top article

Κατά τον Ποινικό Κώδικα, ελαφρυντικό σε έναν κατηγορούμενο μπορεί να δοθεί (και) όταν εκείνος παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη που του προκάλεσε άδικη εναντίον του πράξη. Ο ηθοποιός μελέτησε τόσο καλά τον Κωνσταντή, που του δίνει αρκετά ελαφρυντικά και το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση μ’ εκείνον αποδεικνύει –και αναδεικνύει– για ακόμα μία φορά το περίσσιο ταλέντο του. 

Από τα Χανιά, όπου μεγάλωσες, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και από το Εθνικό Θέατρο σε σημαντικές συνεργασίες σε θέατρο και τηλεόραση. Για ποια δουλειά μέχρι στιγμής νιώθεις περισσότερο περήφανος;
 

Ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να ξεχωρίσω κάποια δουλειά. Ποτέ δεν έκανα επιλογές για τις οποίες θα ντρεπόμουν ή δε θα ένιωθα καλά. Το κριτήριό μου ήταν πάντα το να με πηγαίνει η καθεμία που κάνω μόνο μπροστά και να εξελίσσομαι. Όλες τις έκανα με μεγάλη αγάπη, απόλυτο δόσιμο και πήρα όντως πολλά.
 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να μεγαλώνεις σε επαρχία;

Είσαι πιο γειωμένος και έχεις άλλα βιώματα. Έχεις έρθει σε επαφή με τη φύση και τα ζώα. Έχεις στη μνήμη σου μυρωδιές. Έχεις δει χρώματα, έχεις πέσει στα χώματα ενώ έπαιζες, έχεις ζήσει σε συνθήκες που είναι πιο κοντά στη φύση του ανθρώπου.
 

Είσαι άνθρωπος που χρειάζεται την επιβεβαίωση για να εξελιχθεί;

Η καλύτερη επιβεβαίωση είναι αυτή που έρχεται από τις επιλογές σου. Στην πορεία του χρόνου. Να σε δεις εκεί όπου σε σκέφτηκες. Σε αυτό ακολούθησα το ένστικτο και τα θέλω μου. Η επιβεβαίωση είναι πάντα ευπρόσδεκτη φυσικά κι αυτό ισχύει για τον κάθε άνθρωπο. Εξελίσσεσαι ανάλογα με το πόσο εσύ δουλεύεις με εσένα, για εσένα. Η εξέλιξη είναι αγώνας προσωπικός και συνεχής. Είναι απόφαση. Η επιβεβαίωση είναι μια ανάσα ξεκούρασης, ένα ποτήρι νερό σε αυτόν το μαραθώνιο, ένα καλό booster, σε φορτίζει με δύναμη να συνεχίσεις. Τα πόδια σου όμως θα σε φτάσουν στο τέρμα.
 

Ο Κωνσταντής Σεβαστός δεν μπορεί να διαχειριστεί την απόρριψη. Ο Γιάννης πώς τη διαχειρίζεται;

Με την παραδοχή του ότι δεν είσαι ο κατάλληλος γι’ αυτό το "μέρος" και του ότι ταιριάζεις σίγουρα καλύτερα κάπου αλλού.

Αν και κόντρα ρόλος, εντόπισες κάποιο κοινό σας στοιχείο;

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι σε ό,τι
αφορά το χαρακτήρα.
 

Ο Κωνσταντής φέρθηκε πολύ άσχημα στη Βιολέτα (Θεοφανία Παπαθωμά), μέχρι που την εξέθεσε σε όλο το χωριό. Μπορείς να του δώσεις ελαφρυντικά σε αυτή την περίπτωση;

Η Βιολέτα είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ξεσπάει σε αυτή γιατί δεν μπορεί να ξεσπάσει στους άλλους. Ναι, του δίνω και μάλιστα αρκετά. Δεν παίρνει αγάπη από τη μάνα του, δεν εισπράττει την αποδοχή από τον πατέρα του, ηθικά είναι αντίθετος με το φόνο στον οποίο αναγκάστηκε να είναι παρών. Είναι ένας καταπιεσμένος άνθρωπος που δεν έφυγε ποτέ από τη σκιά της οικογένειάς του. Είναι κλειδωμένος σε μια φυλακή που γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Αυτό τον τρελαίνει. Νομίζει ότι εισπράττει απόρριψη και από τη Βιολέτα. Δεν το αντέχει. Είναι ένα θολωμένο μυαλό χωρίς διαφυγή, που οδηγείται σε βάρβαρες πράξεις πολλές φορές. Υπάρχουν αντίστοιχα άπειρα παραδείγματα και στη ζωή, από light μέχρι hardcore.

Είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που λένε συχνά "σ’ αγαπώ" στα οικεία τους πρόσωπα;

Εγώ είμαι από τους άλλους. Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ανάγκη τη λεκτική μου επιβεβαίωση. Γιατί το έχω αποδείξει πως είναι για μένα αγαπημένα πρόσωπα, το ξέρουν. Οπότε, δε χρειάζεται να το λες, αλλά να το δείχνεις έμπρακτα.

Τι θα έκανες και τι δε θα έκανες ποτέ για έναν έρωτα;

Δεν ξέρω τι είμαι ικανός να κάνω. Σίγουρα πάντως δε θα έκανα tattoo.


Με το σκεπτικό ότι είσαι άνθρωπος που δεν τα πάει καλά με τις ταμπέλες και τις αυτοαναφορές, μπορείς να "ντύσεις" τις λέξεις "βιβλίο", "μουσική", "κρυφό ταλέντο", "επιείκεια", "φόβος", "απέχθεια" και "συγχώρεση" για να δούμε κάτι παραπάνω από τον Γιάννη;

Το Βιβλίο της ανησυχίας του Φερνάντο Πεσόα. Αν η ζωή μου ήταν μουσική, ο ήχος της θα είχε μέσα beat, jazz και ηλεκτρική κιθάρα – άντε βρες άκρη τώρα. Το κρυφό μου ταλέντο είναι πως μαγειρεύω πολύ ωραία και το λάθος στο οποίο δείχνω τη μεγαλύτερη επιείκεια είναι το καμένο φαγητό. Απεχθάνομαι την έπαρση, φοβάμαι τους καρχαρίες και στην ερώτηση "Τι είναι αυτό που δε συγχωρώ;" απαντώ εμένα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Κουκουράκη στη Madame Figaro Ιανουαρίου

φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης (THIS IS NOT ANOTHER AGENCY)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>