Με τη φυσικότητα της ποιήτριας και την απλή σοφία των 80 της χρόνων, η Κική Δημουλά διατύπωσε ό,τι πιο αισιόδοξο έχω διαβάσει εδώ και καιρό. Μέσα στη δίνη της πανομοιότυπης εναλλαγής ημερών, που πολλοί ορίζουν ως ασφαλές πέρασμα ζωής, έρχεται η επαναστάτρια του πνεύματος και σου λέει ότι αυτό που ζεις αποκτά νόημα μόνο όταν εκτρέπεται από την προκαθορισμένη πορεία. Σου υπενθυμίζει επίσης ότι, αν θα έχεις κάτι να διηγηθείς από την προσωπική σου πορεία μέσα στο χρόνο, αυτό θα είναι το απρόσμενο γεγονός.

Τότε που ταξίδεψες στην άλλη άκρη της γης για να ξεχαστείς, αλλά εκεί βρήκες κάποιον που αγάπησες πολύ. Αλλά κι εκείνη τη στιγμή που έμαθες ότι θα γίνεις μητέρα, όταν πολλοί ήταν εκείνοι οι επιστήμονες που σε είχαν διαβεβαιώσει για το αντίθετο. Κι εκείνη που –πώς να την ξεχάσεις;– σε ένα βρόμικο σταθμό μετρό του Παρισιού έπιασες κουβέντα με τον άνθρωπο που θα έδινε νόημα σε αυτό που θεωρούσες δουλειά μέχρι τότε.

Δε χρειάζεται πολλή σκέψη. Η έκπληξη είναι ο λόγος που σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου κάθε μέρα. Και αυτή η πιθανότητα της έκπληξης είναι που σε οδηγεί στο αύριο. Ξέρω ανθρώπους με ξεκάθαρο και αυστηρό πλάνο: «Στα 30 θα έχω οικογένεια, στα 40 επιχείρηση και στα 50 πολλά λεφτά». Ξέρω κι άλλους τέτοιους που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στο απρόοπτο να ανασάνει. Έντρομοι στην εικόνα του αύριο, έχουν πάντα πλάνο Α, πλάνο Β, πλάνο Γ. Ξέρω όμως κι άλλους, κάτι υπέροχα μυαλά και περίπλοκες ψυχές που κανείς «δυνάστης» και καμία δύσκολη ηλεκτροφόρα εποχή δεν κατάφεραν να τους κάνουν να νιώθουν ένοχοι που δεν έχουν σχέδια για το μέλλον. Αυτοί, οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι που ξέρω, δεν είχαν ιδέα τι ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους πριν το κάνουν.

Και όλοι αυτοί είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ανέπνεαν μέσα στη ζωή τους. Δεν έμοιαζαν με τους άλλους, είναι αλήθεια, ξεχώριζαν σαν τη μύγα μες στο γάλα. Αλλά με το χρόνο έμαθαν να μη στενοχωριούνται γι’ αυτό. Η κανονικότητα, δείχνουν οι καιροί, είναι υπερεκτιμημένο πράγμα. Τόσο, μα τόσο γοητευτική. Και τόσο, μα τόσο αδιάφορα βαρετή.

Σχετικά άρθρα:
The Editor's Blog

Ιούλιος 2018

>