June 2026
X

#BeautyStars2026

Αυτή είναι η beauty εταιρεία που στηρίζει έμπρακτα την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Αυτή είναι η beauty εταιρεία που στηρίζει έμπρακτα την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Αυτός ο εμβληματικός ορός λάμψης αποκτά ακόμη πιο δραστική σύνθεση και καταπολεμά τις κηλίδες και τη θαμπή όψη

Αυτός ο εμβληματικός ορός λάμψης αποκτά ακόμη πιο δραστική σύνθεση και καταπολεμά τις κηλίδες και τη θαμπή όψη

Αυτός ο ορός ενώνει τρεις ισχυρές συνθέσεις για μοναδική ανάπλαση της επιδερμίδας

Αυτός ο ορός ενώνει τρεις ισχυρές συνθέσεις για μοναδική ανάπλαση της επιδερμίδας

Αυτή η ενυδατική lotion σώματος επανορθώνει πλήρως την ξηρή επιδερμίδα

Αυτή η ενυδατική lotion σώματος επανορθώνει πλήρως την ξηρή επιδερμίδα

Αυτό είναι το εθιστικό άρωμα χωρίς οινόπνευμα που φοριέται άφοβα κάτω από τον ήλιο

Αυτό είναι το εθιστικό άρωμα χωρίς οινόπνευμα που φοριέται άφοβα κάτω από τον ήλιο

Η μόνη μάσκαρα που χρειάζεσαι για εντυπωσιακό μήκος και διαχωρισμό των βλεφαρίδων

Η μόνη μάσκαρα που χρειάζεσαι για εντυπωσιακό μήκος και διαχωρισμό των βλεφαρίδων

Αυτή η καινοτόμα κρέμα προσώπου διορθώνει 16 σημάδια γήρανσης

Αυτή η καινοτόμα κρέμα προσώπου διορθώνει 16 σημάδια γήρανσης

Δώσε όγκο στο 100% των βλεφαρίδων σου με αυτή την καινοτόμα μάσκαρα

Δώσε όγκο στο 100% των βλεφαρίδων σου με αυτή την καινοτόμα μάσκαρα

Αυτός ο leave-in ορός μαλλιών εξασφαλίζει γυάλινη λάμψη και προστασία από το φριζάρισμα

Αυτός ο leave-in ορός μαλλιών εξασφαλίζει γυάλινη λάμψη και προστασία από το φριζάρισμα

Αυτό το ανάλαφρο έλαιο χαρίζει εκτυφλωτική λάμψη και μοναδική λείανση στα μαλλιά σου.

Αυτό το ανάλαφρο έλαιο χαρίζει εκτυφλωτική λάμψη και μοναδική λείανση στα μαλλιά σου.

Life

Οι "προοδευτικοί" Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να αθλούνται - Το ζοφερό μέλλον των Αφγανών γυναικών

Οι "προοδευτικοί" Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να αθλούνται - Το ζοφερό μέλλον των Αφγανών γυναικών
Πρόσθεσε το madamefigaro.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ακόμα κι αν πριν από λίγες ημέρες οι Ταλιμπάν επιβεβαίωναν πως άλλαξαν, τα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών μέρα με τη μέρα περιορίζονται.

Όπως όταν νιώθεις το οξυγόνο σου να ξοδεύεται όταν βρίσκεσαι κάτω από το νερό, έτσι ακριβώς αισθάνονται οι Αφγανές γυναίκες, όταν οι Ταλιμπάν οι οποίοι πήραν με τη βία την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου, μειώνουν μέρα με τη μέρα τις ελευθερίες που με κόπο και αγώνες είχαν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. 

Διάβασε κι εδώ: Γιατί οι celebrities δεν μιλούν για το Αφγανιστάν;

Η επόμενη ημέρα μοιάζει αβέβαιη με πολλές από αυτές τις γυναίκες να έχουν διαλέξει τον δρόμο της φυγής, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τη ζωή τους όπως θα ήθελαν εκείνες και όχι όπως τους ορίζουν κάποιοι απάνθρωποι άνδρες. 

Και όσο κι αν ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ahmadullah Wasiq διαβεβαίωσε πως οι ίδιοι έχουν αλλάξει και δεν θα περιορίσουν τις γυναίκες, η απαγόρευση που ακολούθησε σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να αθλούνται δεν αποτέλεσε σοκαριστική εξέλιξη. Όσο λοιπόν κι αν προσπαθούν οι Ταλιμπάν να πείσουν πως δεν θα επαναληφθούν οι λιθοβολισμοί που λάμβαναν χώρα μέχρι το 2001 σε γυναίκες που είτε ήταν άπιστες, είτε πήγαιναν στο σχολείο και στις δουλειές τους ή απλά δεν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα, δεν υπάρχει κανείς που τους πιστεύει. 

Απαγόρευση αθλημάτων

Σύμφωνα με τη νέα εντολή, τα αθλήματα δεν ήταν ποτέ μία απαραίτητη δραστηριότητα για τα κορίτσια, ενώ το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να φορούν μπούρκα κατά τη διάρκεια της άθλησης, για αυτούς ήταν απλά ανάρμοστο. Επιπλέον, το γεγονός πως τα μίντια τραβούν βίντεο και φωτογραφίες των γυναικών που παίζουν είναι λάθος, γιατί με αυτό τον τρόπο τις εκθέτουν, δήλωσε ο Wasiq.

Πολλά μέλη της αφγανικής ομάδας κρίκετ γυναικών λαμβάνουν απειλές για τη ζωή τους, αν επιχειρήσουν να παίξουν ξανά. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, οι γυναίκες θα μπορούσαν να πάνε για ψώνια, αφού ο νόμος το επιτρέπει να βγουν, αν είναι απαραίτητο. Και εκεί που νομίζετε πως δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να σας εκνευρίσει περισσότερο, οι Ταλιμπάν εξακολουθούν με τις πρακτικές του παρελθόντος να προσπαθούν να περιορίσουν όση ζωή απέμεινε στις γυναίκες του Αφγανιστάν.

Επιστροφή στις δουλειές μεν, αλλά

Αφού η τυραννική ομάδα επιβεβαίωσε πως οι γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν πίσω στις δουλειές τους, πολλά ήταν τα περιστατικά κατά τα οποία κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Για παράδειγμα, αφού ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν συμφώνησε με τη γραμμή που έχει δοθεί, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες θα επέστρεφαν στην εργασία τους, λίγες ώρες αργότερα μία παρουσιάστρια δήλωσε πως τέθηκε σε διαθεσιμότητα, όπως κι άλλες γυναίκες. Μην ξεχνάμε, επίσης, τις γυναίκες που είχαν αναλάβει θέσεις ισχύος στην κυβέρνηση, που είτε εκδιώχθηκαν, είτε συνελήφθησαν. 

Εκπαίδευση

Τα τελευταία χρόνια και από τότε που οι Ταλιμπάν ανατράπηκαν το 2001, πολλές ήταν οι γυναίκες που είχαν την επιθυμία να μορφωθούν και να ακολουθήσουν το επάγγελμα των ονείρων τους. Και πολλές από αυτές τα κατάφεραν. Αυτά όμως συνέβαιναν μέχρι τις 17 Αυγούστου, όπου σε ορισμένα πανεπιστήμια απαγορεύτηκε η είσοδος σε γυναίκες φοιτήτριες και καθηγήτριες. Ειδικότερα, στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ η έξοδος από την εστία ήταν απαγορευμένη και επιστρεπόταν μόνο με συνοδεία κάποιου άνδρα. Επιπλέον το καθεστώς τον Ταλιμπάν ανακοίνωσε μία απόφαση μέσω του Υπουργείου Ανώτερης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία οι φοιτήτριες θα πρέπει να φοράνε μια μαύρη παραδοσιακή αμπάγια (ένα μακρύ μαντήλι που καλύπτει το σώμα), συνδυασμένη με μία νικάμπ που θα καλύπτει το πρόσωπο, αφήνοντας ακάλυπτα μόνο τα μάτια. Τα μαθήματα θα γίνονται σε τάξεις θηλέων, ενώ οι γυναίκες θα είναι υποχρεωμένες να φεύγουν από κάποια αίθουσα 5 λεπτά πριν από τους άνδρες ή να περιμένουν σε αίθουσες αναμονής για να φύγει και ο τελευταίος από τον χώρο. 

Σύγχρονη ζωή στο Αφγανιστάν εν έτει 2021

Σύμφωνα με πληροφορίες από το 2019, σε μία περιοχή που είχε καταληφθεί από τους Ταλιμπάν γίνονταν συνεχώς "ηθικοί έλεγχοι". Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, στην Mazar-e Charif, την 4η μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, κάποιες γυναίκες βγήκαν μόνες τους για ψώνια και εστάλησαν πίσω στο σπίτι τους. Σε άλλη περιοχή, μία γυναίκα 22 ετών που ήταν ντυμένη με τζιν παντελόνι, πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στις αρχές Αυγούστου. 

Νόμοι που προστατεύουν τις γυναίκες

Το 2009 είχε περάσει ένας νόμος για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με ποινές που αφορούν τα αδικήματα του βιασμού, του αναγκαστικού  γάμου και την απαγόρευση των γυναικών από την εκπαίδευση και τη δουλειά. Φυσικά, όπως φαίνεται τίποτα από αυτά δεν θα μπει σε εφαρμογή, όπως μας έδειξε και η νεότερη ιστορία. Οι λιθοβολισμοί, τα μαστιγώματα και οι εκτελέσεις που δύσκολα θα φύγουν από τη μνήμη μας, θα συνεχίσουν να υφίστανται. 

Φωτο: iStock

BEST OF NETWORK