Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που τα εστιατόρια αποκαλύπτουν τις νέες τους κινήσεις. Είτε αυτές αφορούν το καινούριο τους μενού, είτε ολιστικές αλλαγές που εκτείνονται από την κουζίνα έως και τις design λεπτομέρειες. Με τις ειδήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, συγκεντρώσαμε τις σημαντικότερες εξελίξεις στον (υπερ)αστικό γαστρονομικό χάρτη των τελευταίων ημερών σε μία προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουμε από πού θα πούμε σύντομα Bon Appetit.
Το Kiku μαθαίνει... ιταλικά
Συνώνυμο της upper ιαπωνικής κουζίνας στην Αθήνα από το 1993 – έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου άνοιξε τις πόρτες του – το Kiku αποφασίζει με μία νέα του πρόταση να ταράξει ξανά τα νερά του γαστρονομικού χάρτη μίας πόλης που έχει συγχρονιστεί καλά με τους ρυθμούς του. Αυτόν τον χειμώνα, το εστιατόριο του Γιώργου Ανδρίτσου και νεοαποκτηθέν μέλος της S One Hospitality αποφασίζει να ανοίξει τα (γαστριμαργικά) του σύνορα και να περπατήσει σε ιταλικά μονοπάτια.

Κάπως έτσι, ή ακριβώς έτσι, τα διάσημα Nigiri, τα Kiku rolls, τα Two Ways Prawn Tempura ή και τα Wagyu σε robata γειτνιάζουν από αυτό τον Οκτώβριο με ιταλικής ιθαγένειας πιάτα, όπως η Pizza Rucola, το Uni Pasta (με soba noodles, αχινό και χαβιάρι) ή τα Ravioli Bolognaise. Όχι δεν πρόκειται για mash up διαφορετικών φυλών κουζίνας σε ένα πιάτο ούτε για μία ακόμα fusion πρόταση, αλλά για μία άκρως αισθησιακή συνάντηση των δύο πιο επιδραστικών γαστρονομικών πολιτισμών του κόσμου. Τα φαινομενικά αντίθετα γίνονται όμοια σε έναν απολαυστικό γάμο, το οποίο με την ζώσα ιστορία του Kiku, εγγυάται ότι θα πάει τη εγχώρια γαστρονομική συνοικία ένα βήμα παραπέρα.
Ο Ασημάκης Χανιώτης στην κουζίνα του Estrella
Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και τούμπαλιν, ο νέος αλλά εξαιρετικά ταλαντούχος κύριος Χανιώτης ενώνει δυνάμεις με τον όμιλο Estrella (ο οποίος περιλαμβάνει το Estrella World Street Food και το Surfer Maya), εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στο δημοφιλές food group. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Ασημάκης Χανιώτης θα συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των μενού των εστιατορίων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενισχύοντας τις γαστρονομικές προτάσεις του γκρουπ με τη διεθνή του εμπειρία και το δημιουργικό του όραμα.

Γνωστή για την πρωτοποριακή – και περισσότερο comfort – προσέγγιση στο brunch, η Estrella συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία εντός και εκτός συνόρων, με το πολυτελές Domes Algarve στην Πορτογαλία να αποτελεί τον πρώτο μόλις σταθμό του ομίλου στο εξωτερικό. Άλλωστε, όταν έχεις στο μαγειρικό σου τιμόνι τον άνθρωπο που στα 28 του χρόνια έγινε ο νεότερος σεφ που ηγήθηκε λονδρέζικης κουζίνας με 1* Michelin τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά.
Απόδραση στα νότια για το Sebastian Athens
Αν ήταν άνθρωπος, τότε ο Sebastian θα ανήκε στον κύκλο των bon viveur που αγαπούν τα ταξίδια, την υψηλή αισθητική, τις φίνες γεύσεις. Ένας κοσμοπολίτης που μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Όπως το Sebastian Athens, ένα νέο American-French μπιστρό με ιδιαίτερη αδυναμία στη δεκαετία των 70s, στοιχείο το οποίο εκδηλώνεται τόσο στη διακόσμηση του χώρου, όσο και στις προτάσεις της κουζίνας.

Εκεί ενορχηστρωτής είναι ο Έλβι - Δημήτρης Ζύμπα, ο μαέστρο πίσω από τις πρωινές, μεσημεριανές και βραδινές επιλογές ενός καταλόγου που διαθέτει όλα τα απαραίτητα (steaks, κοπές, ψάρια, αστακό, comfort junk food και άφθονη πατάτα τηγανιτή). Όσο για του θα συναντήσεις τον Sebastian, η απάντηση δίδεται στο ισόγειο του νέου Ace Hotel & Swim Club Athens στη Γλυφάδα, κάπου ανάμεσα από το μπλε και την τερακότα στα χειροποίητα πλακάκια των παγκοσμίου φήμης designers ciguë, τις Friends & Founders καρέκλες και τα έξι Vaarnii "1003 Hans" vintage φωτιστικά.
Αέρας αλλαγής στον Proveleggios
Νέα σελίδα στον Proveleggios Athens, ο οποίος φαίνεται πρόθυμος να επιστρέψει στις γευστικές του ρίζες και να επανεφεύρει την εικόνα και το γευστικό του αποτύπωμα. Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης αναλαμβάνει τα ηνία μίας κουζίνας που απαρνείται – τουλάχιστον για λίγο - τον πιο loose χαρακτήρα της, χωρίς, όμως, να αλλάξει από τη ρούγα τη φιλοσοφία της δημοφιλούς διεύθυνσης στον Κεραμικό.

"Τον PROVELEGGIOΣ τον αγάπησα πρώτα ως πελάτης γιατί έφτιαχνε από την αρχή νόστιμο και αληθινό φαγητό σε υψηλό επίπεδο. Ενθουσιάστηκα στην ιδέα ότι θα τον αναλάβω και αρχικά είχα πολύ διαφορετική ιδέα για το μενού που θα έστηνα. Όταν ήρθα να γνωρίσω την ομάδα όμως με περίμενε μια έκπληξη. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκε πως εδώ ο κόσμος είναι οικογένεια", αναφέρει στις πρώτες του δηλώσεις, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη φιλοσοφία, πάνω στην οποία έχει συνθέσει τα πιάτα του νέου μενού.