Βurgers, αβγά Μπένεντικτ, μάτια ή ποσέ, pancakes, μπέιγκελ, μπέικον, μαρμελάδες, τάρτες, κρουασάν, smoothies και κοκτέιλ κατακλύζουν τα social media κάθε Σαββατοκύριακο<br />
Σύντμηση των λέξεων breakfast + lunch, το brunch είναι μια κλασική πλέον παράδοση των αγγλοσαξονικών χωρών (βλ. Hν. Βασίλειο και ΗΠΑ) και αναφέρεται περισσότερο στην κοινωνική προέκταση του πρώτου γεύματος του Σαββατοκύριακου που ξεκινάει από τις 12:00 το πρωί και μπορεί να φτάσει ως τις 5:00 το απόγευμα
. Αγαπημένη συνήθεια των hip Νεοϋορκέζων τα τελευταία χρόνια που βρίσκουν αφορμή να βρεθούν με τις παρέες τους τα weekends σε hip στέκια του Μανχάταν και να κλείσουν τις μουντές Κυριακές τους με κροκ μαντάμ και πολλά κοκτέιλ. Αν και η νέα τάση διεθνώς είναι το linner (lunch + dinner), το brunch κατέκτησε πρόσφατα την Ελλάδα, γίνεται σιγά σιγά απαρέγκλιτος θεσμός του Σαββατοκύριακου και εξαπλώνεται στους χώρους εστίασης με ραγδαίους ρυθμούς.
Λιτό ή πλούσιο, κλασικό ή gourmet, απλό ή δημιουργικό, γλυκό ή αλμυρό, ακριβό ή φτηνό, αυτοσχέδιο ή οργανωμένο, το brunch πλέον στη χώρα μας περιλαμβάνει σχεδόν ό,τι μπορείς να φανταστείς, ενώ αποτελεί ιδανική ευκαιρία για early –ή μέχρι αργά– drinks με φίλους. Αν το καλοσκεφτείς, θα μπορούσε να είναι η μετεξέλιξη του ελληνικού «ούζου» που ξεκινούσε νωρίς το μεσημέρι με μεζέδες και ένα καραφάκι και κατέληγε να φτάνει αργά με πλήρες φαγητό και αμέτρητα μπουκάλια κρασί. Όπως και να ’χει, κάθε ευκαιρία για νόστιμο φαγητό, ευφάνταστα κοκτέιλ και σωστή παρέα αποτελεί πάντα καλή ιδέα. Ένα είναι σίγουρο: όπου κι αν κυκλοφορείς τα Σαββατοκύριακα και ό,τι τύπος κι αν είσαι, σίγουρα εκεί έξω υπάρχει το ιδανικό brunch για σένα.
NΙΧΟΝ
Κλασική αξία στο brunch. Φέτος όμως ο σεφ Marko Rossi αποφάσισε να αλλάξει ριζικά το μενού και εδώ και λίγες εβδομάδες βρίσκεις το Nixon με σαφώς ανανεωμένη κουζίνα και μια έντονη στροφή προς νέους πειραματισμούς. Προς μεγάλη σου, βέβαια, ικανοποίηση ορισμένα πιάτα, όπως τα mini burgers με τσένταρ, μπέικον και καραμελωμένα κρεμμύδια και το B.L.T. με μπέικον, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα, παραμένουν, ενώ ο κατάλογος εμπλουτίζεται με πολλές νέες γεύσεις, όπως το σπανάκι βουτύρου λαδολέμονο με φύτρες ροβίτσας και αφράλατο, το ποσέ μάφιν με σπανάκι, σολομό gravlax, αβγοτάραχο Μεσολογγίου και Hollandaise, η φωλιά μοσχαρίσιου ραγού με τσένταρ και γιαούρτι και φυσικά η μεγάλη γκάμα αβγών σε κάθε πιθανή εκδοχή. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα pancakes. Μόνο τις Κυριακές 12:00-6:00 μ.μ.
Πού: Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3462077
It Restaurant
Μια επίσκεψη στο It Restaurant, ένα από τα πιο νεανικά και easy-going στέκια του Κολωνακίου, θα σε κάνει να εύχεσαι κάθε μέρα να είναι Κυριακή για να απολαμβάνεις ένα από τα καλύτερα αθηναϊκά brunches. Ξεκινάς –και συνεχίζεις– με ένα από τα brunch cocktails ή τα champagne cocktails και δυσκολεύεσαι να επιλέξεις ανάμεσα σε βιολογικά αβγά μαγειρεμένα σε κάθε πιθανή εκδοχή (από κρεπολέτα μέχρι τοστ με τηγανητό αβγό και αβγά μάτια στο φούρνο με λουκάνικο, κεφτέ και τσιπς πατάτας), hot dogs, πίτσες, burgers (το Sunday burger κολάζει!), pasta, λαχματζούν, pancakes, σπιτικές μπουγάτσες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Πού: Σκουφά 29, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3635773
Mama Roux
Κάθε Κυριακή 12:00-6:00 μ.μ. έξω από το Mama Roux της Αιόλου γίνεται χαμός και όχι άδικα, αφού το multi-ethnic brunch του έχει γίνει θεσμός. Από τα eggs florentine μέχρι τα falafel wraps και από τα croquet mama-mia μέχρι τα pancakes, το Mama Roux παραμένει πιστό στην πολυπολιτισμική φιλοσοφία του ταξιδεύοντάς μας γευστικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μετά έρχονται και τα burgers (από αμερικανικό μέχρι ταϊλανδέζικο), τα κολασμένα γλυκά και πραγματικά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Ό,τι κι αν επιλέξεις πάντως, μην παραλείψεις με τίποτα να δοκιμάσεις κάποιο από τα brunch cocktails! Στο νέο Mama Roux South στη Γλυφάδα (Λαζαράκη 26), εκτός από τα γνωστά, θα βρεις και επιλογές brunch πιάτων μαγειρεμένες με λογική slow & low στο νέο τους αυθεντικό smoker.
Πού: Αιόλου 48, Αθήνα, τηλ.: 213 0048382
Twenty One Restaurant
Ανάμεσα σε έργα τέχνης και design interiors στο ισόγειο του Twenty One Hotel στο Κεφαλάρι θα απολαύσεις ένα από τα καλύτερα και πιο πλούσια brunches των βορείων προαστίων με συνδαιτυμόνες κυρίως την ελίτ της Κηφισιάς στις πρωινές της εξορμήσεις. Στα must, σίγουρα το pastry basket γεμάτο με φρεσκοψημένα κρουασάν, danish pastries και ποικιλία ζεστού ψωμιού να σου ανοίγει την όρεξη, τα pancakes με σος γκουανανά, cranberries και μπανάνα, η βιολογική γκρανόλα σερβιρισμένη σε γάλα ή γιαούρτι και, φυσικά, το θεϊκό hangover burger με το τηγανητό αβγό πάνω στο ζουμερό μπιφτέκι, που θα σε βοηθήσει να σβήσεις κάθε ίχνος της χτεσινοβραδινής κραιπάλης. Ένα Bloody Mary ή ένα 21 Punch συνιστάται ανεπιφύλακτα για να συνοδεύσει το φαγητό σου. Brunch σερβίρεται μόνο τις Κυριακές 12:30-17:30 μ.μ.
Πού: Κολοκοτρώνη 21 & Μυκόνου, Κεφαλάρι, τηλ.: 210 6230621
Artisanal Lounge & Gardens
Στο Artisanal του Φώτη Σεργουλόπουλου κάθε μέρα είναι γιορτή, αφού το brunch είναι μόνιμα ενσωματωμένο στο «ημερήσιο» μενού (σε αντιδιαστολή με το «βραδινό» μενού), που σερβίρεται καθημερινά 13:00-18:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα ξεκινά ήδη από τις 11:00 το πρωί. Από τα δημοφιλέστερα πιάτα είναι το ψητό μήλο με κρέμα από ανθό κανέλας, κραμπλ καρύδι και σορμπέ πράσινο μήλο, η λαχταριστή κις Λορέν με μανιτάρια, μπέικον και πλούσια κρέμα, το φρεσκοψημένο πεϊνιρλί με χόρτα εποχής και αβγό, η ομελέτα με ασπράδια, σπανάκι και κινόα για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής αλλά και το αχνιστό ψητό ψωμί με προζύμι, τομάτα, ρίγανη, ξινοτύρι και ελαιόλαδο.
Πού: Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ.: 210 8086111
The Dalliance House
Το πανέμορφο νεοκλασικό αρχοντικό του 1890 δεν αγαπά τις συμβάσεις κι έτσι σερβίρει λαχταριστό brunch καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα. Το μαύρο καμπαγιού με καπνιστό σολομό, δροσερή σαλάτα και κρέμα τυριού με άνηθο και αγγούρι, όπως και το κροκ μαντάμ και κροκ μεσιέ που καταφθάνουν αχνιστά στο τραπέζι σου είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσεις το brunch σου, εκτός αν είσαι πιο πολύ φίλη των γλυκών γεύσεων, οπότε τα pancakes με σιρόπι σφενδάμου και φρούτα εποχής ή με σιρόπι σοκολάτας, πραλίνα φουντουκιού και μπανάνα για τις πιο σκληροπυρηνικές είναι απόλυτο must-order. Για τη συνέχεια το burger Black Angus με καραμελωμένα κρεμμύδια και η ταλιάτα με κρέμα πατάτας και άγρια μανιτάρια προτείνονται ανεπιφύλακτα. Αν δεν μπορέσεις να βρεις τη γεύση που σου ταιριάζει από τον τεράστιο κατάλογο με τα κοκτέιλ, παράγγειλε μια Mimosa, που σίγουρα αρμόζει στην περίσταση.
Πού: Κυριαζή 19, Κηφισιά, τηλ.: 210 6230775
Harvest Coffee & Wine
Σε αυτό το πολυσυζητημένο στέκι της Αιόλου, με τη ζεστή ατμόσφαιρα και τα αρώματα που σπάνε μύτη, επίσης κάθε μέρα είναι Κυριακή, αφού το –εκτενές ομολογουμένως– brunch menu είναι διαθέσιμο καθημερινά από τις 9:00 το πρωί έως τις 7:30 το απόγευμα. Με σαφείς ισπανικές επιρροές αλλά και κάποια αυθεντικά ισπανικά πιάτα, η κουζίνα εδώ έχει πραγματικό ταλέντο, ενώ όλα τα υλικά είναι φρέσκα και δεν επιτρέπεται ούτε καν η προφορά των λέξεων «κατεψυγμένο» και «έτοιμο». Στα must, η παραδοσιακή μαδριλένικη συνταγή huevos de corral, δηλαδή αβγό ποσέ πάνω σε ψημένο μπριός βουτύρου με πράσο σοτέ, απαλή κρέμα βουτύρου και λάδι τρούφας, αλλά και τα huevos vasco, δηλαδή αβγό τηγανητό πάνω σε φέτα από φόρμα μπριός με καραμελωμένα κρεμμύδια και λουκάνικο. Μπορείς να συνοδεύσεις τη γευστική απόλαυση με μία από τις 120 ετικέτες ελληνικών και ξένων κρασιών που θα βρεις εδώ, πολλά από τα οποία σερβίρονται και σε ποτήρι.
Πού: Αιόλου 64 & Ευριπίδου, Αθήνα, τηλ.: 213 0252284
Η συνέχεια στη σελίδα ΙΙ
Nice n Easy Κηφισιά
Στο πρώτο –και πιο γνωστό– εστιατόριο με ξεκάθαρη bioorganic ταυτότητα στην πόλη το brunch είναι καθημερινή υπόθεση, με την ήδη μεγάλη ποικιλία να αυξάνεται ακόμη περισσότερο τα Σαββατοκύριακα. Έτσι, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Μέριλιν και μπροστά στο black & white bar του θα απολαύσεις τα γνωστά πια σάντουιτς με τα διάσημα χολιγουντιανά ονόματα, το βιολογικό αβγό σου σε εκτέλεση από ποσέ και ομελέτα μέχρι κλασικό μεξικάνικο, με τα huevos rancheros τους να είναι εκτός συναγωνισμού, πίτες ημέρας, βιολογική γκρανόλα πάνω σε στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι, αλλά και gluten-free πιάτα, όπως τα pancakes από αλεύρι κινόα και το βιολογικό μούσλι πάνω σε ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι με goji berries, blueberries και κορινθιακή σταφίδα. Μεγάλη επιτυχία έχουν και τα smoothies από βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το Nice n Easy στο Κολωνάκι (Ομήρου 60).
Πού: Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, τηλ.: 210 8082014
Penny Lane Comfort Food
Το casual style περιβάλλον, η ανοιχτή κουζίνα, ο ξυλόφουρνος και το μπαρ σε προδιαθέτουν σαφέστατα για brunch σε αυτό το αρκετά νέο στέκι στο Χαλάνδρι, που προασπίζεται το comfort food με κάθε τρόπο και σερβίρει όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά κάθε μέρα 11:00 το πρωί με 6:00 το απόγευμα εξαίσια κροκ μαντάμ και κροκ μεσιέ, scrambled eggs, αβγά Μπένεντικτ, ομελέτες για ανθρώπους χωρίς τύψεις και diet εκδοχή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μπέιγκελ, pancakes, δροσερές σαλάτες, πληθωρικά burgers και ό,τι άλλο μπορεί να οριστεί ως ψυχή του Sunday Brunch.
Πού: Θουκυδίδου 10, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6800217
New York Sandwiches
Κάθε Σάββατο και Κυριακή, 12:00-6:00 μ.μ., το site του New York Sandwiches σε παρακινεί να κάνεις κράτηση, καθώς το brunch του γίνεται ανάρπαστο και τα τραπέζια είναι λίγα. Πιάτα όπως το 5th Avenue Eggs Benedict (αβγά ποσέ με English muffin, αβοκάντο, προσούτο και σος Hollandaise), τα αλμυρά pancakes με τηγανητό αβγό, μπέικον και maple syrup, οι φρεσκοκομμένες πατάτες περιχυμένες με τσένταρ και ψιλοκομμένο μπέικον δίπλα στο blue burger και, φυσικά, το NY cheesecake έκαναν το μικρό αυτό μαγαζί σταθερό σημείο συνάντησης των αμετανόητων brunchers.
Πού: Σινώπης 3, Αθήνα, τηλ.: 210 7778475
The Clumsies
Το μπαρ που έγινε talk of the town πριν καν καλά καλά ανοίξει και μπήκε στα World’s 50 Best Bars ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχει βαλθεί να ανεβάσει το γαστρονομικό πήχη brunch-wise. Έτσι, από τις αρχές του φθινοπώρου κάθε Κυριακή γίνεται το απόλυτο σημείο της πόλης με το μαραθώνιο Sunday Brunch Festival του, κατά το οποίο η κουζίνα παραχωρείται και σε έναν διαφορετικό guest chef. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει από εδώ μεγάλα ονόματα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής, όπως οι σεφ της Cookoovaya, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης του CTC, ο Jean-Charles Métayer του Première, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου του Matsuhisa Athens, ενώ έπεται εξίσου δυνατή συνέχεια. Συγκεκριμένα, στις 29 Νοεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει ο Βασίλης Γεωγλερής (Warehouse), στις 6 Δεκεμβρίου ο Σταμάτης Μαρμαρινός (Poseidonion Grand Hotel) και στις 13 Δεκεμβρίου ο Δημήτρης Κατριβέσης (Kiku). Μετά τις γιορτές το διάσημο πια brunch του The Clumsies θα επανέλθει για κάποιο διάστημα με νέες guest συμμετοχές.
Πού: Πραξιτέλους 30, Αθήνα, τηλ.: 210 3232682
Rakkan
Με σαφώς fusion ασιατικό προσανατολισμό, το Rakkan στην Κηφισιά σερβίρει το δικό του brunch κάθε Κυριακή 12:00-17:00. To Ohayou Brunch Menu («Ohayou» στα ιαπωνικά σημαίνει «καλημέρα») περιλαμβάνει κλασικά brunch πιάτα σε πειραγμένη ιαπωνική απόδοση, όπως αβγά Μπένεντικτ με σπανάκι και σολομό σιγοβρασμένο σε miso, scrambled eggs με donut πατάτας και μπέικον, tacos μοσχαριού με wasabi coleslaw, σάντουιτς καβουριού με onion rings και μαρμελάδα τομάτας τσίλι. Τη γευστική συλλογή συμπληρώνουν τα burgers με κοτόπουλο, rib eye και σολομό και τα απολαυστικά γλυκά, όπως το εξωτικό Peruvian soufflé, η σοκολατένια Namelaka και το Macae chocolate passion. Ζήτησε να δοκιμάσεις οπωσδήποτε ένα από τα 13 είδη τσαγιού.
Πού: Λεωφ. Κηφισίας 238-240 (εμπορικό κέντρο Μελά), Κηφισιά, τηλ.: 210 8087941
New Taste
Ένα από τα πιο διάσημα brunches της Αθήνας σερβίρεται μέσα στο ultra design αλλά και οικείο σκηνικό των αδελφών Campana στο ισόγειο του New Hotel. Ο in-house φούρνος και η τεράστια ποικιλία παίζουν σίγουρα το δικό τους ρόλο στην τεράστια επιτυχία του. Ψωμιά, κρουασίνια, κρουασάν και ζύμες παίζουν κρυφτό με ιδιαίτερα burgers, αυθεντικές ιταλικές πίτσες, αβγά σε όλες τις παραλλαγές και τάρτες αλμυρές ή γλυκές. Το ξεχωριστό dessert buffet σίγουρα αποτελεί ένα από τα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος, ενώ ο καφές είναι organic espresso της Taf. Design, γεύση και τέλειος καφές: Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα brunch; Ίσως τη θέα από το air lounge του τελευταίου ορόφου, όπου επίσης σερβίρεται brunch menu τις Κυριακές.
Πού: Φιλελλήνων 16, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3273000
Γαϊδαρος Greek Chic
To all day Greek bistrot bar, που άνοιξε πέρυσι στο Κολωνάκι και ξεχώρισε για τα κοκτέιλ, την προσεγμένη λίστα κρασιών και την πολύ καλή κουζίνα του, σερβίρει και brunch. Κάθε Κυριακή λοιπόν από τις 12:00 έως τις 6:00 απολαμβάνεις πιάτα με Greek chic χαρακτήρα, όπως το Donkey burger με μπιφτέκι από Black Angus και σάλτσα φέτας και το french toast με σπανάκι και γραβιέρα, αλλά και πιο mainstream επιλογές, όπως τα banoffee pancakes, τα sneakers με καραμέλα και φιστίκια, τα αβγά Μπένεντικτ ή φλορεντίν. Απαραίτητο συνοδευτικό είναι τα κοκτέιλ που έχουν ως βάση τη ρακή, τη μαστίχα και το γάλα γαϊδούρας.
Πού: Σκουφά 47-49, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3643927
The Underdog
Το σχετικά νέο café bar στο Θησείο, που μόνο outsider δεν το λες όπως δήθεν διατυμπανίζει το όνομά του, έχει ήδη φανατικό κοινό, γεγονός που σίγουρα οφείλεται στο ότι σερβίρει ίσως τον καλύτερο –και τη μεγαλύτερη ποικιλία– καφέ στην πόλη, αλλά και το brunch του δεν πάει πίσω. Κάθε Σάββατο και Κυριακή 11:00-5:00 μ.μ. ο άνετος χώρος γεμίζει με εκπληκτικά αρώματα και γεύσεις από αφράτες ομελέτες με μανιτάρια πλευρώτους και γραβιέρα, αβγά Μπένεντικτ, burgers, σάντουιτς, ιδιαίτερες σαλάτες, λαχταριστά pancakes και πολλά ακόμη. Τα κοκτέιλ, που φέρουν την υπογραφή του Χρήστου Χουσέα (μεταγραφή από το 42 bar), είναι must-taste!
Πού: Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ.: 213 0365393
Η συνέχεια στη σελίδα ΙΙΙ
Osterman
Το κλασικό πλέον στέκι στην πλατεία Αγίας Ειρήνης δεν περιμένει το Σαββατοκύριακο για να σερβίρει τα αβγά του με τα σοτέ μανιτάρια μέσα σε κρέμα και λάδι τρούφας, το french toast με βούτυρο μελιού και μασκαρπόνε, το signature Osterman Reuben με παστράμι, έμενταλ και λάχανο τουρσί, τα κροκ μαντάμ του και τα υπόλοιπα πιάτα του ελαφρώς fusion brunch καταλόγου του, αφού όλα αυτά βρίσκονται κάθε μέρα στο μενού μέχρι τις 5:00 το απόγευμα. Στην αντίστοιχη cocktail list, πέρα από το «επιβαλλόμενο» house Bloody Mary, βρίσκεις και άλλα όμορφα πράγματα, με κορυφαίο το Clover Club με τζιν, λεμόνι, raspberries και ασπράδι αβγού.
Πού: Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, Αθήνα, τηλ.: 210 3243331
Monsieur Barbu
Αποκλειστικά Κυριακή 12:00-4:00 (αν και αυτή την περίοδο υπάρχει μια συζήτηση μήπως γίνει και Σάββατο) τα παιδιά του Monsieur Barbu ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη γλυκιά food blogger Pasta Flora (aka Ιωάννα Χαλμούκη) και σερβίρουν ένα brunch που θα σου μείνει αξέχαστο. Έτσι, πέρα από τα γνωστά υπέροχα burgers, τις τορτίγιες με κοτόπουλο και ταντούρι, τα αβγά με τσίλι κορν καρνέ, τις κις Λορέν και τις δημιουργικές σαλάτες που ήδη έχεις αγαπήσει εδώ, τώρα δοκιμάζεις και carrot cakes, pancakes με πραλίνα, γλυκές και αλμυρές τάρτες, scones και κέικ σοκολάτας με φιστικοβούτυρο και επανεκτιμάς την πιο γλυκιά πλευρά του brunch. Μη χάσεις τη σπιτική λεμονάδα και βυσσινάδα!
Πού: Φαλήρου 59, Κουκάκι, τηλ.: 210 9247555
Brunch στο πόδι
Δύο μαγαζιά για ποιοτικό και πεντανόστιμο brunch για όσες κινούνται βιαστικές στο κέντρο της Αθήνας!

- Metropolis Sandwich: Φρέσκοι χυμοί, χειροποίητα μπριός, μπάρες δημητριακών, αφράτα σπιτικά κέικ αλλά και κάθε λογής σάντουιτς, ανοιχτά ή κλειστά, με ζυμωτό ψωμί, τσιαπάτα και άλλα 15 διαφορετικά είδη ψωμιού, και άπειρα φρέσκα υλικά (όπως καρπάτσιο από entrecôte, σπιτικός μαριναρισμένος σολομός, rib eye steak, ξινοτύρι κ.λπ.) για να πειραματιστείς. Μπορείς να κάτσεις σε ένα από τα λιγοστά καθίσματα ή να τα πάρεις στο χέρι και να συνεχίσεις τη βόλτα σου (Βουλής 9-11, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3222122).Δύο μαγαζιά για ποιοτικό και πεντανόστιμο brunch για όσες κινούνται βιαστικές στο κέντρο της Αθήνας!
- Wild in the City: Στο ολοκαίνουριο αυτό στέκι χρησιμοποιούν μόνο αγνή και μη επεξεργασμένη πρώτη ύλη (σε στυλ paleo diet), φτιάχνουν ζύμες από αμύγδαλο, λιναρόσπορο και ινδική καρύδα, ενώ μαγειρεύουν μόνο με λάδι καρύδας. Έτσι, εδώ μπορείς να απολαύσεις ομελέτες, κρέπες και πολλά ακόμη αλμυρά και γλυκά gluten, grain και sugar-free πιάτα. Δοκίμασε τον Bulletproof καφέ, που αναμειγνύεται με παρθένο λάδι καρύδας και βούτυρο clarifié εξασφαλίζοντας πιο ομαλή και σταδιακή απορρόφηση της καφεΐνης από τον οργανισμό (Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3315776).
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τρία από τα πιο δημοφιλή στέκια μοιράζονται μαζί μας από μία συνταγή προκειμένου να μεταφέρεις τη μαγεία του brunch στην κουζίνα σου με βάση –τι άλλο;– το αβγό!Mama Roux: croque mama-mia
ΥΛΙΚΑ
• 4 φέτες ψωμί του τοστ
• 4 αβγά
• 4 φέτες προσoύτο
• 4 φύλλα ρόκας
• 4 φέτες τομάτα
• 200 γρ. μοτσαρέλα
• 2 λιαστές τομάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες)
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
• 1 κ.σ. ξίδι
Για το pesto:
• 100 γρ. κουκουνάρι
• 1 ματσάκι βασιλικό
• 2 σκελίδες σκόρδο
• Αλάτι, πιπέρι
• Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με το pesto. Χτυπάμε στο μπλέντερ το καβουρδισμένο κουκουνάρι, το βασιλικό, το σκόρδο, 2 κουταλιές κρύο νερό, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Για να πετύχουμε κρεμώδη υφή, προσθέτουμε ελαιόλαδο καθώς ανακατεύουμε στο μπλέντερ. Ψήνουμε το ψωμί στο φούρνο για 3 λεπτά. Το βγάζουμε και απλώνουμε ελαιόλαδο και μοτσαρέλα (ανακατεμένα). Ψήνουμε ξανά στο γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε λίγο νερό με το ξίδι και λίγο αλάτι. Σπάμε τα αβγά σε ένα μπολ, τα ρίχνουμε χωρίς το τσόφλι (ποσέ) στο νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 2,5-3 λεπτά ανάλογα με την προτίμησή μας (η διαδικασία γίνεται ξεχωριστά για κάθε αβγό). Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και προσθέτουμε τα υλικά με την ακόλουθη σειρά: μία φέτα προσούτο, ένα φύλλο ρόκας, μία φέτα τομάτα, ένα αβγό ποσέ, pesto βασιλικού, λιαστή τομάτα, αλάτι και πιπέρι.
The Dalliance House: scrambled eggs
ΥΛΙΚΑ
• 1 φέτα χωριάτικο ψωμί με προζύμι
• 3 αβγά
• 30 γρ. γάλα
• 20 γρ. βούτυρο
• Λάδι λευκής τρούφας
• Αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
• Σχοινόπρασο
• Τοματίνια
• Φύλλα σαλάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σπάμε τα αβγά σε ένα κατσαρολάκι, το βάζουμε πάνω στη φωτιά και με έναν αβγοδάρτη τα χτυπάμε συνεχώς. Όταν «ψηθούν» τα αβγά, προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο για να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες λάδι τρούφας, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε πάνω σε μια φέτα χωριάτικο ψωμί ψημένο στη σχάρα. Γαρνίρουμε με σχοινόπρασο, τοματίνια, φύλλα σαλάτας, χοντρό αλάτι και πιπέρι.
It Restaurant: αβγά ποσέ με ταμπουλέ από κινόα και κρέμα αβοκάντο
ΥΛΙΚΑ
Για το ταμπουλέ κινόα:
• 25 γρ. κινόα
• 8 γρ. αγγούρι
• 8 γρ. καρότο
• 8 γρ. σέλερι
• 3 γρ. μαϊντανός
• 5 ml ελαιόλαδο
• 6 ml χυμός λεμονιού
• Αλάτι, πιπέρι
Για την κρέμα αβοκάντο:
• 20 γρ. καθαρό αβοκάντο
• 8 γρ. ταχίνι
• 1 γρ. κύμινο
• Αλάτι, πιπέρι
• 8 ml χυμός λεμονιού
• 5 ml ελαιόλαδο
Για τη σύνθεση:
• 40 γρ. ψωμί
• 2 αβγά
• 65 γρ. ταμπουλέ κινόα
• 30 γρ. κρέμα αβοκάντο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το ταμπουλέ κινόα:
Βράζουμε την κινόα για 15 λεπτά και μετά τη σουρώνουμε με κρύο νερό. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κινόα, το αγγούρι σε λεπτές φέτες, το καρότο τριμμένο, το σέλερι, τα φύλλα μαϊντανού, αλάτι, φρέσκο πιπέρι, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
Για την κρέμα αβοκάντο:
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το ταχίνι, το κύμινο, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Ρίχνουμε αλάτι και φρέσκο πιπέρι.
Για τα ποσέ:
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα νερό με λίγο ξίδι και φύλλα δάφνης. Βυθίζουμε στην κατσαρόλα ένα φλιτζανάκι διατηρώντας το νερό σε μεσαία θερμοκρασία (πριν από το βρασμό) και ρίχνουμε το αβγό στο φλιτζανάκι. Μετά από 4-5 λεπτά το ασπράδι «αγκαλιάζει» τον κρόκο και το αβγό είναι έτοιμο.
Για το πιάτο:
Ψήνουμε στο φούρνο μια φέτα χωριάτικο ψωμί με φρέσκο ελαιόλαδο για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Αλείφουμε το ψωμί με την κρέμα αβοκάντο, προσθέτουμε το ταμπουλέ κινόα και από πάνω τα ποσέ αβγά. Γαρνίρουμε με ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα μαϊντανού.
Σχετικά άρθρα:
Τα 8 καλύτερα brunch της Αθήνας
Ώρα για brunch: 5 chef μας δίνουν την καλύτερη συνταγή τους