top article

Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποιείς όταν βρίσκεσαι τετ-α-τετ με τη Laure Calamy είναι πως είναι όπως στην οθόνη. Ακριβώς. Καμία διαφορά. Κάτι που σε κάνει να νιώθεις ότι τη γνωρίζεις ήδη, καθώς έχεις δει και τους τέσσερις κύκλους του Call My Agent! και νιώθεις σχεδόν υπάλληλος της ASK. Συναντηθήκαμε σε μια αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου για να μιλήσουμε για την ταινία Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ, που προβλήθηκε στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος και θα βγει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Υποδύεται την Antoinette, μια δασκάλα που διατηρεί δεσμό με τον πατέρα μιας μαθήτριάς της. Όταν μετά τη γιορτή για το κλείσιμο των σχολείων το καλοκαίρι εκείνος της ανακοινώνει ότι θα πάει διακοπές με την οικογένειά του, για πεζοπορία στο βουνό, αποφασίζει να τον ακολουθήσει, ξεκινώντας στην ουσία το δικό της ταξίδι προσωπικής ανακάλυψης.

Είναι ο Γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ ένα road movie με γάιδαρο αντί με αυτοκίνητο;

Laurie Calamy: Απόλυτα. Αλλά είναι και μια ρομαντική κομεντί με έναν γάιδαρο. Στην αρχή με την Antoinette, τη δασκάλα που ερμηνεύω, δεν μπορούν να αντέξουν ο ένας τον άλλο, αλλά σιγά σιγά ερωτεύονται.

Επίσης, είναι ένα one-woman show, σωστά;

Δεν είναι one-woman show, είναι ντουέτο με τον γάιδαρο. Η Antoinette πάει μπροστά, ακολουθεί την πορεία της, επειδή την ακούει ο γάιδαρος και προχωράει μαζί της. Η διαδικασία είναι όπως αυτή της ψυχοθεραπείας.

Στην ταινία ακούγεται η φράση "Δεν έχει σημασία ο προορισμός, αλλά το ταξίδι". Το πιστεύεις;

Ναι, πολλές φορές έχουμε έναν σκοπό, τελικά συμβαίνουν άλλα, απροσδόκητα πράγματα και τότε καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα "άλλα" ήταν εκείνα που ψάχναμε. Έτσι λειτουργούμε οι ηθοποιοί και τη στιγμή των γυρισμάτων ή όταν είναι να παίξουμε, που ξέρουμε το story και τα λόγια μας, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο αναπάντεχο που μπορεί να προκύψει.

Ποια ήταν η πιο αστεία ή δύσκολη στιγμή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;

Θα πω για την πιο δύσκολη στιγμή. Ήταν Κυριακή, η μέρα που δεν εργαζόμασταν. Ήμασταν πάνω στο βουνό και από το απόγευμα είχε αρχίσει να με πονάει λίγο το δόντι μου. Πήρα ένα παυσίπονο και είπα: "Εντάξει, θα μου περάσει". Στο βουνό, ούτως ή άλλως, δεν υπήρχε πρόσβαση σε οδοντίατρο. Έλα όμως που μέσα στη νύχτα άρχισε να με πονάει φριχτά. Πραγματικά, αν είχα τανάλια, θα το είχα βγάλει για να ησυχάσω. Το χειρότερο; Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε γυρίσματα που είχαν τρομερές σωματικές απαιτήσεις. Εν τω μεταξύ, σε όλη τη Γαλλία είχε καύσωνα, γιατί ήταν καλοκαίρι, αλλά πάνω στο βουνό όπου ήμασταν εμείς η θερμοκρασία ήταν αδιανόητα χαμηλή. Εκεί, τέλος πάντων, αντιλήφθηκα για πρώτη φορά αυτό που λένε ότι, όταν είσαι ηθοποιός, τη στιγμή που παίζεις τα ξεχνάς όλα. Γιατί, ενώ πονούσα αφόρητα, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα γυρίσματα και μπήκα στον ρόλο μου δεν ένιωθα καθόλου το δόντι μου. Ώσπου ξαφνικά, εκεί που άνοιγα το στόμα μου για να φωνάξω στον γάιδαρο, ήρθε και με βρήκε μια ριπή κρύου αέρα, είπα ότι θα πεθάνω από τον πόνο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι το βράδυ κατάφεραν να μου φέρουν στο βουνό έναν οδοντίατρο, ο οποίος μου έκανε απονεύρωση επειδή το νεύρο ήταν τελείως γυμνό. Και δύσκολη και αστεία ιστορία – αστεία για εσάς βέβαια.

Η Laure Calamy μιλάει αποκλειστικά στη Madame Figaro για το νέο ρόλο της που της χάρισε βραβείο Σεζάρ

Η ερμηνεία της Antoinette σου χάρισε το Σεζάρ. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για σένα;

Τίποτα (γέλια). Όχι, αστειεύομαι. Είναι σαν να μπαίνεις στο σπίτι σου και να βρίσκεις ένα όμορφο μπουκέτο λουλούδια. Προφανώς και συγκινήθηκα, το Σεζάρ είναι κάτι το εξαιρετικά ευχάριστο, σου δίνει ώθηση. Αυτό που απόλαυσα και που ταυτόχρονα με τρόμαξε είναι πως, όταν παίρνεις ένα τέτοιο βραβείο, πρέπει να βγάλεις έναν λόγο. Παρά τη συγκίνησή μου, είπα όλα όσα ήθελα να πω. Μίλησα για πολλά, ειδικά για την Covid-19, καθώς εκείνη την περίοδο εξακολουθούσαν να υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση στις κινηματογραφικές αίθουσες, και ήταν πολλοί εκείνοι που μετά επικοινώνησαν μαζί μου για να μου πουν: "Μπράβο, τα είπες πάρα πολύ ωραία". Μίλησα επίσης για τη σημασία της υποστήριξης του πολιτισμού. Στη Γαλλία είμαστε ακόμη "τυχεροί" γιατί έχουμε ανεξάρτητους κινηματογράφους και υπάρχουν δημόσιες δομές θεάτρου, αλλά όλα αυτά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα λόγω της πανδημίας, είναι εύκολο να καταρρεύσει όλο αυτό, καθώς σε αυτούς τους οργανισμούς έχουν πλέον τεθεί επικεφαλής ως διοικητές άνθρωποι που δεν προέρχονται από τον χώρο του πολιτισμού, αλλά είναι μάνατζερ. Διοικούν με απόλυτα οικονομικούς όρους και με φύλλα Excel. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, γιατί δεν μπορεί στην τέχνη γνώμονας να είναι το κόστος και η απόδοση, είναι άλλο το ζητούμενο.

Προτιμάς το θέατρο, τον κινηματογράφο ή το τραγούδι; Γιατί στην αρχή της ταινίας σε ακούμε να τραγουδάς…

Μου αρέσει πολύ να τραγουδάω. Θα ήθελα να τραγουδήσω περισσότερο στο μέλλον, να γίνω, π.χ., ρόκερ. Από τα άλλα δύο δεν έχω κάποια προτίμηση. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ένα μέτριο έργο στο θέατρο είναι πιο επίπονο γιατί διαρκεί πολύ (γέλια). Το να παίζεις επί έξι μήνες έναν μέτριο ή κακό ρόλο σε μια μη ενδιαφέρουσα παράσταση είναι λίγο εφιαλτικό, ενώ με το σινεμά τουλάχιστον τελειώνει.

Εκτός Γαλλίας έγινες γνωστή μέσα από τον ρόλο της Noémie στη σειρά Call My Agent! Φοβάσαι την τυποποίηση, μήπως μετά από αυτή την επιτυχία σού ζητάνε να αναπαράγεις τον ρόλο της λίγο υστερικής αστείας γυναίκας;

Δε θα την έλεγα υστερική τη Noémie. Δε μου αρέσει να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη, όχι, δεν είναι υστερική. Πάντως, δε φοβάμαι την τυποποίηση. Οι ρόλοι που έχω κάνει μετά το Call My Agent! δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν της Noémie.

Έχεις στηρίξει τα LGBTQIA+ δικαιώματα στο παρελθόν. Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να χρησιμοποιούν την αναγνωρισιμότητά τους για κοινωνικούς ή πολιτικούς σκοπούς;

Προφανώς και ο καθένας έχει το ελεύθερο να εκφραστεί για τα πράγματα που τον ενδιαφέρουν, είτε μέσα από τις συνεντεύξεις είτε μέσα από τις καλλιτεχνικές επιλογές που κάνει. Προσωπικά, προτιμώ να επιλέγω συνεργασίες, παραστάσεις, ταινίες οι οποίες έχουν οι ίδιες ένα πολιτικό στίγμα ή παίρνουν θέση απέναντι στα πράγματα. Εκφράζομαι καλύτερα γι’ αυτά τα θέματα μέσα από την τέχνη μου. Από την άλλη, δεν μπορώ να πω ότι είμαι ακτιβίστρια, γιατί αυτό τον όρο πρέπει να τον διαφυλάττουμε για όσους είναι πραγματικά ακτιβιστές και δίνουν αγώνα. 

Tanweer

Info: Η ταινία Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ  θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 9 Ιουνίου 
από τη Tanweer
.

Δες το τρέιλερ της ταινίας:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>