top article

Τα τελευταία χρόνια η τέχνη του καφέ κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάθε λάτρη του ροφήματος να ανακαλύψει τις διαφορετικές και τόσο απολαυστικές εκδοχές του. Το cold brew coffee αποτελεί μία από τις τελευταίες τάσεις στον χώρο του καφέ και φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.


Έχοντας ως βάση, λοιπόν, αυτόν τον φιλτραρισμένο καφέ μπορείς να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου και να δημιουργήσεις απολαυστικά ροφήματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Καφές με καραμέλα, σοκολάτα ακόμα και με κάρδαμο και ροδόνερο, υπόσχονται να σε αλλάξουν τη διάθεσή σου αλλά και να σου προσφέρουν μία εντελώς διαφορετική εμπειρία καφέ.
 

Cold brew coffee

Πώς θα φτιάξεις cold brew coffee και 3 συνταγές για ροφήματα με καφέ


1 φλιτζάνι φρεσκοκομμένος καφές (προτίμησε να είναι χοντροκομμένος)
3,5 με 4 φλιτζάνια δροσερό, φιλτραρισμένο νερό

Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετείς τον καφέ με το νερό, ανακατεύεις καλά και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 12 ώρες. Σουρώνεις τον καφέ σε ένα αεροστεγές βάζο και το αφήνεις στο ψυγείο να παγώσει. Ο καφές διατηρείται για περίπου 4 ημέρες.


Mexican Iced Mocha 

Photo: The Almond Eater


1 φλιτζάνι Cold brew coffee (δες τη συνταγή παραπάνω)


Για τους κύβους σοκολάτας:
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
¼ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου


Για το σιρόπι σοκολάτας:
½ φλιτζάνι γάλα καρύδας
¼ φλιτζάνι τσιπ σοκολάτας
3 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
⅛ κουταλάκι του γλυκού καγιέν


Για την κρέμα:
¼ φλιτζάνι γάλα καρύδας
¼ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
1 κουταλιά της σούπας μέλι
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Tip: Φρόντισε να έχεις ετοιμάσει ήδη το cold brew coffee.

Για τα παγάκια: Συνδυάζεις όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Περιμένεις μέχρι να κρυώσει ελαφρά το μείγμα και στη συνέχεια το χύνεις σε παγοθήκες και το αφήνεις να παγώσει. Τα παγάκια χρειάζονται τουλάχιστον 4 ώρες για να παγώσουν.

Για το σιρόπι σοκολάτας: Συνδυάζεις όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Τοποθετείς τη σοκολάτα σε ένα μπολ και την αφήνεις στο ψυγείο. Ξαναζεσταίνεις λίγο πριν τη χρήση.

Για την κρέμα: Ανακατεύεις με το χέρι, το γάλα καρύδας και αμυγδάλου, το μέλι και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνεις το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνεις στο ψυγείο.

Για να τα συνδυάσεις όλα μαζί: Ρίχνεις τη σοκολάτα σε κάθε ποτήρι. Στη συνέχεια, τοποθετείς τα παγάκια σοκολάτας και ρίχνεις το cold brew. Τέλος, προσθέτεις την κρέμα. Δοκιμάζεις και προσθέτεις κανέλα ή πιπέρι καγιέν κατά βούληση.

 

Iced caramel latte

Photo: Buff Strickland


Για τη σος καραμέλας:
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι γάλα
Μία πρέζα αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο 

Για το Latte:
2 φλιτζάνια cold brew coffee (δες τη συνταγή παραπάνω)
1/2 φλιτζάνι γάλα
Παγάκια

Για την καραμέλα: Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετείς τη ζάχαρη, το γάλα και το αλάτι. Προσθέτεις το βούτυρο και ανακατεύεις ενώ σιγοβράζει το μείγμα. Συνεχίζεις μέχρι να έχεις ένα παχύρρευστο μείγμα. Βγάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζεις ώστε να διατηρήσεις ζεστή την καραμέλα. Εναλλακτικά, μπορείς να την ξαναζεστάνεις. 

Για τον καφέ: Γεμίζεις δύο ποτήρια με παγάκια, προσθέτεις γάλα και στη συνέχεια περιχύνεις με την καραμέλα. Την υπόλοιπη καραμέλα, μπορείς να τη διατηρήσεις στο ψυγείο μέχρι και για 2 εβδομάδες.



Japanese style coffee με κάρδαμο και πέταλα τριαντάφυλλου

Photo: Local Milk


Για την κρέμα κάρδαμου:
Περίπου 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο, το οποίο έχεις συνθλίψει ελαφρά
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα ροδοπέταλα
360 γραμμάρια (1 1/2 φλιτζάνια) γάλα
2-4 κουταλιές της σούπας βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο 
Λίγο ροδόνερο (προαιρετικά)
Cold brew coffee (δες τη συνταγή παραπάνω)
160 γραμμάρια παγάκια (από φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό)

Για την κρέμα: Ζεσταίνεις όλα τα υλικά εκτός από το ροδόνερο σε μέτρια φωτιά και τα αφήνεις να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να διαλυθεί τη ζάχαρη. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρεις από τη φωτιά.

Αφήνεις το μείγμα να δέσει για περίπου ένα 15'. Το τοποθετείς στο ψυγείο και το αφήνεις μέχρι να έρθει στη γεύση που επιθυμείς. Στη συνέχεια το σουρώνεις και προσθέτεις λίγο ροδόνερο. 

Για τον καφέ: Τοποθετείς τα παγάκια στο ποτήρι και προσθέτεις τον καφέ. Ρίχνεις την κρέμα και ανακατεύεις ελαφρά. Πασπαλίζεις με λίγα αποξηραμένα πέταλα τριαντάφυλλου και σερβίρεις.

Ιούλιος 2018

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 09.03.2019

The Editor's Blog: In memoriam

"Ο Karl ήταν doer και achiever. Όμως κανείς δε θα μπορέσει να σου απαντήσει αν ο Lagerfeld ήταν αυτό που έκανε"

>