top article

Οι δρόμοι της Καμπούλ ερήμωσαν από γυναίκες. Χιλιάδες κόσμος έτρεξε να προλάβει να βγει από το Αφγανιστάν, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και ακούγοντας το ένστικτο της επιβίωσης. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία αμέσως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα- μία απόφαση που ο πρόεδρος Biden πίστευε ότι θα ευνοήσει τη χώρα του, αγνοώντας τις χιλιάδες ζωές Αφγανών που για εκείνους η ημέρα έσβησε. 

Η επόμενη ημέρα

Περιπολίες στους δρόμους, πυροβολισμοί και παντού κατεστραμμένα μαγαζιά δίνουν την εικόνα της πρώτης ημέρας όπου οι Ταλιμπάν έχουν επίσημα την εξουσία στα χέρια τους. Και ακόμα κι αν έδωσαν την εντολή οι καταστηματάρχες να επιστρέψουν στις δουλειές τους, οι πράξεις τους δείχνουν πως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά. 

Και ενώ οι Αφγανοί εγκαταλείπουν σωρηδόν τη χώρα τους, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επιμένει πως ο κόσμος πρέπει να μείνει, καθώς η χώρα τούς χρειάζεται, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αν μείνουν πίσω. Φυσικά, οι πρόσφατες δολοφονίες και κτηνωδίες που οι κάτοικοι παρακολούθησαν, ήταν αρκετές για να πειστούν πως οι υποσχέσεις τους δεν περιείχαν ίχνος αλήθειας.

Η μοίρα των γυναικών

Χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί σαφείς κανόνες για τους κατοίκους της Καμπούλ, πρώτο μέλημά των Ταλιμπάν ήταν να ανακοινώσουν σε μεγάφωνα πως οι γυναίκες υποχρεούνται να φορούν μπούργκα ή χιτζαμπ που καλύπτει ολόκληρο το σώμα τους. Πολλές ήταν εκείνες, ειδικά οι γυναίκες που δουλεύουν ως δημοσιογράφοι, που αναγκάστηκαν να μείνουν στα σπίτια τους, έχοντας φοβηθεί γι'αυτό που θα τους συμβεί σε περίπτωση που τολμήσουν να βγουν έξω, αλλά και λόγω του ότι δεν έχουν το απαραίτητο ένδυμα που οι Ταλιμπάν τις υποχρεώνουν να φορούν.

Μία μεγαλύτερη γυναίκα που βγήκε για να αγοράσει φαγητό για την οικογένειά της έγινε μάρτυρας μιας συμπλοκής με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αναγκάζαν ορισμένες γυναίκες που δεν ήταν καλύμμένες, να γυρίσουν στο σπίτι τους. "Για μένα η μπούργκα ήταν πάντα ένα σύμβολο σκλαβιάς. Είσαι σαν ένα πουλί παγιδευμένο σε ένα κλουβί, ποτέ δεν είχα φανταστεί να το φοράω. Όμως σήμερα αν θέλω να σώσω τη ζωή μου, νομίζω πως πρέπει να το κάνω.", δήλωσε. 

Μία άλλη νεαρή γυναίκα που φοιτούσε στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της όταν σκέφτεται πως πλέον η ζωή της θα συγκρίνεται με εκείνη μιας σκλάβας και ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να διδάσκει σε μικρά κορίτσια, των οποίων τα όνειρα μόλις καταστράφηκαν.

Στην καθηλωτική της εξομολόγηση, η νεαρή γυναίκα δήλωσε: "Ως γυναίκα, νιώθω πως είμαι θύμα του πολιτικού πολέμου που οι άντρες ξεκίνησαν. Νιώθω πως πλέον δεν μπορώ να γελάσω δυνατά, δεν μπορώ πλέον να ακούσω τα αγαπημένα μου τραγούδια, δεν μπορώ να συναντήσω τους φίλους μου στο αγαπημένο καφέ, δεν μπορώ να φορέσω το αγαπημένο μου κίτρινο φόρεμα ή ροζ κραγιόν. Και δεν μπορώ πλέον να επιστρέψω στη δουλειά μου ή να πάρω το πτυχίο μου από το πανεπιστήμιο που για χρόνια δούλεψα σκληρά για να το καταφέρω. 

Μου άρεσε να φτιάχνω τα νύχια μου. Σήμερα, όπως επέστρεφα σπίτι, παρατήρησα το κατάστημα όπου συνήθως πήγαινα για μανικιούρ. Η πρόσοψη του καταστήματος, που ήταν διακοσμημένη με όμορφες φωτογραφίες κοριτσιών, βάφτηκε άσπρη εν μία νυκτί. 

Το μόνο που μπορούσα να δω γύρω μου ήταν τρομαγμένα πρόσωπα γυναικών και άσχημα πρόσωπα ανδρών που μισούν τις γυναίκες, που δεν θέλουν οι γυναίκες να μορφωθούν, να δουλεύουν, να έχουν ελευθερία. Το πιο λυπηρό για μένα ήταν εκείνοι που ήταν χαρούμενοι και κορόιδευαν τις γυναίκες. Αντί να σταθούν στο πλευρό μας, στέκονται μαζί με τους Ταλιμπάν και τους δίνουν περισσότερη δύναμη. 

Οι γυναίκες τους Αφγανιστάν θυσίασαν πολλά για την ελευθερία που είχαν. Ως ορφανή ύφαινα χαλιά για να λάβω μία εκπαίδευση. Αντιμετώπισα πολλά οικονομικά προβλήματα, αλλά είχα πολλά σχέδια για το μέλλον. Δεν περιμένα όλα να καταλήξουν έτσι. Τώρα μοιάζει σα να πρέπει να κάψω όλα όσα κατόρθωσα στα 24 χρόνια της ζωής μου. Το να έχω οποιαδήποτε ταυτότητα ή βραβεία από το αμερικανικό πανεπιστήμιο τώρα είναι επικίνδυνο. Ακόμα και να τα κρατήσουμε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν υπάρχουν δουλειές για εμάς στο Αφγανιστάν."

Οι Ταλιμπάν βάφουν λευκούς τους τοίχους όπου υπήρχαν φωτογραφίες γυναικών:

*Με στοιχεία από την Guardian

Φωτο: iStock

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>