Το εντυπωσιακό ποσό των 80 εκατομμυρίων δολαρίων είναι η εκτίμηση για τη δημοπράτηση.
Το εντυπωσιακό ποσό των 80 εκατομμυρίων δολαρίων είναι η εκτίμηση για τη δημοπράτηση στις 27 Ιουνίου στου Sotheby's στο Λονδίνο του πίνακα "Dame mit Fächer (Κυρία με Βεντάλια)" του Gustav Klimt.
Το έργο, το τελευταίο πορτρέτο που ζωγράφισε ο Klimt προς το τέλος της ζωής του το 1918, προβάλλεται από την Helena Newman, πρόεδρο του Sotheby's Europe και επικεφαλής του τομέα ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης στον οίκο δημοπρασιών, ως "ένα από τα πλέον εξαιρετικά έργα του, ζωγραφισμένο όταν ήταν ακόμα στα καλύτερα χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του".
Η ταυτότητα του μοντέλου του Klimt δεν είναι γνωστή. 'Αρχισε το πορτρέτο όταν ήδη θεωρείτο ένας από τους πλέον περιζήτητους και διάσημους πορτρετίστες στην Ευρώπη. Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο οίκος, πρόκειται για σπάνιο έργο το οποίο ζωγράφισε αποκλειστικά για τους δικούς του λόγους.
Παρά το ότι το σχήμα των πορτρέτων ήταν παραδοσιακά κάθετο, σε αυτόν τον πίνακα ο Klimt επανήλθε στο τετράγωνο σχήμα που χρησιμοποιούσε σε τοπία του τα προηγούμενα χρόνια. Το ύφος και τα σύμβολα κατοπτρίζουν επίσης την καλά τεκμηριωμένη σαγήνη που ασκούσε στον καλλιτέχνη η ιαπωνική και κινεζική κουλτούρα.
Διαβάστε ακόμη: Madonna | Σε δημοπρασία φωτογραφίες από το λεύκωμα "Sex"
Λίγο μετά τον θάνατο του Gustav Klimt, ο πίνακας "Dame mit Fächer" αποκτήθηκε από τον Βιεννέζο βιομήχανο Erwin Böhler. Ο Böhler, ο αδελφός του Heinrich και ο ξάδελφός του Hans ήταν στενοί φίλοι τόσο του Klimt όσο και του Egon Sille. Έκαναν ακόμη και διακοπές μαζί με τον Klimt στη λίμνη Attersee. Το έργο τελικώς πέρασε στα χέρια του Heinrich και μετά τον θάνατό του το 1940, στη σύζυγό του τη Mabel. To 1967 ήταν στη συλλογή του Rudolph Leopold, ο οποίος είναι γνωστόν ότι το 1952 αγόρασε μια μεγάλη ομάδα έργων του Σίλε από τη Mabel Böhler και ενδεχομένως είχε αγοράσει και το "Dame mit Fächer"
Πηγή: ΑΠΕ