Με δύναμη από τη Χαλκίδα<br />
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΩ:
Τα αδέλφια Σπύρου υπογράφουν εδώ και δεκαετίες τα εντυπωσιακότερα µαγαζιά της Χαλκίδας, αυτά που η φήµη τους ξεφεύγει από την πόλη για να αγκαλιάσει την Ελλάδα. Σε ένα υπέροχο νεοκλασικό, παλιό ξενοδοχείο του 1900 στο πιο όµορφο κοµµάτι της παραλίας, το Pantheon θα σε µαγέψει µε την τεράστια κάβα πίσω από το µπαρ, τις αντίκες από το Marais, τον λευκό εξώστη µε τη θαλασσινή θέα και το design σκηνικό του, που υπογράφουν ο Γιώργος Γαβαλάς και ο Γιάννης Μουρίκης.
Ο ΣΕΦ: Με προϋπηρεσία στη Σπονδή, ο Θοδωρής Γρηγοριάδης παντρεύει τη µεσογειακή δηµιουργικότητα µε την ιταλική νοστιµιά και τα τοπικά προϊόντα, όπως τα όστρακα και τα θαλασσινά της Χαλκίδας και µαγειρεύει µια προσγειωµένη καθηµερινή και ανάλαφρη κουζίνα µε φαντασία.
H ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ: Με καφέ από το πρωί, 80 ετικέτες από τον τοπικό και τον παγκόσµιο αµπελώνα και 30 διαφορετικά κρασιά σε ποτήρι, ιδιαίτερα κοκτέιλ και µια κουζίνα που προσαρµόζεται σε όλες τις ορέξεις, το µόνο που έχεις να σκεφτείς είναι πώς προτιµάς τη θέα σου: γαλάζια ή µε τα φώτα της νύχτας.
ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ: Το χταπόδι µε φάβα, παλαιωµένο µπαλσάµικο και καραµελωµένο κρεµµύδι, τον σολοµό γκράβλαξ µε πλιγούρι, αβοκάντο και πουρέ αβοκάντο µε λεµόνι κονφί, την ταλιάτα µε παρµεζάνα, ρόκα, κατσικίσιο τυρί και παλαιωµένο µπαλσάµικο, την πίτσα, την πάβλοβα και το σουφλέ πορτοκάλι µε σοκολάτα τζαντούγια και παγωτό.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ: Ένα jasmin mur ή αλλιώς τζιν µε γιασεµί, µούρο, φραµπουάζ και τζιντζερέιλ µε θέα στην πιο πολύχρωµη περαντζάδα της πόλης είναι από µόνος του ένας λόγος για να το βάλεις στη ζωή σου. Μόνο που ξέρω άλλες δέκα, το ίδιο ενδιαφέρουσες αφορµές. Εξάλλου, η Χαλκίδα είναι πια προάστιο της πρωτεύουσας.
Pantheon 1900 Vinoteca: Παραλία Χαλκίδας, Κριεζώτου & Βουδούρη, 22210 23123.
H συνταγή που μας προτείνει ο σεφ στη σελίδα 2
Ο σεφ μας προτείνει:
Τόνο σοτέ με αρωματική σαλάτα
ΥΛΙΚΑ: ΓΙΑ 1 ΑΤΟµO
u 1 φιλέτο φρέσκου ελληνικού τόνου, περίπου 250 γρ. u 2 κ.σ. Ελαιόλαδο u 1 κ.σ. σόγια u 1 κ.σ. λευκό κρασί
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ
u 1/2 αγγούρι u 2 ραπανάκια u 1 καρότο u 1 φρέσκο κρεµµυδάκι u 2 κ.γ. σουσάµι καβουρδισµένο u 1 κ.γ. µαυροκούκι u 1 κ.σ. µιρίν ή λευκό µπαλσάµικο u 2 κ.σ. ελαιόλαδο u αλάτι u πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουµε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και µόλις κάψει, βάζουµε τον τόνο που έχουµε αλατοπιπερώσει. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και τον µαγειρεύουµε 5' από κάθε πλευρά. Αφαιρούµε το λάδι, ξαναβάζουµε τον τόνο στο τηγάνι και τον σβήνουµε µε τη σόγια και το κρασί. Μόλις εξατµιστούν τα υγρά, κατεβάζουµε το ψάρι από τη φωτιά. Με το πίλερ που καθαρίζουµε τις πατάτες, κόβουµε το καρότο και το αγγούρι σε µακριές λωρίδες, το ραπανάκι σε λεπτές φέτες και το λευκό µέρος του κρεµµυδιού σε στραβές λωρίδες. Αναµειγνύουµε τη σαλάτα µε τα υλικά της σος, αλατίζουµε και σερβίρουµε µε τον τόνο.
Φωτογραφίες: Γιάννης Αθυμαρίτης
Τόνο σοτέ με αρωματική σαλάτα
ΥΛΙΚΑ: ΓΙΑ 1 ΑΤΟµO
u 1 φιλέτο φρέσκου ελληνικού τόνου, περίπου 250 γρ. u 2 κ.σ. Ελαιόλαδο u 1 κ.σ. σόγια u 1 κ.σ. λευκό κρασί
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ
u 1/2 αγγούρι u 2 ραπανάκια u 1 καρότο u 1 φρέσκο κρεµµυδάκι u 2 κ.γ. σουσάµι καβουρδισµένο u 1 κ.γ. µαυροκούκι u 1 κ.σ. µιρίν ή λευκό µπαλσάµικο u 2 κ.σ. ελαιόλαδο u αλάτι u πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουµε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και µόλις κάψει, βάζουµε τον τόνο που έχουµε αλατοπιπερώσει. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και τον µαγειρεύουµε 5' από κάθε πλευρά. Αφαιρούµε το λάδι, ξαναβάζουµε τον τόνο στο τηγάνι και τον σβήνουµε µε τη σόγια και το κρασί. Μόλις εξατµιστούν τα υγρά, κατεβάζουµε το ψάρι από τη φωτιά. Με το πίλερ που καθαρίζουµε τις πατάτες, κόβουµε το καρότο και το αγγούρι σε µακριές λωρίδες, το ραπανάκι σε λεπτές φέτες και το λευκό µέρος του κρεµµυδιού σε στραβές λωρίδες. Αναµειγνύουµε τη σαλάτα µε τα υλικά της σος, αλατίζουµε και σερβίρουµε µε τον τόνο.
Φωτογραφίες: Γιάννης Αθυμαρίτης