top article

Ο Νίκος Σουρμπάτης βρίσκεται πίσω από την μπάρα του πολυβραβευμένου αθηναϊκού μπαρ The Clumsies και με τη νίκη του στον ελληνικό τελικό του World Class έκανε ένα όνειρό του πραγματικότητα. Ας δούμε τι έχει να μας πει ο ίδιος για την εμπειρία του.  

Τι σημαίνει για εσένα η νίκη σου στον ελληνικό τελικό του World Class;
Από όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στον χώρο της εστίασης και συγκεκριμένα του bar, είχα βάλει ως στόχο να κερδίσω έναν διαγωνισμό παγκοσμίου κλάσης με πολλές απαιτήσεις και προκλήσεις. Αυτός δεν ήταν άλλος από το World Class! Επομένως είναι ένα όνειρο για μένα, που έγινε πραγματικότητα μέσα από σκληρή δουλειά και επιμονή. 

#Tidbits *: Νίκος Σουρμπάτης

Ποια ήταν κατά τη γνώμη σου η πιο απαιτητική από τις τρεις δοκιμασίες και γιατί;
Η πιο απαιτητική δοκιμασία για μένα ήταν η δεύτερη The Flavor, με το blind tasting. Έπρεπε όχι μόνο να βρούμε ποιο classic cocktail βρίσκεται σε κάθε ένα από τα ποτήρια γευσιγνωσίας που είχαμε μπροστά μας, αλλά και τη βάση που χρησιμοποιήθηκε. Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα από 6 scotch whiskies όπως τα: Johnnie Walker Black Label Whisky, Johnnie Walker Gold Label Reserve Whisky, Talisker 10 Years Old, Cardhu 12 Years Old. Κάποια από αυτά έχουν μεγάλες γευστικές διάφορες μεταξύ τους και άλλα ελάχιστες, ειδικά όταν βρίσκονται σε ένα cocktail!

Το γεγονός πως εργάζεσαι πίσω από την μπάρα ενός από τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο, θεωρείς πως σε προετοίμασε για την απαιτητικότητα του διαγωνισμού και πως σου έδωσε τα κατάλληλα εφόδια για να νικήσεις; 
Ξεκάθαρα το να είσαι μέλος μιας ομάδας, που θέτει καθημερινά τόσο ψηλά τον πήχη και δουλεύει σε ένα υψηλό επίπεδο, είναι από μόνο του μια δοκιμασία που αντιμετωπίζω καθημερινά στο bar. Επιπλέον το γεγονός, ότι είχα πρόσβαση και την άνεση να δουλέψω με τον κατάλληλο εξοπλισμό, με βοήθησε πολύ στο να πάρω τα κατάλληλα εφόδια και να προετοιμαστώ με τον καλύτερο τρόπο. Το σημαντικότερο όμως για μένα, είναι να αφοσιωθείς στον στόχο σου και να προετοιμαστείς με συστηματικότητα και επιμονή. 

Τι σου λέει το ένστικτό σου και τι η εμπειρία σου για τον τελικό της Γλασκόβης;
Το όνειρο δεν σταματάει ποτέ και έχοντας υπάρξει ξανά σε αντίστοιχο διαγωνισμό, ξέρω πως το επίπεδο είναι πολύ ανταγωνιστικό… Ξέρω επίσης ότι θα πιέσω πολύ τον εαυτό μου και τα όρια μου, ώστε να φέρω πίσω στην Ελλάδα τον τίτλο του World Class Bartender of the Year 2019.

world class

Θεωρείς πως θεσμοί σαν το World Class έχουν συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη της ελληνικής bartending σκηνής;
Ένας θεσμός σαν το World Class έχει συμβάλει καταλυτικά σημαντικά  στην εξέλιξη της ελληνικής bartending σκηνής, με το κύρος του και με τους guru της παγκόσμιας σκηνής, που έρχονται κάθε χρόνο για να αξιολογήσουν τα ποτά και τους bartenders, αλλά και να μοιραστούν τη γνώση τους. Είναι ένας τρόπος να αναδείξεις την δουλειά που κάνεις στο μπαρ, αλλά και να αναδειχθείς ο ίδιος, ως επαγγελματίας. 

Πες μου τρία πράγματα που θέλεις να έχεις επιτύχει μέσα στην επόμενη 5ετία. 
Θα ήθελα και εύχομαι να έχω καταφέρει τα εξής: 
1. Να κερδίσω πρώτα από όλα τον παγκόσμιο διαγωνισμό,
2.  Να κάνω όσο το δυνατόν πιο γνωστή την ελληνική bartending σκηνή 
3. Να συνεχίσω να βρίσκομαι στην κορυφή, δείχνοντας πως με σκληρή δουλειά, μπορείς να φτάσεις ψηλά.

Ποιος είναι για εσένα ο κορυφαίος bartender (Ελλάδας ή εξωτερικού) που αποτελεί το πρότυπο και την πηγή έμπνευσής σου;
Όλα αυτά μαζί είμαι ευτυχισμένος που τα βρήκα όχι σε έναν αλλά σε τρεις ανθρώπους που έχω την τύχη και χαρά να συνεργάζομαι τα τελευταία 2 χρόνια! Είναι ο Νίκος Μπάκουλης,ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Αλέξης Σιμωνίδης που με την πορεία τους και τον χαρακτήρα τους αποτελούν πρότυπο συνεργάτη, μέντορα και ανθρώπου, ενώ κάνουν τα πάντα για να φανεί η δουλειά μας και στο εξωτερικό!

world class

Ποια trends βλέπεις να έρχονται με τη νέα σεζόν στην bartending σκηνή;

Πιστεύω πως οι ζυμώσεις είναι ένα νέο trend που έχει κατακλύσει την bartending σκηνή και η ευκαιρία που έχει δοθεί σε πολύ κόσμο να δουλέψει με νέες τεχνικές και εργαλεία, όπως το rotovap και το centrifuge, που μας οδηγούν σε νέους δρόμους, για πιο πολύπλοκα αποτελέσματα. Μπορεί να ακούγονται πολύ ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά δεν είναι και τα πιο σημαντικά για να κάνεις σωστά και αποτελεσματικά τη δουλειά σου, που είναι να κρατήσεις τον πελάτη ευχαριστημένο.

Ποιο από τα σερβιρίσματα που δημιούργησες για το Ελληνικό τελικό θα πρόσφερες σε μια αναγνώστρια μας και γιατί;

Τελευταία έχω παρατηρήσει πώς μεγάλη μερίδα του γυναικείου κοινού που έρχεται στο bar, αρέσκεται να δοκιμάσει πειραματικά σερβιρίσματα, ακόμα και με βάση το ουίσκι. Επομένως, θα σέρβιρα το Santo Valley, με Cardhu 12 Single Malt Scotch Whisky, με vermouth από natural wine με φινόκιο Σαντορίνης και πράσινο μήλο, για το οποίο εμπνεύστηκα από την Σαντορίνη (Santo) με τα χαρακτηριστική ποικιλία κρασιού και την περιοχή Spey (Valley) όπου βρίσκεται το ιστορικό αποστακτήριο του Cardhu. 

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting
information

Ιούλιος 2018

>