Η ιστορία του πιο αγαπημένου ψωμιού και δύο συνταγές χωρίς ενοχές
Το banana bread ανήκει στην κατηγορία των γλυκών που απολαμβάνουμε με τις λιγότερες ενοχές. Βέβαια, το γεγονός ότι ένα από τα βασικά του συστατικά είναι η μπανάνα - ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες - δεν αναιρεί ότι πολύ συχνά μπορεί να περιέχει αρκετή ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών, πράγμα που δεν βοηθά στην υγιεινή διατροφή. Όταν όμως φτιάχνεις μόνη σου banana bread, έχεις τον έλεγχο των υλικών και μπορείς να αποφύγεις τις υπερβολές.
Μία σύντομη ιστορική αναδρομή
Το γλυκό (κάτι ανάμεσα σε μαλακό κέικ και ψωμί) είναι τόσο αγαπητό ανά τον κόσμο που έχει τη δική του ξεχωριστή ημέρα - National Banana Bread Day - στις 23 Φεβρουαρίου. Η διάδοση της μαγειρικής σόδας και του baking powder τη δεκαετία του '30 συνέβαλαν ώστε να γίνει το banana bread μία χαρακτηριστική συνταγή των αμερικανικών βιβλίων μαγειρικής. Η αλήθεια είναι όμως ότι αρχικά οι μπανάνες είχαν διακοσμητικό χαρακτήρα στη συνταγή και δεν αποτελούσαν το βασικό υλικό, όπως έγινε στην πορεία.
Η οικονομική ανέχεια που βίωσαν τα νοικοκυριά στην Αμερική στα 30s, ώθησε τις νοικοκυρές να χρησιμοποιούν ακόμα και τις πολύ ώριμες (μαυρισμένες πλέον) μπανάνες. Αυτό σε συνδυασμό με την άμεση διαθεσιμότητα του baking powder, ενέπνευσε μια ορδή από επιχειρηματίες συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής να βρουν συνταγές για το γρήγορο banana bread σε αντίθεση με την κλασική ζύμη ψωμιού.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, εμφανίστηκαν στα βιβλία μαγειρικής των Better Homes and Gardens, του Pillsbury Flour, της United Fruit Company και πολλών άλλων, συνταγές που χρησιμοποιούσαν τις μπανάνες ως βασικό συστατικό και όχι σαν γαρνιτούρα.
Το banana bread σε δύο υγιεινές εκδοχές
Banana Bread με ρικότα και μέλι (halfbakedharvest.com)
Υλικά
4 μεσαίες ώριμες μπανάνες, λιωμένες
1 φλιτζάνι τυρί ricotta
2 αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως ή 1 πακέτο αλεύρι για κέικ
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
Λίγο αλάτι kosher (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι chips μαύρης σοκολάτας
Μέλι για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετείς χαρτί ψησίματος σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ανακατεύεις μαζί τις μπανάνες, τη ρίκοτα, τα αυγά και τη βανίλια. Προσθέτεις το αλεύρι, τη σκόνη ψησίματος και το αλάτι. Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτεις τα chips σοκολάτας και ανακατεύεις ξανά.
Μεταφέρεις το μείγμα στη φόρμα και ψήνεις για 40 με 50 λεπτά, μέχρι να κάνεις το τεστ με το καθαρό μαχαίρι. Το απολαμβάνεις ζεστό με λίγο μέλι.
Banana Bread με μαύρο σουσάμι (camillestyles.com)
Υλικά
Για το ψωμί μαύρου σουσαμιού μπανάνας
2 μεγάλες, πολύ ώριμες μπανάνες, λιωμένες
1/3 φλιτζάνι λάδι καρύδας, λιωμένο
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη βιολογική
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ακατέργαστη
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κουταλάκι αλάτι kosher
2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι (και έξτρα για γαρνίρισμα)
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως (ή γενικής χρήσεως)
2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα
Για το βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
Μέλι για τη γεύση
Οδηγίες
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου και λαδώνεις μία φόρμα για κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις τις μπανάνες, το λάδι καρύδας και τις ζάχαρες. Προσθέτεις το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας, το σουσάμι και το baking powder και ανακατεύεις καλά.
Ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί σωστά και στη συνέχεια μεταφέρεις το μείγμα στη φόρμα ψησίματος.
Πασπαλίζεις με το επιπλέον σουσάμι και κομμένα αμύγδαλα και ψήνεις για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βάζεις στο κέντρο.
Για να προετοιμάσεις το βούτυρο: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύεις το βούτυρο αμυγδάλου και το ταχίνι. Προσθέτεις μέλι για γεύση. Σερβίρεις με ζεστό banana bread.
Κεντρική φωτογραφία: Από το πιο νόστιμο banana bread της @kinkyafroqueen