New season trends
Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας, ένα σύμβολο ομορφιάς και ιστορίας του Παρισιού, τυλίχτηκε στις φλόγες το απόγευμα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να υποστεί ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής καταστροφές καταστροφές. Οι κάτοικοι είδαν έντρομοι τον ουρανό να γεμίζει μαύρους καπνούς και τον εμβληματικό τρούλο του μητροπολιτικού ρωμαιοκαθολικού ναού της πόλης να καταρρέει, θέτοντας και πάλι το Παρίσι σε τροχιά θλίψης, ύστερα από μία πρόσφατη περίοδο βίαιων διαμαρτυριών.
Όπως αναφέρει το Capital.gr, η στέγη του ναού κατέρρευσε εντελώς, στις φλόγες τυλίχθηκε όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη. "Όλα καίγονται (...) δεν θα απομείνει τίποτα", είπε ο Αντρέ Φινό. "Όλα καταρρέουν", είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμη.
Η ιστορία
Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων είναι κόσμημα της μεσαιωνικής γοτθικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε τον 12ο και 13ο αιώνα. Η Notre-Dame, που είναι χτισμένη στο Île de la Cité στη μέση του Σηκουάνα, αποτελούσε ορόσημο για το Παρίσι κι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας αλλά για όλο τον κόσμο. Ο Καθεδρικός Ναός δεχόταν περίπου 30.000 άτομα την ημέρα και περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο σαν επισκέπτες.
Η κατασκευή ξεκίνησε το 1163, κατά τη βασιλεία του βασιλιά Λουδοβίκου του Ζ' και του Πάπα Αλέξανδρου του Γ' ολοκληρώθηκε το 1345. Ο ναός έγινε σπίτι των τεχνών και των επιστημών της εποχής και αποτέλεσε τη βάση για να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Καταστράφηκε και παραμελήθηκε τη δεκαετία του 1790, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Το μυθιστόρημα του 1831 του Victor Hugo, "Η Παναγία των Παρισίων", έδωσε στους αναγνώστες μία ιδέα για την εξαθλιωμένη κατάσταση του κτηρίου. Το πρώτο μυθιστόρημα του Ουγκό, διηγείται την τραγική μοίρα μιας νεαρής τσιγγάνας, της Εσμεράλδας, στο Παρίσι του 15ου αιώνα. Θύμα του παθιασμένου έρωτα που ξυπνά σε τρεις άνδρες – τον Κουασιμόδο, τον δύσμορφο και γεμάτο στερήσεις καμπανοκρούστη στην Παναγία των Παρισίων, το διαβόητο αρχιδιάκονο Φρολό και το νεαρό λοχαγό Φοίβο ντε Σατοπέρ-, η Εσμεράλδα ενσαρκώνει το ρομαντικό ηρωισμό που διατρέχει ολόκληρο το έργο του Γάλλου συγγραφέα.
Το βιβλίο βοήθησε ώστε να προωθηθούν σημαντικές ανακατασκευές από το 1844 έως το 1864, όταν οι αρχιτέκτονες Jean Baptiste Antoine Lassus και Eugène Emmanuel Viollet le Duc επανεξέτασαν κάποια τμήματα του ναού.
Σημαντικά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Παναγία των Παρισίων:
Ο Henry VI της Αγγλίας στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας στη Notre Dame το 1431.
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο οποίος επίσης προσπάθησε να σώσει τον ιστορικό καθεδρικό ναό, στέφθηκε αυτοκράτορας εκεί το 1804.
Το 1909, η Ιωάννα της Λωρραίνης ή Ζαν ντ'Αρκ, η οποία κάηκε στην πυρά, οσιοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό από τον Πάπα Πίο Χ.
Στις 15 Απριλίου του 2019, η ιστορία της Παναγίας των Παρισίων έμελλε να αλλάξει ξανά, σκορπώντας τη θλίψη στο λαό της Γαλλίας αλλά και σε όσους έγιναν - ακόμα κι από μακριά - μάρτυρες αυτής της καταστροφής.