Για να ταξιδέψεις στη γεύση της Ορτυγίας δεν χρειάζεται να μπεις σε αεροπλάνο ή πλοίο. Απλά, να βρεθείς στη Νέα Κηφισιά.
Μπορεί να μην έχει τύχει – μέχρι στιγμής – να βρεθώ στο μικρό νησάκι της Ορτυγίας απέναντι από τις Συρακούσες, όμως, πρόσφατα κατάφερα να πάρω μία γεύση από την αύρα και το ταμπεραμέντο τους. Δεν χρειάστηκε να επιβιβαστώ σε αεροπλάνο ή πλοίο. Απλά, να κατευθυνθώ μέχρι τη Νέα Κηφισιά. Εκεί, με περίμενε το ιταλικό εστιατόριο του ομίλου Βουλγαράκη.

Φιλόξενος και ζεστός, ο χώρος του Ortigia Restaurant θυμίζει ιταλικό καταφύγιο με το χρώμα του ξύλου – σε διαφορετικές αποχρώσεις – να "ντύνει" το εστιατόριο μεταμορφώνοντας το σε μία trattoria αξιώσεων, μα προσιτή. Παρατηρώντας προσεκτικά τη σάλα, διαπιστώνει κανείς ότι τα σωστά τοποθετημένα ράφια "κρύβουν" στην επιφάνειά τους καλούδια και προϊόντα από την κουζίνα της γείτονος χώρας, όσο τα φυτά προσθέτουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Ο Στρατής Λιγνός έχει κάνει καταπληκτική δουλειά, στο κομμάτι του interior design.


Το μενού φέρει την υπογραφή του βραβευμένου Ιταλού σεφ, Pino Saccheri. Με σισιλιάνικη καταγωγή και ελληνική ταυτότητα – μιας και πρόκειται για τη χώρα στην οποία τις τελευταίες δεκαετίες οραματίζεται, συνθέτει πρώτες ύλες, δραστηριοποιείται, καινοτομεί, η δεύτερη πατρίδα του-, ο επιτυχημένος σεφ φέρει στο εστιατόριο της Νέας Κηφισιάς γνήσιες ιταλικές γεύσεις, αλλά και συνταγές άρτι αφιχθείσες από τη "μαμά" Σικελία.

Το τραγανό ψωμί του ξυλόφουρνου συνιστά ένα ιδανικό καλωσόρισμα στην ατμόσφαιρα του εστιατορίου, όσο οι Antipasti επιλογές ξεχωρίζουν για τη μεστή τους γεύση και πληρέστατη αίσθηση που αβίαστα αφήνουν στον ουρανίσκο. Στα highlights, το τρυφερό μοσχαρίσιο ταρτάρ με αρκετά μυρωδικά και το μαριναρισμένο με ελαιόλαδο και μοσχολέμονο λαυράκι. Οι σαλάτες είναι χορταστικές και δροσιστικές, με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες να εξασφαλίζουν ότι κάθε τους εκατοστό αναζωογονεί και προετοιμάζει τους γευστικούς κάλυκες για τις ιταλικές δημιουργίες.

Ανοίγοντας το κεφάλαιο των ζυμαρικών, οι επιλογές είναι αρκετές, καλοφτιαγμένες και με ως επί το πλείστον κλασικό πρόσημο, σαν την cacio e pepe και την καρμπονάρα με την αυθεντική κρεμώδη γοητεία και το πιπέρι στην κορυφή. Οι ταλιατέλες με φρέσκο και καπνιστό σολομό θα γίνουν το αγαπημένο πιάτο όσων κινούνται σε περισσότερο ανάλαφρα μονοπάτια, ενώ τα ραβιόλια γεμιστά με ρικότα, σπανάκι, φρέσκα μυρωδικά και σάλτσα ψητής ντομάτας είναι κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα.

Το αντίπαλον δέος, αυτό της pizza, ακολουθεί τα ναπολιτάνικα πρότυπα, και είναι ιδιαίτερα λεπτή στο κέντρο με πολύ φουσκωτό το στεφάνι της. Η Margherita κερδίζει το στοίχημα της πλήρους γεύσης με τη βουτυράτη της μοτσαρέλα, όσο η Prosciutto Crudo φέρει στο εσωτερικό της προσούτο κρούντο, νιφάδες παρμεζάνας και φύλλα ρόκας. Πολύ καλή και η bianca neve con guanciale με την πάστα τρούφας, τα μανιτάρια πορτομπέλλο, το τυρί φοντίνα, τη βουτυράτη μοτσαρέλα και το τραγανό γκουαντσιάλε να σε προσκαλούν στο δικό τους (γευστικό) παιχνίδι. Στην επίσκεψη σου στο Ortigia Restaurant, μην παραλείψεις την αυθεντική μιλανέζικη cotoletta και να ολοκληρώσεις το δείπνο σου με γλυκό τρόπο. Θα μας θυμηθείς.

Ortigia Restaurant
Εχίνου 1, & Ελαιών, Κηφισιά
Τηλ: 2106205015