Γνωρίζοντας την ταλαντούχα chef και τα μυστικά της για το comfort food
Στη μαγειρική της συνδυάζει τιμιότητα, ποιότητα και γεύση. Η Γωγώ Δελογιάννη βγάζει στο φαγητό της μία αγάπη που θυμίζει γιαγιά και στην κουζίνα της ένα τσαγανό που θαυμάζω απεριόριστα. Αυτό το διάστημα μοιράζεται μαζί μας λαχταριστές συνταγές μέσα από το νέο της site και δουλεύει πάνω σε ενδιαφέροντα μαγειρικά projects.
Who is who
Είμαι από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο, τελείωσα το σχολείο στο Άργος, σπούδασα τη νομική επιστήμη στην Κομοτηνή και μένω στην Αθήνα, της καρδιάς μου, πια, από το 2008. Μ’ αρέσουν όλες οι εκφάνσεις γης ελληνικής παράδοσης με έμφαση στη γαστρονομία και τη μουσική. ‘Όταν μαγειρεύω ακούω παραδοσιακά, Μητροπάνο, Ludovico Einaudi, London Grammar και ωραία, νευρικά έγχορδα. Όταν δε δουλεύω, μ’ αρέσει να βλέπω θέατρο, να κάνω μεγάλες βόλτες με το αυτοκίνητο και να πίνω μπύρες με τους φίλους μου.
#GirlBoss
Έχοντας περάσει 8 χρόνια στη μάχιμη, ελεύθερη δικηγορία, ήταν λίγο πιο εύκολο από ότι για αλλά κορίτσια, αλλά όχι εύκολο. Ήμουν κάπως σκληρή και σκληραγωγημένη κι αυτό βοηθάει, αλλά όλα εξαρτώνται από τους ανθρώπους που έχεις να συνεργαστείς, κάθε φορά. Αν οι συνεργάτες σου είναι κανονικοί άνθρωποι του καιρού μας και αντιλαμβάνονται ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν όσα ακριβώς και οι άντρες, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, πιο βατά. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός που επισύρει ο χαρακτηρισμός boss, δεν είναι απαιτητός. Τον κερδίζεις, αν είσαι τυχερή, μέρα με τη μέρα.
Το comfort food online
Το νέο μου site περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο συνταγές της καθημερινότητας, που δε χρειάζεται να είσαι σούπερ μάγειρας για να τις φτιάξεις. Έχει και πιο δύσκολα πράγματα για αυτούς που τους αρέσει να περνάνε ώρες στην κουζίνα, αλλά κυρίως έχει τις συνταγές που εγώ ονομάζω "after work", για μετά τη δουλειά, δηλαδή, νόστιμες και γρήγορες. Έχουμε δώσει έμφαση στις συνταγές για παιδιά, που είναι από τα πιο αγαπημένα μου θέματα στην κουζίνα, και έχουμε στα πλάνα μας να φέρουμε περισσότερες ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές στο σύγχρονο τραπέζι.

Αυτό το διάστημα, ετοιμάζομαι πυρετωδώς για το Street Food Festival που θα συμμετέχω με τα αγαπημένα μου κεφτεδάκια και κατά τα άλλα έχω επιμεληθεί μια φανταστική ταράτσα στου Ψυρρή, στο ξενοδοχείο Foundry. Εκεί, έχουμε σχεδιάσει με εμπειρία πικ νικ, ανοιχτή στο κοινό, με σπάνια ελληνικά τυριά και ποιοτικά αλλαντικά, συνδυασμένα με φοβερές ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και κάποιες premium ελληνικές μπύρες. Είναι κάτι εντελώς φρέσκο και διαφορετικό και μένει, τώρα, να δούμε πώς αυτό το εγχείρημα θα "γράψει" στην Αθήνα του 2019.
Η μαγειρική & τα μυστικά
Στη μαγειρική μου, με εμπνέει το καλό υλικό, το υλικό που βλέπεις πάνω του το μεράκι και τη φροντίδα του παραγωγού. Με εμπνέει, πάντα, η ανακάλυψη καινούριων πρώτων υλών ή η διαφορετική χρήση ήδη γνωστών και καθημερινών υλικών. Και φυσικά οι άνθρωποι που έχω στην καρδιά μου. Μαγειρεύω πάντα καλύτερα για εκείνους και τον καλύτερό μου συνδυασμό, πιθανά, δεν τον έχω κάνει ακόμα, γιατί δε μου τον έχουν ζητήσει.

Στη μαγειρική μου, πιστεύω στον σεβασμό στα καλά υλικά, ακόμα κι αν είναι τα πιο φθηνά ή τα πιο διαδεδομένα, στη σωστή μεταχείρισή τους, με φροντίδα και γνώση και στη σωστή πρόθεση. Αλλά σε συνδυασμό. Το καθένα μόνο του δε δουλεύει, χωρίς τα άλλα δύο.
Δηλαδή, έχεις, ας πούμε, ένα τσουρέκι, αφράτο και μυρωδάτο. Πες μου ένα λόγο για να του βάλεις σιρόπι. Δεν είναι μπακλαβάς. Είναι τσουρέκι. Σεβάσου το και πρόσφερέ το ωραίο και φρέσκο, όπως του αξίζει.
Έχεις μια ντομάτα φανταστική, που μυρίζει μποστάνι και καλοκαίρι. Πες μου ένα λόγο να της βάλεις ένα κακό τυρί από πάνω, μια κάπαρη λύσσα κι ένα λευκό μπαλσάμικο ξύδι με ρόδι-πορτοκάλι-άνθη τριανταφυλλιάς-whatever. Κάνε μια φίνα ντοματοσαλάτα με καλό λάδι, που έχουμε άφθονο εδώ, λίγο χοντρό αλάτι και λίγη τριφτή ρίγανη. Και άσε μας ήσυχους και εμάς και τη ντομάτα.
Τι να έχουμε σπίτι μας για την άνοιξη; Φράουλες, σπαράγγια, φρέσκο κρεμμύδι, τα τελευταία χόρτα του χειμώνα, τα πρώτα ζαρζαβατικά του καλοκαιριού και φυσικά όλα τα μυρωδικά.
Pop culture στο φαγητό
Aν θέλουμε να μιλήσουμε για pop culture, όπως αυτό διαμορφώνεται στις μέρες μας, και αντί για την έννοια της δημοφιλούς κουλτούρας αρχίζει να ενσαρκώνει την έννοια της μαζικής κουλτούρας, εκείνης των μέσων και του μαζικού καταναλωτισμού, προτιμώ να μην ξεχωρίσω τίποτα. Ούτε μαγειρικό, ούτε κάτι άλλο.
Κατά τα άλλα ξεχωρίζω την τάση επιστροφής στο καλό ελληνικό προϊόν, μια προσπάθεια, που παρότι δημοφιλής, συχνά κοστίζει κάτι παραπάνω σε χρήμα και συνέπεια σε έναν επιχειρηματία. Την ξεχωρίζω λοιπόν, την επικροτώ και την υπηρετώ, όσο μπορώ, γιατί ενώ είναι επίφοβη και κουραστική, αξίζει τον κόπο.
Μια αγαπημένη συνταγή για comfort food; Ζεστά μακαρόνια, φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ωμή ντομάτα στον τρίφτη, φέτα σπασμένη, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κι όλα τα μυρωδικά από τη γλάστρα. Και για πάντα καλοκαίρι!
Διάβασε επίσης: Ένα νέο ντοκιμαντέρ δίνει (επιτέλους) βήμα σε γυναίκες chef