Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της.
Είδαμε:
Μία περιορισμένου χρόνου φιλόξενη έκθεση. Ένα έπιπλο δεν είναι απλά ένα αντικείμενο που τοποθετείται στον χώρο. Είναι κάτι σπουδαιότερο. Η τεχνική κατασκευής και η οπτική του μπορούν να το ανάγουν σε statement. Όμως, ακόμα και αυτό δεν αγκαλιάζει τη σημαντικότερη ίσως χρήση του: εκείνη της δημιουργίας αναμνήσεων. Μπροστά από έναν περίτεχνο καθρέφτη λαμβάνουν χώρα οι πιο ειλικρινείς, ενδοσκοπικές στιγμές. Στα συρτάρια ενός κομοδίνου τοποθετούνται πολύτιμα αντικείμενα. Στην κουτσομπόλα ένα από τα πλέον vintage έπιπλα, πραγματοποιείται ο πιο απολαυστικός κοινωνικός σχολιασμός. Η οικογένεια Sirigos το γνωρίζει. Πλέον, για κάτι παραπάνω από έναν αιώνα – 101 χρόνια για την ακρίβεια.

Η ιστορική διαδρομή των Επιπλώσεων Συρίγος ξεκινά ήδη από το 1924, όταν ο Ιάκωβος Συρίγος ιδρύει το ισόγειο κατάστημά του σε ένα διώροφο νεοκλασικό της οδού Πατησίων, με τις δημιουργίες του να αποκτούν, μέσα στα χρόνια, συμβολικό χαρακτήρα στην αστική ιστορία της Αθήνας. Σήμερα, η παρακαταθήκη του Ιάκωβου Συρίγου, όπως μεταλαμπαδεύτηκε στον γιο του Γεώργιο και τα εγγόνια του, Νίκο και Αναστασία Συρίγου, εστιάζει στον σχεδιασμό και στην ανακατασκευή εσωτερικών χώρων και τη δημιουργία εξατομικευμένων επίπλων και ειδικών ξυλουργικών κατασκευών.

Είχα τη χαρά να τους γνωρίσω στα εγκαίνια της σύντομης διάρκειας έκθεσης που οραματίσθηκαν και υλοποίησαν για το προαναφερθέν ορόσημο στην καρδιά της πρωτεύουσας, την πόλη που ταύτισαν με τις δημιουργίες τους. Σε αυτή, 23 καλλιτέχνες – καταξιωμένοι και ανερχόμενοι – επανερμηνεύουν τα κλασικά έπιπλα της οικογένειας Συρίγου γεννώντας έργα, τα οποία, εμπνευσμένα από το παρελθόν, συγκροτούν ένα στέρεο παρόν. Τα έργα – έπιπλα φέρουν κάτι από την αίγλη του κλασικού και τη ματιά του σύγχρονου σε έναν χώρο, το Amalias 36, όπου ταιριάζουν σχεδόν αβίαστα και τόσο φυσικά.

Συμμετέχουν οι: Άγις Μουρελάτος, Αντιγόνη Τσιβανίδου, Απόλλων Παπαθεοχάρης, Αταλάντη Μαρτίνου, Γιάννης Βαρελάς, Κατερίνα Παπαναγιώτου, KK Interiors, Lucy Savanis, Μελίνα Ξενάκη, Μυρσίνη Αλεξανδρίδη, Sirigos, Σοφία Ξανθάκου, Σωτήρης Χαΐνης Architecture, ST Architects, Stones and Walls, Theodore Psychoyos, Tina Komninou Interiors, Βάνα Κριμνιώτη, Βαγγέλης Μπόνιος, Void Studio, Yannis Sergakis, Zoumboulakis Architects. Μπορείς να τους ανακαλύψεις μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου.
Δοκιμάσαμε:
Τη γεύση ενός hot εκ γενετής εστιατορίου. Οι μαξιμαλιστικοί χώροι είναι εκφραστικοί. Δεν φοβούνται να πειραματιστούν με τα χρώματα σε bold αποχρώσεις, να εκφράσουν την πολυτέλεια όπως αυθεντικά ορίζεται χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην αισθητική τους, να ενορχηστρώσουν μία εμπειρία στην οποία κάθε στοιχείο βρίσκεται στο ζενίθ του. Να παρουσιάσουν ένα τμήμα της προσωπικότητάς τους σε εκείνα τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού δευτερόλεπτα που μεσολαβούν από τη στιγμή που ανοίγεις την πόρτα μέχρι να φτάσεις στο τραπέζι σου – αν πρόκειται για εστιατόριο. Το Geco Athens είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Το αναγνωρίζεις από το ηλεκτρικό σχεδόν φως που εκπέμπει σε μία βραδινή αλλά ζεστή χρωματική παλέτα. Το μοβ συγχρονίζεται με το σκούρο γκρι, τις χρυσές λεπτομέρειες, τα μαρμάρινα στοιχεία στα σφαιρικά και μη τραπέζια και την art deco διακόσμηση που ταιριάζει τόσο στις γιορτές σε ένα ισορροπημένο κράμα. Αυτό είναι το μυστικό επιτυχίας του εστιατορίου που έχει μετατρέψει το ξενοδοχείο Gatsby σε σημείο συνάντησης επιχειρηματιών, προσωπικοτήτων από το χώρο του σύγχρονου lifestyle, αλλά και όσων αγαπούν να συνδυάζουν την τέχνη της ψυχαγωγίας με εκείνη της γαστρονομίας. Το μέτρο και η ολιστική προσέγγιση των ιδιοκτητών του. Τίποτα δεν περισσεύει, τίποτα δεν υστερεί. Στο Geco θα βρεις την cosmopolitan διάθεση που περιγράφει τα πιο ψαγμένα bars της Ευρώπης, αλλά και τη γεύση που χαρακτηρίζει βραβευμένα εστιατόρια σε κάθε γωνιά της ηπείρου. Για την τελευταία, φροντίζουν ο Παναγιώτης Φλάκας και ο Χρήστος Ρήγας, executive και head chef αντίστοιχα.

H βραδιά μου ξεκινά με μία Metamorphosis – ένα δυνατό cocktail με gin και έντονο σώμα από χαβιάρι, το οποίο αφήνει το άρωμά του από το πρώτο sip. Το μενού απαρτίζεται από αρκετές επιλογές με ελληνική ρίζα, μεσογειακό ταμπεραμέντο και διεθνή ματιά σε καλοκουρδισμένες προτάσεις. Το carpaccio, το οποίο καταφτάνει πρώτο στο τραπέζι, ετοιμάζεται με ψάρι ημέρας και συνοδεύεται από ελαφρώς καυτερό japaleno και yuzu στη σωστή ένταση. Συνεχίσαμε με ένα πιάτο γεμάτο χρώμα και φρεσκάδα – ακόμα κι αν είναι η τομάτα δεν είναι στην εποχή της. "Δεν ξέρω πώς καταφέρνουν και όλον τον χρόνο σερβίρουν τέτοια αριστουργηματική τομάτα", μού σιγοψιθυρίζει το plus one μου και φανατική του εστιατορίου. Δεν είχε άδικο. Τρία διαφορετικά είδη τομάτας συναντούν τη ρίγανη, τον βασιλικό και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ένα φινετσάτο πιάτο που μπορείς να συνοδεύσεις είτε με το φρέσκο ψωμί είτε με τη σπανακόπιτα.


Το carpaccio παντζαριού είναι διαφορετικό, με το ελληνικό γιαούρτι να του πηγαίνει πολύ και το χρώμα του να προσδίδει μία φυσική πινελιά στη γευστική κάρτα. Τα seafood popsicles δίνουν μία πολυτελή οπτική στο αγαπημένο street food με το "σώμα" της γαρίδας με βασιλικό καβούρι να συναντά τα κατάλληλα μπαχαρικά, ενώ ο γύρος iberico είναι επίσης μία επιλογή από το συγκεκριμένο section του μενού που δεν πρέπει να παραλείψεις. Η αυτοσχέδια διαδικασία δημιουργίας του απλή και παιχνιδιάρικη: τοποθετηθείς την πιτούλα στο πιάτο, απλώνεις το γιαούρτι, προσθέτεις τα τοματίνια και τον γύρο, διπλώνεις και απολαμβάνεις. Τα χειροποίητα ζυμαρικά φέρουν την υπογραφή του εμβληματικού Antonino Cannavacciuolo και αυτό αρκεί.

Δοκιμάσαμε και το καλοψημένο σνίτσελ από ελληνικό βόειο κρέας, το οποίο μοιράζεται σε κομμάτια μπροστά σου και εξαιτίας της πικάντικης εσάνς του μπορείς να το απολαύσεις με τουρσί από κόκκινο λάχανο, μαρούλι iceberg και μαγιονέζα τρούφας για ισορροπία. Φινάλε με τη σοκολατένια επιλογή – σχηματίζεται και συνθλίβεται στο τραπέζι – και την υπόσχεση να επιστρέψουμε σύντομα είτε στο Sunday Brunch του είτε απλά μία από τις επόμενες γιορτινές ημέρες. Cause, once you go (at) Geco, you'll definitely come back.
Ξεχωρίσαμε:
Μία νέα fine jewelry σειρά. Η Kissha αγαπά τα ταξίδια, αγκαλιάζει την εξερεύνηση, κλείνει το μάτι θετικά στη ζωή. Και προσθέτει χαρακτήρα στις εμφανίσεις σου – γιορτινές και μη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μιμείται τη φύση της δημιουργού της. Άδικο δεν θα είχε. Η Τζόση Βιτζηλαίου, γυναίκα της επικοινωνίας και άνθρωπος πίσω από τα πιο γνωστά premium brands που συνοδεύουν ξεχωριστές – μικρές ή μεγάλες – στιγμές σου, αποφάσισε αυτή τη φορά να τις "ντύσει" με τα νέα της κοσμήματα.

Εμπνευσμένη από το πουλί Kissha σύμβολο της χαράς του να ανακαλύπτεις μικρούς θησαυρούς, η Kissha αντιμετωπίζει κάθε κόσμημα σαν μια λεπτή, καθημερινή στιγμή λάμψης που συνοδεύει τη γυναίκα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η αισθητική τους fine, όπως και τα υλικά κατασκευής που η Τζόση επέλεξε με προσοχή για εσένα ή τις φίλες σου. Γιατί, η Kissha αγαπά τις γυναίκες. Και για αυτό, αποτελεί ιδανικό δώρο. Για εσένα ή τις φίλες σου. Ανακάλυψε τα σχέδια στο @kisshajewelry.

Τα πρώτα festive hampers των εορτών. Η Μαρία Πολυχρονοπούλου δεν είναι απλά μία γυναίκα που επιχειρεί. Είναι το πρόσωπο πίσω από εταιρικά – και προσωπικά – δώρα με αγνές πρώτες ύλες, ελληνική ταυτότητα και εξαιρετικό packaging. Στα festive hampers της SeaCrets Inspirations, όπως ονομάζεται το brand της, ανακαλύπτεις premium θησαυρούς που νοστιμίζουν την κουζίνα και τις στιγμές σου.


Κάθε συλλογή αφηγείται μια διαφορετική ιστορία: το "Eat Like a Local" gift box περιέχει αυθεντικά ελληνικά προϊόντα καθημερινής απόλαυσης, όπως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, fleur de sel, μαρμελάδες, αρωματικά ξύδια και τρούφα, στο "Anytime Tea Time" βρίσκεις αρωματικό τσάι του βουνού και μέλι, ενώ τα Luxury Hampers συνδυάζουν premium gin από ελληνικές ποτοποιίες, aperitivo olives και γκουρμέ επιλογές. Ένα γαστρονομικό storytelling με εγχώριο DNA και διεθνή ματιά.
