Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 32η απονομή του σε μια βραδιά γεμάτη λάμψη, που έφερε στο προσκήνιο τη διαχρονική σχέση υψηλής γαστρονομίας και υψηλής μόδας.
Ήταν μια βραδιά διαφορετική από κάθε άλλη: μια βραδιά γεμάτη λάμψη, υψηλή γαστρονομία, αλλά και… υψηλή μόδα! Στον αστραφτερό και ολοκαίνουριο χώρο του "Asteria Domus", με την αθηναϊκή ριβιέρα να απλώνεται μεγαλειώδης έξω από τις τζαμαρίες και την πρώιμη ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα να φροντίζει για την ανεβασμένη διάθεση των λαμπερών προσκεκλημένων, ήταν μια βραδιά όπου οι κορυφαίοι μας σεφ, οι πιο τολμηροί μας εστιάτορες, αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συναντήθηκαν για να ανακαλύψουν μαζί τις κορυφαίες γαστρονομικές διευθύνσεις της Ελλάδας: τα 45 εστιατόρια που απέσπασαν φέτος τις διακρίσεις των Χρυσών Σκούφων και τα 23 που απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, παράλληλα με δύο ακόμη ειδικά βραβεία. Αλλά και.. για να ανακαλύψουν τις εκλεκτικές συγγένειες της υψηλής γαστρονομίας με την υψηλή μόδα, με αποκορύφωμα το εξαιρετικό dinner de gala, που υπέγραψαν οι executive chefs της μισελενάτης "Gucci Osteria da Massimo Bottura" στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo.
Τα καλύτερα εστιατόρια και οι ανακατατάξεις της χρονιάς
Καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας αναδείχθηκε το κερκυραϊκό "Etrusco" του Έκτορα Μποτρίνι για 13η συνεχόμενη χρονιά, αποσπώντας 2 Χρυσούς Σκούφους με βαθμολογία 17/20. Έτσι, ο Ιταλοκερκυραίος σεφ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του στα γαστρονομικά υψίπεδα της χώρας (αλλά και τον τίτλο που του είχαν χάρισαν οι συνάδελφοί του ως Επιδραστικότερου Σεφ στην Ελλάδα, στη μεγάλη ψηφοφορία του αθηνοράματος). Φέτος, όμως, η εικόνα στην κορυφή είχε και αλλαγές: για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τα εστιατόρια που βρέθηκαν στο υψηλότατο βάθρο των 2 Χρυσών Σκούφων έγιναν τρία, αφού το "Botrini’s" του Χαλανδρίου υποδέχτηκε στο πλάι του το "Delta" του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τα δυο τους να μοιράζονται τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα, με 2 Χρυσούς Σκούφους και 16,5/20.
Η οικογένεια των Χρυσών Σκούφων, που για το 2025 αποτελείται από 16 εστιατόρια στην Αττική, 13 στις Κυκλάδες (6 από αυτά, μάλιστα, στη Σαντορίνη), 4 στη Χαλκιδική, 5 στα Επτάνησα (3 στην Κέρκυρα και 2 στη Ζάκυνθο), 3 στην Πελοπόννησο, 2 στη Θεσσαλονίκη κι από ένα σε Ρόδο και Κρήτη, υποδέχτηκε φέτος 7 νέες προσθήκες, με τα εστιατόρια "Βενετσιάνικο Πηγάδι" της Κέρκυρας, "Cabbanes" και "Yevo" της Μυκόνου, "Galazia Hytra" και "Matsuhisa Paros" της Πάρου, και τα "Onuki" και "The Private Kitchen" της Πύλου να κατακτούν για πρώτη φορά την κορυφαία γαστρονομική διάκριση της χώρας. Η Πάρος και η Δυτική Πελοπόννησος, σημείωσαν τη μεγαλύτερη δυναμική στις φετινές βραβεύσεις, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους, όπως αναφέραμε ήδη, αλλά και δύο νέα Top Notch η καθεμία, στα εστιατόρια "Parōn" στο ξενοδοχείο "Parilio" και "SeaRocks" η πρώτη, και στα "Dex.Silo.01" στο ξενοδοχείο "Dexamenes", και "Pizza Sapienza" στο ξενοδοχείο "Mandarin Oriental Costa Navarino" η δεύτερη. Αντίθετα, αξιοσημείωτη ήταν κάμψη της Σαντορίνης, με δύο εστιατόριά της να φεύγουν από τη χρυσή λίστα.
Τα στατιστικά της βραδιάς
Επτά νέες προσθήκες, τέσσερις αναβαθμίσεις βραβείων αλλά και τέσσερις αποχωρήσεις μετρά η φετινή χρυσή λίστα της ελληνικής γαστρονομίας, με τα εστιατόρια "Varoulko Santorini" και "Petra" στη Σαντορίνη να μην καταφέρνουν να αποσπάσουν τη βαθμολογία που θα τους εξασφάλιζε τη διατήρηση του Χρυσού Σκούφου (το "Petra" κατάφερε ωστόσο να κατακτήσει την τιμητική διάκριση Top Notch), ενώ τα "Τομάτα" στη Χαλκιδική και "Le Pavillion" στην Αθήνα έχασαν το Χρυσό Σκούφο λόγω διακοπής λειτουργίας. Παράλληλα, εννέα νέα εστιατόρια υποδέχεται η "παρέα" των Top Notch, που αριθμεί πλέον 23 αξιοπρόσεκτες γαστρονομικές διευθύνσεις της χώρας, με την λίστα να καταρτίζεται με τα πολύ αυστηρότερα κριτήρια που θεσπίστηκαν ήδη από πέρσι, ώστε να καθρεφτίζει ρεαλιστικά και ουσιαστικά τη δυναμική των εστιατορίων εκείνων που βρίσκονται μια ανάσα από το κατώφλι των Χρυσών Σκούφων.
Επιπλέον, Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, επιδόρπια του οποίου απολαύσαμε μεταξύ άλλων και στο βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόριο "Patio" του ξενοδοχείου "The Margi", ενώ το Βραβείο Κοινού απέσπασε το "Ex Machina" του Άνταμ Κοντοβά, με τον σεφ να γίνεται ένα από τα πρόσωπα της απονομής χάρη σε ένα ιδιαίτερο hat trick: κατάφερε να αποσπάσει όλα τα είδη διακρίσεων της βραδιάς, αφού εκτός από το βραβείο κοινού κατέκτησε και την τιμητική διάκριση "Top Notch" για το "Ex Machina", ενώ διατήρησε τον 1 Χρυσό Σκούφο για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Alali" της Σαντορίνης. Ιδιαίτερη αξία, όμως, έχει όμως, έχει και το comeback του εστιατορίου "Clochard" της Θεσσαλονίκης, που με σημαντικό ιστορικό στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, κατάφερε να ξεπεράσει την απουσία ετών από τις βραβεύσεις και να επανέλθει ακόμη πιο δυνατό, κατακτώντας φέτος το πρώτο του Top Notch.
Γαστρονομία… a la mode
Την άμεση σχέση υψηλής γαστρονομίας και υψηλής μόδας μας αποκάλυψαν οι απαστράπτοντες masters of ceremony της βραδιάς, Ναταλία Δραγούμη και Κωνσταντίνος Ασπιώτης, μέσα από μια διασκεδαστική όσο και διαφωτιστική περιήγηση στις διαχρονικές εκλεκτικές συγγένειες των δύο μορφών τέχνης (σκηνοθεσία βραδιάς Δημήτρης Χουλάκης, κείμενα Θύμιος Νικολόπουλος). Ο οίκος Gucci δεν είναι, άλλωστε, το μοναδικό luxury brand που έχει συμπεριλάβει την υψηλή γαστρονομία στο εκλεκτικό του σύμπαν με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας να μόδας έχουν εισέλθει για τα καλά στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας, και νέα εστιατόρια να προστίθενται διαρκώς στο παλμαρέ τους. Μια σειρά από άκρως ενδιαφέροντα βίντεο κατέδειξαν τις παράλληλες πορείες τάσεων όπως η επαναστατικότητα στη nouvelle cuisine και στις αποδομημένες σιλουέτες των ‘70s, ο μαξιμαλισμός και η επίδειξη πλούτου τόσο στο πιάτο όσο και στη γκαρνταρόμπα της δεκαετίας του ‘80, το πανταχού παρόν fusion των ‘90s, η εισβολή της τεχνολογίας των ‘00s στις σφαιροποιήσεις της γαστρονομίας αλλά και τα sci fi looks της μόδας, η σκανδιναβική σχολή του βιώσιμου μινιμαλισμού των ‘10s και το zero waste στις κουζίνες και τις πασαρέλες τη δεκαετία που διανύουμε.
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr