top article

Τουλούζη, Ταν Λ’ Ερμιτάζ, Παρίσι. Εκεί ήμουν τις τελευταίες μέρες μαζί με επιτελείο του περιοδικού. Τον φωτογράφο Άλκη Καλούδη και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τζιάλλα. Η αποστολή μας ήταν να επισκεφτούμε την Valrhona και να δούμε πώς φτιάχνονται οι περίφημες σοκολάτες της. Και αμέσως μετά να δοκιμάσουμε πώς οι Παριζιάνοι ζαχαροπλάστες τις χρησιμοποιούν στα γλυκά τους. Σε μία μέρα επισκεφτήκαμε πάνω από 17 ζαχαροπλαστεία και τρώγαμε, τρώγαμε, τρώγαμε. Από μια μπουκιά ο καθένας, βέβαια, γιατί όσο γυμνασμένο στομάχι κι αν έχεις στα γλυκά δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις σε τόση ζάχαρη.

ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ: ΤΟΥΛΟΥΖΗ
Στην Τουλούζη είχαμε μόνο 3 ώρες στη διάθεσή μας πριν πάρουμε την πτήση για Λιόν. Πήραμε ταξί και πήγαμε στο κέντρο. Η πόλη περπατιέται εύκολα και είναι πολύ όμορφη. Ονομάζεται και Κόκκινη Πόλη λόγω των παραδοσιακών τούβλινων κτιρίων της. Δυστυχώς ήταν Κυριακή και όλα τα ζαχαροπλαστεία που θέλαμε να δούμε ήταν κλειστά. Δεν πειράζει, όμως. Είχαμε περισσότερο χρόνο να απολαύσουμε μια σαλάτα στην κεντρική πλατεία μπροστά από το Καπιτώλιο.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ
Φύγαμε για το αεροδρόμιο της Λιόν και από εκεί μάς παρέλαβε ο οδηγός της Valrhona για να μας μεταφέρει στην έδρα της σοκολατοποιίας στο γραφικό χωριουδάκι Tain L’ Hermitage. Αυτό είναι πλαισιωμένο από λόφους με αμπέλια και υπάρχουν δύο-τρία πολύ γνωστά οινοποιεία στην περιοχή, όπως αυτό της οικογένειας Charpoutier. Ο ποταμός Ροδανός διασχίζει το χωριό. Στην απέναντι όχθη του βρίσκεται το χωριό Tournon-sur-Rhone. Περνώντας τη γέφυρα, μπορείς να περπατήσεις και σε εκείνη την πλευρά, που έχει κι ένα όμορφο μνημείο πεσόντων αλλά κι ένα μικρό κάστρο. Θα βρεις όμορφα μπιστρό με καλό φαγητό και καλό κρασί σε εξαιρετικές τιμές.

Guest Blogger | Στέλιος Παρλιάρος: Post#8

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε τα δύο εργοστάσια της Valrhona, εκεί όπουφτιάχνονται οι σοκολάτες και τα σοκολατάκια της. Είδαμε όλη τηδιαδικασία παρασκευής, από τον κόκκο του κακάο μέχρι τις πλάκεςκουβερτούρας. Στις γραμμές παραγωγής για τα σοκολατάκια, οι εργάτριεςξεσκάρταραν όσα δεν ήταν αρκετά όμορφα και τα έριχναν σε μεγάλες κούτεςγια να δοθούν σε ιδρύματα. Από αυτά μπορούσαμε να φάμε όσα τραβάει ηψυχή μας. Φρέσκα-φρέσκα ήταν ακόμα ωραιότερα από αυτά που αγοράζειςσυσκευασμένα ή που στέλνουν στα ζαχαροπλαστεία όλου του πλανήτη.
Σειρά είχε έπειτα η Σχολή της Valrhona που ήταν σημαιοστολισμένη σταχρώματα των Σκανδιναβικών Χωρών, για να καλωσορίσει ένα γκρουπ τωνΣκανδιναβών ζαχαροπλαστών που είχε έρθει για σεμινάρια. Είχαμε τηνευκαιρία να παρακολουθήσουμε κι εμείς το μάθημα και να μιλήσουμε με τονυπεύθυνο καθηγητή της Σχολής, τον Φιλίπ Ζιβρ, τον οποίο είχαπρωτογνωρίσει πριν 15 χρόνια όταν μαθήτευα στη Fauchon.
Αυτό που δεν είχα ξαναδεί όμως ήταν το διαδραστικό Μουσείο ΣοκολάταςCité du Chocolat που έφτιαξε ηValrhona. Συμμετέχουν όλες σου οι αισθήσεις, καθώς σε καλεί να μυρίσεις,να αγγίξεις, να γευτείς και να ακούσεις. Και μαθαίνεις τα πάντα για τιςφυτείες, το κακαόδεντρο, τα αρώματα της σοκολάτας κ.λπ.Συνέχεια στη Σελίδα 2

Ιούλιος 2018

>