Η καινούργια φιλοσοφία που θέλουμε στην κουζίνα μας
«Σαν δοκιμαστές συνταγών, food writers και στυλίστριες, έχουμε μαγειρέψει χιλιάδες συνταγές και κατά πάσα πιθανότητα διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα ψάχνοντας για εξειδικευμένο συστατικά. Τα ντουλάπια και τα ψυγεία μας έχουν κατά καιρούς γεμίσει ασφυκτικά με πάστες, τουρσιά, σάλτσες και μπαχαρικά, που αποτελούν όλα ιδανικές βάσεις για πολύ ωραίες συνταγές. Αλλά όπως όλοι, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, ρίχνουμε μία ματιά στο ντουλάπι, ελπίζοντας ότι υπάρχει κάτι εύκολο για ένα νόστιμο γεύμα που δεν απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό. Το συμπέρασμα; Η επιτυχία για να καταφέρεις να μαγειρεύεις και να απολαμβάνεις καθημερινά καλό φαγητό είναι να δημιουργείς κάτι ιδιαίτερο χωρίς υπερβολικό κόπο, επενδύοντας σε ευέλικτα υλικά και χρησιμοποιώντας τα σοφά» εξηγούν.
Σε μία εποχή που υπάρχουν τα πάντα σε αφθονία είναι κάπως αντιφατικό να αρχίσεις να περιορίζεσαι, αλλά η Eve και η Rosie προτείνουν να δεις την κουζίνα σου σαν μία capsule γκαρνταρόμπα: να τελειοποιήσεις απλές συνταγές με φρέσκα υλικά που σου δίνουν ένα απλό και νόστιμο γεύμα. Δεν είναι μόνο η ευκολία αλλά και η επίγνωση του καταναλωτή. Εκτός από το θέμα της οικονομίας είναι και αυτό των απορριμμάτων – αρκεί να σκεφτείς όλα αυτά τα συστατικά που έχεις αγοράσει για να χρησιμοποιήσεις μία φορά και λήγουν στο ντουλάπι σου.
«Ο τρόπος μαγειρικής που προτείνει το Kitchen Self δεν έχει να κάνει μόνο με την απλοποίηση. Έχει να κάνει με το να χρησιμοποιείς μία χούφτα μπαχαρικά για να πετύχεις διαφορετικές γεύσεις που θα έχουν αντίκτυπο στην κουζίνα αλλά όχι στο πορτοφόλι σου. Όπως ακριβώς και στην ντουλάπα σου, αν έχεις καλύψει τα βασικά, χρειάζεται να εστιάσεις στο τι θα έχεις στο μέλλον και όχι στο τι σου λείπει. Μία κονσέρβα με ντομάτες δεν είναι μόνο μία βαρετή σάλτσα για μακαρόνια, αλλά ένα ινδικό κάρυ, μια γκουρμέ σούπα, ένα στιφάδο ακόμα κι ένα ιδιαίτερο γλυκό. Και μία πλάκα σοκολάτας είναι κάτι περισσότερο από μία λιχουδιά για τη λιγούρα – είναι το μυστικό συστατικό για ένα φανταστικό τσίλι, ένα απλό brownie για το γλυκό της τελευταίας στιγμής και ένα γλυκό που θα σου πάρει μόνο 5 λεπτά».
Οι δυο τους σε προσκαλούν να σκεφτείς τα ακόλουθα συστατικά όπως μοιάζει το τέλειο μαύρο φόρεμα, το υπερ-κολακευτικό τζιν και το λευκό πουκάμισο, και θα αποκτήσεις μία καλύτερη εικόνα: μια κονσέρβα ρεβίθια, μία σακούλα ρύζι, μία κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες, ένα πακέτο αλεύρι, ένα βάζο φυστικοβούτυρο, ένα κουτί με αυγά, ζυμαρικά, γάλα καρύδας σε κονσέρβα, σοκολάτα και ένα μπουκάλι γάλα.
«Όσο για τη γεύση; Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, λευκό ξύδι, απόθεμα σε κύβους, κουρκουμά, σπόρους μουστάρδας, κύμινο, μπούκοβο, κανέλα, ρίγανη, θυμάρι ξερό, καπνιστή πάπρικα, σκόρδο, κρεμμύδι, σάλτσα σόγιας, ένα γαύρο σε κονσέρβα, ένα βάζο μουστάρδα, μπέικιν πάουντερ και ζάχαρη. Θα εκπλαγείς με το πόσα από αυτά μπορεί να έχεις ήδη. Τώρα όσον αφορά αυτά τα δύο φρέσκα υλικά: ίσως ένα μπρόκολο, λίγο καπνιστό σκουμπρί ή παρμεζάνα. Όπως ακριβώς κάνουν και τα αξεσουάρ, έτσι κι αυτά θα μετατρέψουν κάτι βασικό σε κάτι εντυπωσιακό. Η μαγειρική γίνεται πολύ πιο διασκεδαστική όταν αισθάνεσαι ότι μπορείς να κάνεις κάτι σημαντικό από το τίποτα – όπως φαίνεται».