Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.
Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της.
Είδαμε:
Το ανθρώπινο "All Of Us Strangers". Ήταν Σάββατο (βράδυ), όταν βρέθηκα στο Cinobo Όπερα για να αφεθώ στην κινηματογραφική μαγεία του "Άγνωστοι Ανάμεσά Μας (All Of Us Strangers)”. Τα φώτα χαμήλωσαν σχετικά νωρίς, ο μελωδικός ήχος της αυλαίας δεν αργεί να σε μεταφέρει σε ένα άλλο ατμοσφαιρικό σύμπαν. Το κουδούνι χτύπησε. Ο Χάρι (Paul Mescal) χρειάζεται κάτι από τον ένοικο του κάτω διαμερίσματος. Υλικό στην πρόθεση, άυλο στην ουσία. Ο Άνταμ (Andrew Scott) διστάζει. Δεν αισθάνεται έτοιμος να ενδώσει στην πρόταση του τολμηρού Χάρι, ο οποίος δεν κρύβει ότι ο Άνταμ του αρέσει.

Ο Άνταμ είναι μόνος. Ζει εντός ενός μικρού σπιτιού, γράφει το σενάριο της επόμενης ταινίας του, προσπαθεί να καυτηριάσει τις μνήμες και τα βαθιά τραύματά του με το τσάι, να επουλώσει τις πληγές του ολομόναχος. Δεν ανοίγεται. Αργεί να αποκαλυφθεί. Το ταξίδι σε νοσηρά μονοπάτια του μυαλού είναι το αγαπημένό του. Δυστυχώς, σταματά εκεί. Ο ίδιος αισθάνεται μοναξιά, δεν του αρέσει. Είναι, όμως, παγωμένος. Αδύναμος και απρόθυμος να απελευθερωθεί από όσα τον ταλανίζουν.

Μέχρι να έρθει στη ζωή του ο Χάρι. Ένας νέος, ωραίος, τρυφερός άντρας, ικανός να κόψει σαν λεπίδα την αμηχανία και τον πόνο του Άνταμ. Αρκεί, να του το επιτρέψει. Ο ένας γνωρίζει τον άλλο καλύτερα – ή τουλάχιστον προσπαθούν. Γιατί, η προσπάθεια είναι από μόνη της μία μικρή μεν, σπουδαία δε νίκη. Όσο ο ένας ανοίγει τις σελίδες του προσωπικού βίου του άλλου, ο Άνταμ πραγματοποιεί ένα νοητό ταξίδι, μία επίσκεψη στο πατρικό σπίτι των γονιών του, οι οποίοι έφυγαν άδοξα από τη ζωή μία κρύα νύχτα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η γραμμή της ζωής του διεκόπη. Ο παλμός της καρδιάς σταμάτησε να δονείται. Κρυσταλλώθηκαν. Κάτι το οποίο έπαθε και η σκέψη του Άνταμ. Θέλει να τους μιλήσει. Να τους εξομολογηθεί τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, να τους γνωρίσει τον σύντροφό του, να σβήσει τις ανασφάλειες του. Το προσπαθεί. Δυστυχώς, στο μόνο εφικτό πεδίο δράσης: το μυαλό του.

Εκεί, όμως, έγκειται η μαγεία του All Of Us Strangers. Σε αυτό το κράμα που συνθέτει η εναλλαγή ανάμεσα στην ευσεβή αναπαράστιση ενός πόθου διακαούς, ανέφικτου να εκπληρωθεί και στην τραχιά καθημερινότητα, η οποία δομείται από λύπη. Η χαρά εκλείπει. Αποπειράται να τρυπώσει μέσα από τις χαραμάδες στη ζωή του Άνταμ. Όμως, για να συναντηθείς με την ευτυχία, πρέπει να είσαι πρόθυμος να διασταυρώσετε την πορεία σας.
Το All Of Us Strangers δεν είναι απλά η ιστορία δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου που επιλέγουν να συμπλεύσουν στην άγρια θάλασσα που ονομάζεται ζωή. Είναι κάτι ιερότερο. Είναι η απεικόνιση της προσπάθειας ενός ανθρώπου να απομακρύνει τα βαμπίρ από την πόρτα, να αντιμετωπίσει κατάματα τους δαίμονες του μυαλού του, να αναγεννηθεί μέσα από τον έρωτα, την λατρεία, τη συντροφικότητα, το μαζί. Υ.Γ.: το κομμάτι αυτό γράφτηκε υπό τον ήχο του "The Power Of Love" των Frankie Goes To Hollywood. Μην κλείνεις την πόρτα στην αγάπη, Make Love Your Goal.
Δοκιμάσαμε:
Το Japenese Fusion μενού του NYX. Υπάρχουν ορισμένες διευθύνσεις που διαθέτουν μία ξεχωριστή αύρα. Μία ενέργεια που μετουσιώνεται αδιαίρετη στις γευστικές προτάσεις και την αρχιτεκτονική τους. Το NYX, στο πιο ψηλό σημείο του Academias Hotel, Autograph Collection είναι μία από από αυτές. Δεν χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος για να αφουγκραστείς τη δόνηση του. Αρκεί να κάνεις μερικά βήματα, αφού εξέλθεις από το ευρύχωρο ασανσέρ και κοιτάξεις κατάματα το εντυπωσιακό – και άκρως ανανεωμένο – μπαρ του.

Όπως έκανα εγώ πριν από μερικές ημέρες. Στα δεξιά μου, οι αμφιβληστροειδείς μου γοητεύονται από το φως της Ακρόπολης. Στα αριστερά μου, η όραση σαγηνεύεται από τον μυσταγωγικό φωτισμό του Λυκαβηττού. Ανάσα. Έφτασα στο τραπέζι μου. Ώρα να ικανοποιήσω και τις υπόλοιπες αισθήσεις μου. Οι μοντέρνες καρέκλες και ο καναπές είναι αναπαυτικοί – ό,τι πρέπει και είχα ανάγκη μετά από μία ημέρα γεμάτη με υποχρεώσεις της τελευταίας στιγμής, ραντεβού, meetings. Είμαι έτοιμος να δοκιμάσω όσα ο Executive Chef, Δημήτρης Κότσαλης έχει οραματιστεί και συνθέσει στην κουζίνα ενός εστιατορίου που φημίζεται για τις υψηλές (chic) γεύσεις και την αδιαπραγμάτευτη του αισθητική.


Η βραδιά ξεκινάει με ένα signature cocktail – το δικαιούμαι. Για τους λάτρεις των sweet & sour επιλογών – σηκώνω χέρι -, το Kokoro με βάση το Bombay Saphhire, τη μαστίχα και ένα αέρινο Yuzu Foam επί της κορυφής είναι η ταυτότητά τους. Την ίδια στιγμή, η Natsukashii Margarita επιβεβαιώνει τις upgraded προσδοκίες της, όσο το Kaizen συνενώνει Japanese Shiso και Edamame in a twisted way.


Τώρα, είμαι όντως έτοιμος. Ας περάσουμε στο δικό μας κυρίως. Από τα starters, η Japanese Tuna Salad ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα και την αρμονική αντίθεση που δημιουργεί το παντζάρι με την αγκινάρα και τον ζελέ tosazu, όσο η Salmon Sashimi Salad προσθέτει τη δική της spicy πινελιά με το ραπανάκι και τα φύκια wakame σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα dumplings με γαρίδα και σολομό, απολαυστικά σε κάθε εκατοστό της μπουκιάς τους συνδυάζονται μαεστρικά με τη ψητή καραβίδα με shiso νότες και σαφράν πινελιές.


Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το ceviche συντιθέμενο από μαριναρισμένο σε passion fruit μυλοκόπι, κόλιανδρο, jalapeno και τραγανά κράκερ ταπιάκας – ένα ερωτικό στους γευστικούς κάλυκες γράμμα. Όσον αφορά το σούσι, οι επιλογές είναι πλήρεις σε γεύση και άρτιες σε εκτέλεση. Ο ευγενής και έμπειρος κύριος Κότσαλης ακροβατεί με ιδιαίτερη επιτυχία ανάμεσα στη σωστή τεχνική και την ανανεωμένη γεύση της κλασικά αγαπημένης ιαπωνικής μπουκιάς. Το King Crab Avocado και το Ebi Tuna σού κλείνουν θελκτικά το μάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Κότσαλης δεν αποτελεί απλά τον Executive Chef του πολυτελούς εστιατορίου του Academias Hotel, Autograph Collection, αλλά έναν σύγχρονο περιηγητή σε γεύσεις και δημιουργίες που ταξιδιάρικα ενώνουν Μεξικό και Ιαπωνία με ενδιάμεσο σταθμό το Περού και την υψίστη θέα της Ακρόπολης. Καλή απόλαυση!

NYX Rooftop Japanese Fusion Restaurant
Oμήρου 19, Koλωνάκι 106 72
Μ: 698 151 8000
Ε: hello@nyxrooftop.com
W: nyxrooftop.com
IG: @NYXathens
Ξεχωρίσαμε:
Τον οινοχόο του 2024. Το να είσαι στον κλάδο του κορυφαίος είναι από μόνο του κάτι σπουδαίο. Μία νίκη που απαιτεί προσωπικές θυσίες, ενδόμυχες μάχες, σκληρή προσπάθεια. Ο Γιώργος Δερβογιάννης είναι ένας από αυτούς. Για την ακρίβεια, είναι ο καλύτερος οινοχόος για το 2024, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων. Ο νικητής της φετινής διοργάνωσης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων που θα πραγματοποιηθεί το 2027 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I) και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοΐας.

Ο Γιώργος Ζερβογιάννης, Head of Wine, Scorpios Group στη Μύκονο, διακρίθηκε ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψήφιους, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στις δύο ιδιαίτερα απαιτητικές φάσεις του διαγωνισμού: των προκριματικών και ημιτελικών εξετάσεων αλλά και του τελικού του εθνικού διαγωνισμού. Η συμμετοχή 14 συνολικά οινοχόων, αρκετών νέων και πρωτοεμφανιζόμενων, είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό δείγμα για το μέλλον και την εξέλιξη του επαγγέλματος του οινοχόου στην Ελλάδα αλλά και του εμφιαλωμένου, ποιοτικού κρασιού.

Το ραντεβού μας με το Spetsathlon. Οι Σπέτσες δεν θα ήταν ίδιες χωρίς την πολύτιμη συμβολή της Μαρίνας Κουταρέλλη. Με εφόδια τις πολυσχιδές σπουδές της και πυξίδα το πάθος για αυτό που κάνει, η γυναίκα που πιστεύει στη δύναμη των ομάδων κατόρθωσε μέσα σε δέκα χρόνια να αναδείξει το Spetses Mini Marathon σε μία εκ των σπουδαιότερων αθλητικών εκδηλώσεων της χώρας. Φέτος, η αρχή γίνεται με το Spetsathlon στις 17 με 19 Μαίου. Οι συμμετοχές έχουν ανοίξει, ο καιρός έχει ανθίσει και η αντίστροφη μέτρηση ξεκινήσει.

Την Conga διάθεση των TGI Friday's. Η Τσικνοπέμπτη πέρασε, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και τα TGI Friday's έχουν ανοίξει τα δικά τους πανιά. Με αέρα καρνιβαλικό και πνοή εορταστική. Και καλά κρυμμένους γευστικούς θησαυρούς. Όπως το ολοκαίνουριο Treasure of the Seas Shrimps, οι τραγανές τηγανητές γαρίδες πανέ, με τροπική mango sauce και pineapple pico de gallo, το Pork Belly Burnt Ends, τις λαχταριστά σιγομαγειρεμένες μπουκιές χοιρινής πανσέτας που καραμελώνονται με Smokey BBQ sauce, γαρνίρονται με Frizzled Onions και σερβίρονται με ψητό καλαμπόκι σχάρας, τον σπιτικό πουρέ πατάτας με Cheddar ή τηγανητές πατάτες. Α, μη ξεχάσω να σου πω για τα νέα κοκτέιλ με ρούμι που λατρέψεις για την υφή και τη γεύση τους. Άσε την παιδικότητά σου να απελευθερωθεί!