo

"Η μητέρα μου έζησε μια ζωή όπου αποφάσισε εκείνη πότε θα κάνει παιδιά και πότε θα δούλευε. Θέλω οι κόρες μου να έχουν τις ίδιες επιλογές. Δε θέλω να ξαναγυρίσουμε ποτέ στις εποχές που οι γυναίκες περνούσαν νύχτα τα σύνορα για να ξεφορτωθούν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σε ένα φτηνό ξενοδοχείο. Όπου το ποσό των 600 δολαρίων γίνεται η αξία της ζωής μιας νέας γυναίκας".

Ryan Gosling

ryan gosling

​"Νομίζω ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες. Είναι πιο δυνατές, εξελίσσονται γρηγορότερα. Το βλέπεις ειδικά αν έχεις κόρες. Εγώ μεγάλωσα με τη μητέρα και την αδερφή μου-έκανα μαθήματα χορού. Τώρα, η οικογένειά μου απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες. Με κάνουν καλύτερο άνθρωπο"

Φωτο: Splash News/Ideal Image

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>