September 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

#theaftertaste | Η ωμή αλήθεια του True West, η ελληνική ιδιοσυγκρασία του Ateno και μερικές αφίξεις που ήρθαν για να μείνουν

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για δεύτερη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

#theaftertaste | Η ωμή αλήθεια του True West, η ελληνική ιδιοσυγκρασία του Ateno και μερικές αφίξεις που ήρθαν για να μείνουν

Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της. 

Είδαμε:

Το True We(st) στο Θέατρο Χώρα. Στην κειμενική του παρακαταθήκη (σύντομα διηγήματα και θεατρικά έργα), ο Sam Shepard δίνει στην έννοια του πολυπόθητου Αμερικάνικου Ονείρου μία διαφορετική ερμηνεία. Με τις λέξεις του, φωτίζει μία άλλη οπτική – περισσότερο πεσιμιστική (ίσως πιο κοντά στον ωμό ρεαλισμό) – η οποία απέχει αρκετά από την υπέρμετρα αισιοδόξη που οι marketing τεχνικές αποδίδουν στο λεγόμενο American Dream. Συμφωνεί με το ταξίδι, διαφωνεί με τη διαδρομή που ακολουθείται μέχρι την τελική έκβαση του. Η ματιά του απομακρύνεται από τα φώτα των μεγάλων πόλεων και στρέφεται στην αμερικάνικη ύπαιθρο, τις ιστορίες που έχουν ποτίσει τους τοίχους των μοτέλ της επαρχίας, τα σώματα ανθρώπων που πασχίζουν να επιβιώσουν, αναζητώντας τη λύτρωση ή την εσώτερη αλήθεια τους.

true west

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που εύκολα διακρίνει κανείς και στο ανέβασμα του True West στο Θέατρο Χώρα. Η Ελένη Καρακούλη, σκηνοθέτις και υπεύθυνη της δραματουργικής επεξεργασίας, προσθέτει τη δική της νότα σε ένα έργο με ανθρώπινους πρωταγωνιστές και τραχιά επιφάνεια. Στη μετάφρασή της, οι γωνίες έχουν λειανθεί, ακόμη και αν η συνθήκη που δημιουργείται επί σκηνής – ακροβατεί ανάμεσα στην ιδιαίτερη σχέση δύο αδερφών – δεν αργεί να μετατραπεί σε εκρηκτική.

true west

Δύο αδέρφια ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους, εκεί όπου τα έπιπλα αναδίδουν αλκοόλ και την ανάμνηση ενός πατέρα που κάποτε χάθηκε στην έρημο. Ο Λη, ο μεγάλος αδερφός, είναι ένας μοναχικός διαρρήκτης. Ο μικρός αδερφός Όστιν, οικογενειάρχης και επαγγελματίας συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Στο μικροαστικό σπίτι, το γεμάτο φυτά και μνήμες, τα δυο αδέρφια μονομαχούν, ακροβατώντας πάνω στα απομεινάρια του κοινού τους παρελθόντος σε μία μάταιη προσπάθεια να συναντηθούν στο ίδιο βαγόνι ενός τρένου που ονομάζεται ζωή. Η σύγκρουσή τους κορυφώνεται όταν εισβάλλει στη ζωή τους ο Σολ, παραγωγός από το Hollywood, που θα τους οδηγήσει σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων: ο Λη γίνεται σεναριογράφος, ενώ ο αδερφός του αποφασίζει να γίνει διαρρήκτης.

true west

Τίποτα στην τελική εικόνα δεν θα ήταν το ίδιο αν ο Νίκος Ψαρράς και ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης δεν μεταμορφώνονταν σε δύο αδέρφια, εκ των οποίων το ένα δεν αντέχει την παρουσία του άλλου. Διαφορετικοί, μα μεγαλωμένοι από την ίδια μητέρα, οι δυο τους αδυνατούν να συνυπάρξουν με την αντιπαλότητα τους να πυρακτώνεται κάθε φορά που ένας προσπαθεί να μπει στα παπούτσια του άλλου. Για 96 λεπτά, Νίκος Ψαρράς και Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον σε μία αρμονική επί σκηνής συνθήκη δύο ηθοποιών που σέβονται αμφότεροι το ταλέντο και τη μελέτη του κειμένου στην οποία έχουν επιδοθεί. Αλήθεια, μήπως τελικά η έρημος της ψυχής δεν συναντάται εκεί που βρίσκεται γεωγραφικά η πραγματικά και τα βαθύτερα ένστικα του καθενός δεν συμβαδίζουν πάντα με την εξωτερική του εικόνα; True We(st), ένα έργο ωμής συνειδητοποίησης

Δοκιμάσαμε:

Τη γευστική πρόταση του Ateno. Είναι βράδυ Τρίτης. Ο καιρός μας επιτρέπει ακόμη να καθίσουμε στον εξωτερικό χώρο – δεν έχουν περάσει αρκετές ημέρες, όμως, η νέα ζωή που έχει αποκτήσει η Αιόλου προκαλεί ζέση. Είναι αυτό το νεοκλασικό κτίριο που αντικρίζω κατάματα το μυστικό πίσω από την επανεκκίνηση που διακρίνω με την πανοραμική μου όραση. Υπάρχει οξυγόνο εδώ. Και αρώματα, τα οποία ξεπηδούν από τo νέο εγχείρημα των αδερφών Λιάκου στον πυρήνα μίας πόλης που εκτιμά τις καλές εστιατορικές αφίξεις.

ateno cook & deli

Το Ateno Cook & Deli είναι μία από αυτές. Το αντιλαμβάνεσαι από την ευφυή αρχιτεκτονική, το άρτιο design και τη δομή του, η οποία ξεδιπλώνει τη χάρη της σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο, το τμήμα του deli στοιχείου κυριαρχεί με τις επιλογές των εκλεκτών αλλαντικών και των αυστηρά επιλεγμένων κρασιών από τον εγχώριο αμπελώνα να παρουσιάζουν ένα στρατηγικό προβάδισμα σε σχέση με τον διεθνή. Ακολουθεί μία στάση στην κουζίνα, το σημείο που οι πρώτες ύλες ενορχηστρώνονται από την ομάδα του Νίκου Καραθάνου και μετουσιώνονται σε πιάτα με υψηλή αισθητική και το σημαντικότερο, με χαρακτήρα. 

ateno cook & deli

Το Ateno Cook & Deli το αναγνωρίζεις από το στίγμα του. Αυτό το σωστά εναρμονισμένο κράμα ανάμεσα στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τη διάθεση εκμοντερνισμού, η οποία δεν απορρίπτει τα γευστικά ερείσματα του παρελθόντος, αλλά αντιθέτως τα αγκαλιάζει και τα συνυφαίνει με ορισμένες από τις τάσεις του σήμερα. Κάπως έτσι, δομείται ο εκλεκτικός, μα comfort χαρακτήρας των πιάτων του. Τα τελευταία μπορείς να τα καλοδεχτείς είτε στον εξωτερικό χώρο είτε εντός μίας ζεστής, εντυπωσιακής σάλας με έργα τέχνης στους τοίχους, αρτιστίκ πινελιές στα τραπέζια και μαρμάρινες νότες σε σημεία – κλειδιά.

ateno cook & deli

ateno cook & deli

Ας μιλήσουμε, όμως, για τη γευστική του ταυτότητα. Ξεκάθαρα ελληνική, αδιαμφισβήτητα οικεία και ταυτόχρονα καινοτόμα, η πρόταση του Ateno Cook & Deli φαίνεται να βρίσκεται στο πιο ολοκληρωμένο της σημείο. Σαν οι πειραματισμοί να απέδωσαν, τα περιττά να αφαιρέθηκαν και το μενού να απέκτησε συνοχή. Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει τη φιλοσοφία του. Στη δική μας περίπτωση, η αρχή έγινε με χειροποίητο ψωμάκι και μία φρέσκια εκδοχή της ελληνικής σαλάτας με την τομάτα να σταθεροποιείται πάνω στην βελούδινη κρέμα φέτας και το τραγανιστό κρίθινο παξιμάδι Κρήτης.

ateno cook & deli

ateno cook & deli

Το πάντρεμα των διαφορετικών υφών απογειώνεται στα σύγχρονα γεμιστά – ένα πιάτο που ευτυχώς (!) διατηρείται και στον χειμερινό κατάλογο – με το τζελ από νερό ντομάτας με πιπεριές, σάλτσα φέτας και λάδι δυόσμου για την απαραίτητη ένωση να συγκροτούν ένα άρτιο πιάτο, μία νέα πρόταση σερβιρίσματος διά χειρός του ταλαντούχου κυρίου Καραθάνου. Τα πιάτα του έχουν μεράκι. Λίγο πριν προχωρήσουμε στα κυρίως του value for money μενού, μία στάση στην τάρτα φάβας με μαλακό χταπόδι στα κάρβουνα και το σουτζούκι με αυγά, χόρτα και γραβιέρα – ζεστό, comfort, χειμερινό πιάτο για τα πρώτα (και όχι μόνο) κρύα.

ateno cook & deli

Το αρνάκι φρικασέ παντρεύεται υπέροχα με τα χόρτα εποχής και τη δροσιστική σελινόριζα με τον μουσακά να συνιστά ένα καλό παράδειγμα αυτής της ένωσης κλασικού και μοντέρνου που περιγράψαμε παραπάνω. Το σώμα του "κρύβεται" μέσα σε ένα κουκούλι από μπεσαμέλ, το οποίο όταν πας να μοιράσεις ολοκληρώνεται με σωστό τραγανιστό ήχο από τις crispy πατάτες στη βάση. Στο εσωτερικό, οι μελιτζάνες είναι μελωμένες και η τελική επίγευση σχεδόν εθιστική. Το μενού συμπληρώνεται με επιλογές για κρεατοφάγους, λάτρεις των ζυμαρικών, αλλά και της ανάλαφρης κουζίνας. Ο χαλβάς butterscotch, πάντως, με παγωτό κανέλα κλείνει θελτικά το μάτι στη βραδιά μας και τη διάθεσή μας σύντομα να επιστρέψουμε. Στο Ateno Cook & Deli, φυσικά. 

Ξεχωρίσαμε:

Μία downtown απολαυστική άφιξη. Κάτι νέο – ή μάλλον άκρως ανανεωμένο – ετοιμάζεται να ανοίξει τις φιλόξενες πόρτες του την 1η Νοεμβρίου στην καρδιά του Κολωνακίου. Ο λόγος για το Vinoteca, ένα εστιατόριο υψηλών συγκινήσεων, διακριτικής έντασης και ελληνικών γεύσεων. Εκεί που παλαιότερα δέσποζε το ιστορικό Scala, το νέο εγχείρημα του Παναγιώτη Μπαρμπίτσα ετοιμάζεται να αφήσει το δικό του γευστικό αποτύπωμα σε μία περιοχή που εκτιμά το καλό φαγητό, μα ακόμη περισσότερο τις δημιουργίες που συνοδεύονται από φιλόξενη διάθεση και upper scale αύρα. 

vinoteca athens

vinoteca athens

Στην κουζίνα, η σεφ Κυριακή Μιχάλη – ιδιοκτήτρια του εστιατορίου "Νόνας" στην Άνδρο -, πραγματοποιεί το δικό της γαστρονομικό παιχνίδι με σεβασμό απέναντι στις αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες, το όραμά της για καθαρά ελληνικές γεύσεις, όλους εκείνους που επιλέγουν να κακομάθουν τις αισθήσεις τους μέσα από τα πιάτα της. Το ταρτάρ καπνιστού σολομού, το σπαγγέτι με γαρίδες, φρέσκια ντομάτα, ούζο και φέτα καθώς και το λιγκουίνι με Αχιβαδάκι σε λευκή σάλτσα με Ασύρτικο, σκόρδο, άνηθο και ξύσμα λεμονιού είναι μόλις τρία από τα πιάτα του καταλόγου που ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε με το κατάλληλο wine pairing – τη λίστα επιμελείται ο ίδιος ο κύριος Μπαρμπίτσας, αξιοποιώντας την εμπειρία του ως sommelier στο Costa Navarino, το Astir "Beef Bar", το Jul’s Ibiza και το Milos London. Και εμείς απλά ανυπομονούμε να φτάσει ο Νοέμβριος. Ραντεβού στη Σίνα – 50 στον αριθμό.

vinoteca athens

vinoteca athens

Δύο νέες μουσικές αφίξεις. Δεν μπορείς να προβλέψεις μουσικά τη Lady Gaga. Ίσως αυτό να είναι και το μυστικό μίας επιτυχίας, η οποία ανά διαστήματα αφήνει το τερέν του πενταγράμμου και δοκιμάζεται στη μεγάλη οθόνη. Μετά το Die With A Smile, το ντουέτο με τον Bruno Mars το οποίο συναντάς καθημερινά στην κορυφή των streaming charts, η Mrs. Gaga επιστρέφει με το Disease, έναν dark pop ύμνο με αρκετές δόσεις rock, raw φωνητικά και διάθεση να μας λυτρώσει από οτιδήποτε μάς πονά. Το αν θα το καταφέρει θα φανεί στο online χειροκρότημα. 

Στον αντίποδα, η Τάμτα χαμηλώνει την ένταση και προσθέτει ερωτισμό στην ατμόσφαιρα με το ήπιο Gazi το οποίο πατά - και μελωδικά τραγουδά. Mid tempo, βραδύκαυστη επιλογή από εκείνες που παρασύρουν στον ρυθμό τους πρώτα το μυαλό, στη συνέχεια την καρδιά και στο φινάλε το σώμα. Μία νέα πρόταση που επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Τάμτα δεν έχει αλλάξει απλά τον ήχο της, αλλά το ευρύτερο τοπίο της pop σκηνής στην Ελλάδα σήμερα. 

gallina

Μία σύμπραξη με αέρα Michelin. Κάτι έναστρο συμβαίνει στον γαστρονομικό ουρανό της πόλης. Ο διάστερος σεφ, τον οποίο τα αστέρια Michelin αγαπούν και επιβραβεύουν ιδιαιτέρως και chef patron του νέου 4 Hands, Θάνος Φέσκος συναντά τον επίσης μισελενάτο Παύλο Κυριάκη στην κουζίνα του Gallina Athens. Στο μέρος που η γεύση συμπορεύεται με την τέχνη, οι δυο τους συνθέτουν ένα a la carte dinner μενού αποκλειστικά για μία μόνο βραδιά. Το ραντεβού δίδεται στο Gallina του Φίλιππου Τσαγκρίδη αυτή την Τρίτη (29 Οκτωβρίου) από τις 19:00 μέχρι και τη 01:00. Η κράτηση είναι απαραίτητη και η επιθυμία για pairing με ένα από τα κοκτέιλ του The Bar In Front Of The Bar επιτακτική