top article

Μια καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σου. Και η εύρεση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής είναι να κατανοήσεις τι σου φέρνει ικανοποίηση. "Η σεξουαλική υγεία και η οικειότητα βασίζονται στη συναίνεση, την ειλικρίνεια και την αμοιβαία ευχαρίστηση", λέει η Barb Depree, MD ιδρύτρια του MiddlesexMD. "Εάν σεβαστοί και πλήρεις, το σεξ θα ωφελήσει την υγεία σας."

Τα πέντε από τα κύρια οφέλη του σεξ για την υγεία

Το σεξ μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος

Τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται μετά το σεξ, σύμφωνα με την The Journal of Sexual Medicine. Αυτή είναι η ορμόνη που ευθύνεται για το στρες και με λιγότερη από αυτήν, θα νιώσεις πιο χαλαρή.

Οι ενδορφίνες είναι μια άλλη ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ η οποία σχετίζονται με αυξημένα συναισθήματα ευχαρίστησης, κινήτρου και ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι το σεξ, όπως και η άσκηση, μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σου εάν αισθάνεσαι πεσμένη.

"Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που κάνουν σεξ έχουν λιγότερο στρες και άγχος", λέει η Depree.

Το σεξ αυξάνει την οικειότητα και τη λίμπιντο

Η οξυτοκίνη, γνωστή ως ορμόνη αγάπης, απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ. Συνδέεται με αυξημένα συναισθήματα εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης - τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο της διατήρησης στενών σχέσεων.

Εάν αισθάνεσαι πιο συνδεδεμένη με τον/την σύντροφό σου, η επιθυμία σου για σεξ - γνωστή ως λίμπιντο - μπορεί να αυξηθεί.

Η μεγαλύτερη λίμπιντο και η οικειότητα με ένα άλλο άτομο μπορούν να σου παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για να διατηρείς τον εαυτό σου ψυχικά και σωματικά καλά.

Το σεξ μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Η απελευθέρωση της οξυτοκίνης θα σε βοηθήσει επίσης να κοιμηθείς πιο γρήγορα μετά το σεξ.

Πιο συγκεκριμένα με τον οργασμό, το σεξ, γενικά, βοηθά στην απελευθέρωση της οξυτοκίνης, η οποία επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο για να ενθαρρύνει τη χαλάρωση - και στην πραγματικότητα είναι λίγο καταπραϋντικό.

Στην πραγματικότητα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αναφέρουν καλύτερα τον ύπνο μετά από έναν οργασμό, είτε το επιτυγχάνουν με έναν σύντροφο είτε μέσω αυνανισμού.

Εκτός από την οξυτοκίνη, τα επίπεδα προλακτίνης αυξάνονται μετά τη σεξουαλική επαφή και τον οργασμό, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής. Αυτή η ορμόνη αυξάνει τα αισθήματα υπνηλίας και χαλάρωσης, γεγονός που μπορεί επίσης να σας διευκολύνει να κοιμηθείτε τη νύχτα.

Το σεξ μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Το 2018, το Journal of Sex Research βρήκε μια σχέση μεταξύ του σεξ με έναν σύντροφο και της βελτιωμένης ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις σεξουαλικά ανενεργές γυναίκες με εκείνες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και διαπίστωσαν ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες είχαν αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α στο σάλιο τους. Αυτό το αντίσωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση κοινών τύπων ασθενειών όπως αναπνευστικών και γαστρεντερικών παθήσεων.

Επιπλέον, κάποια έρευνα διαπίστωσε ότι ο αυνανισμός μπορεί να ενισχύσει την ανοσία και να βελτιώσει τη γενική υγεία.

Το σεξ μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σου

Η πράξη του σεξ είναι άσκηση. Στην πραγματικότητα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι καίνε κατά μέσο όρο 85 θερμίδες κατά τη διάρκεια του σεξ που διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Η άσκηση είναι υγιής για πολλούς λόγους, αλλά είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Σύμφωνα με την Depree, το σεξ έχει άμεσο αντίκτυπο στη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, τόσο λόγω των φυσικών και ψυχικών οφελών του σεξ. Τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους συνδέονται επίσης με τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και, συνεπώς, με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Συμπερασματικά

Συνολικά, το σεξ μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την ψυχική και σωματική υγεία.

Το σεξ μειώνει το άγχος και το άγχος και μπορεί να ενισχύσει την οικειότητα και τα συναισθήματα σύνδεσης με τον σύντροφό σου. Σου επιτρέπει να κοιμηθείς καλύτερα, καίει θερμίδες και μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις πιο αποτελεσματικά κάποια ασθένεια ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σου.

Με την πάροδο του χρόνου, μια υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

πηγή: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>