top article

Πέντε χρόνια μετά την τεράστια διεθνή επιτυχία που έκαναν τα μυθιστορήματά της "Η Υπέροχη Φίλη μου", "Το νέα όνομα", "Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν" και "Η ιστορία της χαμένης κόρης" -που αποτελούν τη λεγόμενη Τετραλογία της Νάπολης- η Elena Ferrante επανέρχεται με ένα νέο βιβλίο.

Η "Απατηλή Ζωή των Ενηλίκων" κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε 27 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα, από τις εκδόσεις Πατάκη) την 1η Σεπτεμβρίου. Στην πατρίδα της συγγραφέως, την Ιταλία είχε κυκλοφορήσει από τον περασμένο Νοέμβριο και έχει πουλήσει μέχρι στιγμής πάνω από 250.000 αντίτυπα.  

Elena Ferrante | To νέο βιβλίο της κυκλοφόρησε στα ελληνικά

Κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι η Τζοβάνα, μια έφηβη κοπέλα που ακολουθεί το προσωπικό της ταξίδι προς την ενηλικίωση, μέσα σε μια οικογένεια που κρύβει τα δικά της μυστικά. "Προδομένη" από τους γονείς της, γεμάτη θυμό αλλά και αγωνία, επιχειρεί τη μετάβασή της από την παιδική αφέλεια στον "απατηλό" κόσμο των ενηλίκων. Το νέο βιβλίο έχει ήδη προγραμματιστεί να γυριστεί σε σειρά για το Netflix, ενώ έχει κυκλοφορήσει και το πρώτο τρέιλερ.

Παράλληλα, σύντομα αναμένεται να μεταδοθεί ο δεύτερος κύκλος.της Τετραλογίας της Νάπολης που έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση σε συμπαραγωγή της RAI, της Freemantle και της ΗΒΟ.

Η ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από το όνομα "Elena Ferrante”

Η Elena Ferrante είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο μιας γυναίκας για την ταυτότητα της οποίας γνωρίζουμε ελάχιστα –δεν μπορούμε καν να είμαστε σίγουροι αν πρόκειται για γυναίκα ή για άντρα. Παρά την τεράστια επιτυχία που γνώρισαν τα βιβλία που αποτελούν την τετραλογία της Νάπολης σε όλο τον κόσμο και το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού TIME με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, το ποια είναι παραμένει ένα μυστήριο. Σύμφωνα με δηλώσεις που αποδίδονται στην ίδια, θεωρεί ότι τα μυθιστορήματά της δεν απαιτείται να έχουν φωτογραφία ή βιογραφικό του συγγραφέα κι ότι οποιαδήποτε πληροφορία για την ταυτότητά της δεν θα προσέθετε τίποτα το σημαντικό στην εμπειρία του αναγνώστη.  Σε όποιες συνεντεύξεις έχει δώσει, στην ερώτηση αν έχει σκοπό να αποκαλύψει κάποτε το αληθινό της όνομα, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σκοπό να το κάνει ποτέ.

Η πιο δημοφιλής εκδοχή για τη γυναίκα που κρύβεται πίσω από το όνομα Elena Ferrante είναι αυτή που στοιχειοθέτησε ένας Ιταλός δημοσιογράφος ο οποίος ερεύνησε τα ίχνη της μελετώντας τα λογιστικά βιβλία του εκδοτικού οίκου που εκδίδει τα βιβλία της στην Ιταλία. Έτσι, ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος που πληρώθηκε για αυτά είναι μια συγγραφέας και μεταφράστρια ονόματι Anita Raja. Το γεγονός ότι η 67χρονη Raja αν και ζει στη Ρώμη κατάγεται από τη Νάπολη (όπου διαδραματίζονται σχεδόν όλες οι ιστορίες των βιβλίων της Ferrante) ενισχύει το επιχείρημα ότι πρόκειται για εκείνη.

Ο σύζυγός της είναι ο πολύ γνωστός Ιταλός συγγραφέας και σεναριογράφος Domenico Starnone –υπάρχει μάλιστα και το σενάριο ότι είναι εκείνος που έχει γράψει τα βιβλία και απλά η επιταγή του κόπηκε στο όνομα της γυναίκας του. Κανείς από τους δύο δεν έχει ποτέ παραδεχτεί ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με το συγκεκριμένο ψευδώνυμο. Εκείνη περιορίστηκε να δηλώσει πως λυπάται για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ερευνηθεί η ταυτότητα της συγγραφέως.

Και η αλήθεια είναι ότι στο βαθμό που η Ferrante προτιμάει να παραμένει ένα μυστήριο, δεν υπάρχει ενδεχομένως λόγος να προσπαθήσει κανείς να χαλάσει αυτή τη γοητευτική ατμόσφαιρα με την οποία έχει επιλέξει να τυλίξει το όνομά της.

Ιούλιος 2018

>