Η food editor της Madame Figaro, Νέλλη Καλαμαρά, μαθαίνει γιατί όλα τα νερά δεν είναι ίδια
#Tidbits *
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Τώρα θα μου πεις «μα πραγματικά έχει διαφορά το ένα νερό από το άλλο;». «Ναι» θα είναι η απάντηση «και μάλιστα μεγάλη»! Και για να πειστείς το μόνο που χρειάζεται είναι το παρακάτω απλό πείραμα.

Εμπνευστής όλου αυτού είναι δύο πολύ διάσημα ιταλικά εμφιαλωμένα νερά: το ελαφρώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό S.Pellegrino και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Acqua Panna. Το πρώτο ξεκινά το 30 ετών ταξίδι του στην καρδιά των Άλπεων και το δεύτερο πηγάζει στις πλαγιές του βουνού Gazzaro σε υψόμετρο 900 μέτρων μετά από υπόγεια διαδρομή 15 ετών, προκειμένου να φτάσουν στο ποτήρι μας. Και καθώς και τα δύο αποτελούν τα μοναδικά φυσικά μεταλλικά νερά που προτείνονται από την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων (ASI), μας προκαλούν να κάνουμε την παρακάτω γευστική δοκιμή, για να διαπιστώσουμε και μόνοι μας την ανωτερότητά τους. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:
Γευστική Δοκιμή
Κατά τη γευστική δοκιμή του νερού, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πέντε αισθήσεις:
Αφή/άγγιγμα/επαφή. Βοηθά να εκτιμήσουμε τη φρεσκάδα του νερού από την πρώτη γουλιά.
Ακοή. Ένα καλά εκπαιδευμένο αφτί μπορεί να αντιληφθεί τον ήχο από τις φυσαλίδες ενός ανθρακούχου νερού ή την ευχάριστη "σιωπή" ενός μη-ανθρακούχου.
Όραση. Επιτρέπει να αξιολογήσουμε την καθαρότητα, τη διαύγεια και τον “αφρισμό”.
Όσφρηση. Συμβάλλει στον εντοπισμό ασυνήθιστων οσμών.
Γεύση. Βοηθά να προσδιορίσουμε χαρακτηριστικά, όπως η οξύτητα, η “νοστιμιά”, η δομή, η ελαφρότητα, η γενική αίσθηση στο στόμα, η μαλακότητα και η διάρκεια.
Για να πραγματοποιηθεί μια σωστή ανάλυση του νερού, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα “εργαλεία”:
- Ένας ικανοποιητικός αριθμός ποτηριών, κατάλληλου σχήματος, έτσι ώστε κάθε δείγμα να έχει δικό του ποτήρι. (Για το ποιο είναι το κατάλληλο σχήμα διάβασε λίγο πιο κάτω στις προτάσεις σερβιρίσματος)
- Μια καράφα με νερό βρύσης.
- Ένα στυλό και ένα διάγραμμα για να σημειώνονται οι παρατηρήσεις.
Η συνέχεια στη σελίδα ΙΙ
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυστηρή, καθώς έχει σχεδιαστεί ειδικά για να επιτρέπει σε κάθε στοιχείο του νερού να αναδειχθεί.

1ο ΒΗΜΑ Αμέσως μόλις ανοιχθεί το μπουκάλι, γεμίζουμε το 1/3 του ποτηριού. Πίνουμε μια μεγάλη γουλιά από το νερό και αμέσως κάνουμε εκτίμηση της φρεσκάδας του.
2ο ΒΗΜΑ Αδειάζουμε το νερό που έχει μείνει και γεμίζουμε ξανά το 1/3 του ποτηριού. Σηκώνουμε το ποτήρι στο ύψος των ματιών και μετά το χαμηλώνουμε, ώστε να μπορούμε να παρατηρήσουμε το νερό από πάνω. Οριζόντιες και κάθετες αξιολογήσεις του νερού θα βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν ξένων σωματιδίων και περίεργων χρωμάτων. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση του ανθρακούχου, θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τη “ζωηράδα” των φυσαλίδων.
3ο ΒΗΜΑ Φέρνουμε το ποτήρι κάτω από τη μύτη και αναπνέουμε βαθιά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επαναλαμβάνουμε αυτή την κίνηση αρκετές φορές. Για καλύτερο αποτέλεσμα, έχουμε τα μάτια κλειστά.
4ο ΒΗΜΑ Πίνουμε μια γουλιά -περίπου 15ml- και περιμένουμε το νερό να “ξεκουραστεί” στη γλώσσα μας. Έπειτα το αφήνουμε να γεμίσει το στόμα και αφού το οδηγήσουμε στο πίσω μέρος της γλώσσας, καταπίνουμε. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την αξιολόγηση της οξύτητας, της γεύσης, της δομής, της ελαφρότητας και της αίσθησης του νερού στο στόμα.
5ο ΒΗΜΑ Για μια ακόμη φορά, πίνουμε μια μεγάλη γουλιά, αφήνοντάς την να “ξεκουραστεί” στη γλώσσα. Αφήνουμε μια μικρή ποσότητα αέρα να μπει στο στόμα και εκπνέουμε από τη μύτη. Αφήνουμε το νερό να γλιστρήσει πίσω από τη γλώσσα και καταπίνουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα φανεί η ισορροπία και η ανθεκτικότητα.
6ο ΒΗΜΑ Ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό βρύσης και προχωράμε με την ανάλυση του επόμενου δείγματος.
Πραγματικά σε αυτήν τη διαδικασία θα αρχίσεις να εντοπίζεις σημαντικές διαφορές μεταξύ των γεύσεων, που ποτέ δεν θα πίστευες πως υπάρχουν στο νερό.
Η συνέχεια στη σελίδα ΙΙΙ
Συμβουλές Σερβιρίσματος

Μερικές σημαντικές οδηγίες για το τέλειο σερβίρισμα νερού στο σπίτι:
- Χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά ποτήρια νερού, ένα για μη-ανθρακούχο και ένα για ανθρακούχο νερό. Τα ποτήρια θα πρέπει να είναι τοποθετημένα στο άνω-κεντρικό τμήμα της σύνθεσης σερβιρίσματος, πάνω από το σουπλά ή την πετσέτα και σε απόσταση από τα ποτήρια του κρασιού.
- Το νερό θα πρέπει να παρουσιαστεί καθαρό και άθικτο στο αρχικό του γυάλινο μπουκάλι και όχι σε κανάτα, για να αποφευχθεί η απώλεια των ιδιοτήτων του.
- Η κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος για το S.Pellegrino είναι μεταξύ 8°C -10°C και ιδανικά το ποτήρι θα πρέπει να έχει στενό στόμιο για να συγκρατεί το ανθρακικό και να ελέγχει τη ροή του υγρού προς τους υποδοχείς γεύσης, κατευθύνοντάς το στις περιοχές της γλώσσας που είναι πιο ευαίσθητες στην αντίληψη κάποιων αισθήσεων, ιδίως της οξύτητας, η οποία δημιουργεί την αίσθηση της φρεσκάδας.
- Η καλύτερη πρόταση σερβιρίσματος του Acqua Panna είναι μεταξύ 10°C - 12°C και ιδανικά το ποτήρι θα πρέπει να έχει πλατύ στόμιο για να επιτρέπει στη μύτη να κινηθεί πιο κοντά στο νερό ώστε να αντιληφθεί καλύτερα τα λεπτά του αρώματα. Επίσης, αυτό το ποτήρι κάνει πιο εύκολο να λαμβάνει κανείς μεγάλες γουλιές, έτσι ώστε η ευχάριστη αίσθηση να μπορεί να παραταθεί για μερικά δευτερόλεπτα.
- Αν προκύψει ανάγκη να ψύξετε το νερό γρήγορα, τοποθετήστε το μπουκάλι στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Μην σερβίρετε ποτέ το νερό με πάγο στο ποτήρι, καθώς η προσθήκη πάγου αλλάζει σημαντικά την γεύση του νερού, δημιουργώντας ένα μίγμα δύο νερών εντελώς διαφορετικής φύσεως. Επίσης, αποφύγετε την προσθήκη χυμού λεμονιού ή φέτας λεμονιού, αν και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι που προσφέρει στο νερό τη δυνατότητα να σβήνει καλύτερα τη δίψα.
Η ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Το S.Pellegrino έχει σταθερή παρουσία στις μεγαλύτερες παραγωγές του Hollywood και έχει εμφανιστεί σε περισσότερες ταινίες και από τον αγαπημένο σου ηθοποιό. Έτσι την επόμενη φορά που θα δεις το Ο Διάβολος Φορούσε Prada, το Meet the Fockers, το Sex and the City ή και σχεδόν οποιαδήποτε ταινία του Woody Allen, απλώς παρατήρησε τι πίνουν οι πρωταγωνιστές!
Σχετικά άρθρα:
#tidbits