Η food editor της Madame Figaro, Νέλλη Καλαμαρά, δοκίμασε το νέο μενού του Γιάννη Λουκάκου στο Ψωμί & Αλάτι και μεταφέρει τα highlights
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
: a small piece of news or interesting information
Το Ψωμί & Αλάτι, το εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου στο Χαλάνδρι, δεν είναι ένα καινούριο μαγαζί, όμως είναι ένα εστιατόριο που πάντα θα βρεις γεμάτο και αυτό εν μέρει σίγουρα οφείλεται και στον «αεικίνητο» σεφ του, που πάντα κάτι νέο ετοιμάζει. Η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να επισκεφτώ το εστιατόριο και με περίμεναν ευχάριστες εκπλήξεις τόσο στο κομμάτι του χώρου όσο και σε αυτό του μενού.
Ο χώρος είναι εξαιρετικά ανανεωμένος (έχοντας αποβάλλει εντελώς το στιλ της «νεοταβέρνας») και αποπνέει έναν casual-chic μητροπολιτικό αέρα και μία σαφώς χαλαρωτική ατμόσφαιρα, που σε προσκαλεί να μείνεις για ώρα δοκιμάζοντας, κουβεντιάζοντας, πίνοντας και απολαμβάνοντας.
Η δεύτερη εξίσου ευχάριστη έκπληξη ήταν το νέο μενού του σεφ Γιάννη Λουκάκου, που συνδυάζει –με επιτυχία- έναν στιβαρό μεσογειακό καμβά με σωστά ενσωματωμένες νότες ανατολής (χωρίς υπερβολές), ενώ δεν λείπουν και τα καθαρά comfort πιάτα, που όλοι πλέον λίγο πολύ αναζητούμε να έχουμε ως επιλογή. ΄

Στα κρύα πιάτα σαφώς ξεχωρίζουν η δροσερή Πατζαροσαλάτα με γιαούρτι, πράσινο μήλο και καρύδια (το παντζάρι άλλωστε φιγουράρει στην κορυφή των food trends για το 2016) και οι Φακές με γλυκοπατάτα, πλιγούρι, ξινομυζήθρα και μία ελαφριά vinaigrette μελιού και μουστάρδας, ενώ στα ζεστά πιάτα η επιλογή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς πρόκειται για ένα σαφώς «πληθωρικό» μενού, που καλύπτει αρκετά διαφορετικά γούστα.

Προσωπικά ξεχώρισα τις Πατάτες με Αυγά, ένα σαφώς νοσταλγικό πιάτο των παιδικών μας χρόνων όμορφα «μπολιασμένο» με σαλάμι Λευκάδος, κρέμα παρμεζάνας και πατάτες τέλεια λεπτοτριμμένες και τηγανισμένες, το κλασικό και αγαπημένο Πιτάκι με Κοτόπουλο μαριναρισμένο με μπαχαρικά και φίνα στη γεύση σάλτσα γιαουρτιού (η παρουσίαση του πιάτου είναι πράγματι εξαιρετική), αλλά και το ευφάνταστο Κανελόνι με «γέμιση μουσακά», ένα πολύ καλά ισορροπημένο πιάτο τόσο σε γεύση όσο και σε υφές.

Το Burger με Black Angus, κατσικίσιο τυρί και τέλεια μαγιονέζα λευκής τρούφας και το Mac n Cheese με κρέμα κουνουπιδιού και λάδι τρούφας είναι must order στην κατηγορία comfort.

Μην παραλείψεις να αφήσεις χώρο, έστω και για μία από τις γλυκιές προτάσεις του σεφ στη μέση, ιδίως για την τάρτα μπανάνας με παγωτό καραμέλα – κανέλα.
Info
Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, 2106848178, www.yiannislucacos.gr