Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της.
Είδαμε:
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς The Bear. Για να διακριθείς, χρειάζεται να κάνεις αρκετές θυσίες. Άλλοτε μικρότερες, άλλοτε μεγαλύτερες, μερικές φορές υποσυνείδητες μη μπορώντας να ζυγίσεις τη στιγμή που παίρνεις την απόφαση τι κερδίζεις και τι χάνεις. Πόσο εύκολο, όμως, είναι κάποιος να μετατρέψει αυτό το αέναο κυνήγι της αριστείας σε τρόπο ζωής; Υπάρχει ισορροπία; Κι αν, μπορεί μακροπρόθεσμα να διατηρηθεί ακέραιη;

Αυτές είναι μερικές μόλις σκέψεις που κάνω στο μυαλό μου μετά το πρώτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν του The Bear. Δεν είναι spoiler – ούτε θα διαβάσεις στη συνέχεια, καθώς πιστεύω ότι το μικρο-σύμπαν της έβδομης τέχνης έχει μία αλλιώτικη σαγήνη όταν του επιτρέπεις να σε εκπλήξει. Θα αρκεστώ σε όσα δεν μαρτυρούν τίποτα, μα ίσως ταυτόχρονα τα πάντα. Ο τρίτος κύκλος της σειράς αλλάζει φυγόκεντρο. Εξελίσσεται. Όπως ακριβώς και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές με το βρώμικο σαντουιτσάδικο τους – ικανό να τους χαρίσει μέχρι στιγμής δέκα βραβεία Emmy και φανατικό κοινό σε κάθε σημείο του πλανήτη - να προσπαθεί να βρει τα πατήματά του στη φάση (ανα)προσαρμογής του σε εστιατόριο υψηλής γαστρονομικής τέχνης.

Δεν είναι απλό. Και ούτε φαίνεται. Άλλωστε, ο κλάδος της εστίασης μιμείται την ίδια τη ζωή, υπενθυμίζοντας σου συχνά ότι δεν πατάς ποτέ σε σταθερό έδαφος με τη διαδρομή να περιλαμβάνει ένα κοκτέιλ από προκλήσεις, ανατροπές, απογοητεύσεις, επιτυχίες, νέες ευκαιρίες – το αν η επίγευση του είναι ισορροπημένη, θα φανεί στο χειροκρότημα και τα σχόλια που συνοδεύουν κάθε πιάτο. Οι σεφ έχουν μάθει ότι κάθε δευτερόλεπτο μετράει, αλλά στο νέο κύκλο μαθαίνουμε αν έχουν αυτό που χρειάζεται για να αντέξουν μέχρι την επόμενη μέρα.

Γρήγορη σκηνοθεσία, μοντέρνα οπτική και ακραία ψυχεδελική διάθεση χαρακτηρίζουν την τρίτη σεζόν της επιτυχημένης σειράς του FX, την οποία στη χώρα μας απολαμβάνουμε μέσω του Disney+, με το συναίσθημα να ντύνει κάθε σκηνή και νανοσεκόντ μίας ιστορίας που διαδραματίζεται στον χώρο της κουζίνας, αλλά θα μπορούσε να κουμπώσει σε πολλά ακόμη σκηνικά. Οι 23 υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία Emmy δεν είναι τυχαίες – με το Shogun, επίσης σειρά του Disney+, να είναι η μοναδική που προηγείται με 25 στον αριθμό.


Το δικό μας είχε τη θέα του ήλιου που θερμά δύει από το ψηλότερο σημείο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το Nyn Esti. Δημοσιογράφοι, κριτικοί της μικρής και μεγάλης οθόνης, προσωπικότητες με χαρακτηριστικό σινεφίλ αποτύπωμα έδωσαν το παρών στην private screening & dining βραδιά που διοργάνωσε η MSL Greece για λογαριασμό της Disney+. Και περάσαμε – με πάσα ειλικρίνεια – όλοι μοναδικά. Το #bespokedinner που ακολούθησε μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου έπαιξε τον δικό του (εύγευστο) ρόλο.

Πέντε στάδια, πέντε διαφορετικά – αλμυρά και γλυκά – πιάτα διά χειρός του Σταμάτη Μισομικέ προσγειώθηκαν με εκλεπτυσμένο τρόπο στο τραπέζι μας – το art de la table ανθισμένο και θερινό – με το οινικό pairing να απογειώνει τη γεύση και να ευφραίνει την καρδιά μας. Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας οι ήρωες του The Bear θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι εμείς. Και ας μην φοράμε τη στολή του σεφ.

Δοκιμάσαμε:
Το νέο μενού του Plaza Café. Το να καταφέρεις να βρεις το δικό σου καταφύγιο ηρεμίας στην καρδιά μίας πόλης που αγαπά να κινείται σε ρυθμούς φρενήρεις – για αυτό και ίσως εν τέλει αγαπιέται – δεν είναι κάτι απλό. Η ηρεμία είναι πολύτιμη. Είναι οι ανάσες οξυγόνου που έχουμε ανάγκη μετά από μία εξαντλητική ημέρα στη δουλειά ή στους δρόμους – ειδικά τώρα που ο υδράργυρος είναι στα ύψη. Χρειαζόμαστε δροσιά. Και κάτι που θα μας ευχαριστήσει, σαν μία άλλη μικρή, μα τόσο σημαντική επιβράβευση στον εαυτό μας.

Πριν από λίγες ημέρες, βρέθηκα σε ένα αντίστοιχο #afteroffice σκηνικό στο ανανεωμένο Plaza Café του εμβληματικού ξενοδοχείου NJV Athens Plaza. Έχει μία ιδιαίτερη ενέργεια αυτό το σημείο. Φιλόξενη και προσιτή, με την απαραίτητη εσάνς ιδιωτικότητας και τη ματιά ελεύθερη να παρατηρεί τι συμβαίνει στον πυρήνα της πόλης. Απολαμβάνω το welcome drink μου – ένα από τα signature κοκτέιλ του καταλόγου, στο μενού θα βρεις ενδιαφέρουσες προτάσεις με βάση το ποτό της αρεσκείας σου - όσο το βλέμμα μου χάνεται στους ανθρώπους που περπατούν προς την πλατεία Συντάγματος ή τους κεντρικούς δρόμους. Υπάρχει κίνηση εδώ. Δεν ξέρω αν εκείνοι με βλέπουν, εγώ, όμως, το υλοποιώ. Και πολύ μου αρέσει.

Αφορμή της επίσκεψης μου το νέο μενού που με ιδιαίτερη ευρεσιτεχνία και σύγχρονο όραμα – αξιοποιώντας πάντα τις περγαμηνές του σε εμβληματικά ξενοδοχειακά εστιατόρια της χώρας μας, ο νέος Executive Chef Παναγιώτης Αναστασίου σκέφτηκε, συνέθεσε και εν τέλει παρουσιάζει εντός του Plaza Café. Η αρχή γίνεται με δύο διαφορετικές μπρουσκέτες, μία με προσούτο και μία με καπνιστό σολομό. Η πρώτη έχει ως βάση μία ισορροπημένη κρέμα τυριού, γλάσο βαλσάμικου για συνοδεία και τρυφερή – ίσως την πιο καλοδουλεμένη που έχω δοκιμάσει – αγκινάρα επί της κεφαλής, ενώ η δεύτερη επιλογή πατά σε ψωμί dinkel με το βουτυρώδες κράμα από αβοκάντο και γιαούρτι να δένει ονειρικά με τον σολομό.

Στις σαλάτες, η καρπουζένια εκδοχή είναι δροσιστική με το σώμα της να αναζωογονείται με κοπανιστή Μυκόνου, αβοκάντο, καλαμπόκι, καρύδια και βασιλικό. Φιλική συμβουλή: δοκίμασε να χωρέσεις όλα σου τα υλικά στο tidbit σου και καλό μας καλοκαίρι.


Πριν, όμως, φτάσουμε εκεί, ας μιλήσουμε λίγο για την πίτσα του Plaza Café. Το προζύμι που χρησιμοποιείται είναι τριών ετών και η ζύμη της πίτσας ωριμάζει για 48 ώρες στο ψυγείο πριν καταλήξει στον φούρνο και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά συν-δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα που απολαμβάνεις σε κάθε του εκατοστό. Ο συνδυασμός του pesto φιστικιού με την μορταδέλα είναι ισορροπημένος, ενώ και η baby mozzarella αφήνει το δικό της αποτύπωμα στον ουρανίσκο – στο τελευταίο, ίσως να βοηθάει ότι η ζύμη είναι εξαιρετικά λεπτή και ανάλαφρη κάτι που σου επιτρέπει να αντιλαμβάνεσαι τα συστατικά – πρωταγωνιστές από την πρώτη στιγμή.

Εξαιρετικά και τα burgers με black angus βοδινού με την καπνιστή πανσέτα στο εσωτερικό και τις τηγανιτές πατάτες σε βούτυρο με μεδούλι να λειτουργούν υπέρ του. Φυσικά, στον ανανεωμένο κατάλογο μπορείς να βρεις αρκετές ιδέες για day-to-night meals και δροσιστικές σαλάτες – αντίδοτο στο θερμό καλοκαίρι που βιώνουμε.

Φινάλε με το καλύτερο – χωρίς καμία δόση υπερβολής – βάσκικο cheesecake που έχω γευτεί με βανίλια, μύρτιλλο και lime σε αγγελική ισορροπία, το οποίο από ό,τι έμαθα θα μπορούμε να απολαμβάνουμε και στο σπίτι μας με τη μέθοδο του take away – ήδη το φαντάζομαι σε ορισμένα από τα δείπνα που συχνά πυκνά διοργανώνω εντός της οικείας – όπως και τις υπόλοιπες γλυκές (vegan ή μη) ατασθαλίες που με συνέπεια και ακρίβεια ο Pastry Chef Νίκος Τσόλης δημιουργεί.
Plaza Café
Βασιλέως Γεωργίου Α' 2, Πλατεία Συντάγματος
Ξεχωρίσαμε:
Την αρτιστίκ φιάλη του Minuty M. Η τέχνη της premium οινοποιείας εμπνέεται από και εμπνέει τις αρετές της παραδοσιακής τέχνης. Εκείνης του πολιτισμού και της ζωής με ποιότητα. Σε αυτό το μήκος θερινού κύματος, η Henriette Arcelin, Γαλλίδα εικονογράφος και κεραμίστρια που ζει στη Λισαβόνα τα τελευταία 10 χρόνια, σχεδίασε την πιο πρόσφατη έκδοση της εμβληματικής φιάλης Minuty M για την περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι 2024. Ως ένας άλλος φόρος τιμής στη γη, την ομορφιά και τον ήλιο της Προβηγκίας, η καλλιτέχνις επέλεξε για το Minuty μία φιάλη κίτρινη, light μα συνάμα φωτεινή.

Τα μοτίβα που επέλεξε η καλλιτέχνης είναι εμπνευσμένα από τα αυλάκια άρδευσης των αμπελώνων Minuty, τα παραθυρόφυλλα του Château, τα οπωροφόρα δέντρα της Προβηγκίας και τη χαρακτηριστική παράκτια βλάστηση αυτής της ηλιόλουστης περιοχής, μία διαδικασία δημιουργική που ξεκινά και διεγείρεται για την ίδια με μία τετραήμερη διαμονή στο Château Minuty.

Τα ακουστικά της Dyson. Είναι στιλάτα, είναι πρακτικά, είσαι όσα θέλουμε να φορέσουμε – σε μία εποχή που δεν θέλουμε και πολλά – στις βόλτες μας στην πόλη, αλλά και στο νησί. Τις στιγμές που η μουσική παίζει δυνατά, αλλά μόνο για εμάς. Η Dyson παρουσιάζει τα πρώτα της ακουστικά υψηλής πιστότητας, αποκλειστικά για ήχο: τα ακουστικά Dyson OnTrac™. Προσφέροντας την κορυφαία στην κατηγορία τους, ακύρωση του θορύβου, αυτά τα ακουστικά εξασφαλίζουν έως και 55 ώρες καθηλωτικής ακρόασης. Τεχνολογική και αισθητική αρτιότητα για τα αυτιά μας και μόνο. Εντάξει και για όσους απολαμβάνουν το στιλ μας.

Την αύρα του AMANZOE. Κάθε Παρασκευή του Ιουλίου ξεχωρίζουμε ένα ξενοδοχείο από την Ελλάδα και το προτείνουμε – η συνήθεια που έγινε λατρεία και η απόδραση που δεν είναι αμαρτία. Σημερινός μας προορισμός το Πόρτο Χέλι και το AMANZOE. Ήταν πριν από δώδεκα χρόνια, όταν το θρυλικό – πλέον - άνοιξε τις φιλόξενες πόρτες του σε έναν κόσμο αλλιώτικα πλασμένο. Με λεπτομέρειες πολυτέλειας σε όλη την έκτασή του, στοιχεία ιδιαίτερου design με προσωπικότητα και χαρακτήρα στις γωνιές του, premium διάθεση, ιδιωτικότητα με υπογραφή.

Σήμερα, γαλήνια και αβίαστα, αλλά με οργανωμένο σχέδιο και διορατική προοπτική, το ξενοδοχείο που ισορροπεί ανάμεσα στη ειρήνη (σ.σ. Aman) και τη ζωή (σ.σ. Ζην) παρουσιάζοντας ένα πρόσωπο νέο, ανανεωμένο και αναγεννητικό με farm to table γαστρονομικά ταξίδια, ανάσες ευεξίας και μία ενέργεια καλής ζωής που μόνο αν βιώσεις μπορείς να περιγράψεις.