top article

New style resolutions

  1. Αυτό είναι το γαλλικό κούρεμα που αναμένεται να επικρατήσει στο street style το 2023 Αυτό είναι το γαλλικό κούρεμα που αναμένεται να επικρατήσει στο street style το 2023
  2. Οι τάσεις που ξεχωρίσαμε από την Haute Couture συλλογή του οίκου Chanel για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023 Οι τάσεις που ξεχωρίσαμε από την Haute Couture συλλογή του οίκου Chanel για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023
  3. 4 styling tips για να ανανεώσεις το χειμερινό look σου σαν μία φινετσάτη fashionista 4 styling tips για να ανανεώσεις το χειμερινό look σου σαν μία φινετσάτη fashionista
  4. Πώς θα κάνεις detox στη γκαρνταρόμπα σου; Η τακτική που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις το στιλ σου Πώς θα κάνεις detox στη γκαρνταρόμπα σου; Η τακτική που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις το στιλ σου
  5. Leather Weather | Πώς θα δημιουργήσεις το απόλυτο urban look Leather Weather | Πώς θα δημιουργήσεις το απόλυτο urban look
  6. Τα hero items του χειμερινού στιλ σύμφωνα με τις fashion influencers Τα hero items του χειμερινού στιλ σύμφωνα με τις fashion influencers
  7. 5 στιλιστικές συμβουλές για να δημιουργήσεις τέλεια looks τον χειμώνα 5 στιλιστικές συμβουλές για να δημιουργήσεις τέλεια looks τον χειμώνα
  8. Η Μαρία Ολυμπία Γλίξμπουργκ υποδέχτηκε το 2023, φορώντας την πιο sexy τάση της χρονιάς Η Μαρία Ολυμπία Γλίξμπουργκ υποδέχτηκε το 2023, φορώντας την πιο sexy τάση της χρονιάς
  9. Η Έλλη Στάη προτείνει να φορέσεις florals ακόμα και τον χειμώνα | Το look που θα σε εμπνεύσει Η Έλλη Στάη προτείνει να φορέσεις florals ακόμα και τον χειμώνα | Το look που θα σε εμπνεύσει
  10. Πέντε τάσεις της μόδας που ανυπομονούμε να φορέσουμε το 2023 Πέντε τάσεις της μόδας που ανυπομονούμε να φορέσουμε το 2023
  11. Η Κάτια Ζυγούλη φόρεσε ένα παλτό στο πιο chic χρώμα της χρονιάς Η Κάτια Ζυγούλη φόρεσε ένα παλτό στο πιο chic χρώμα της χρονιάς
  12. Το χρώμα του 2023, σύμφωνα με την Pantone, είναι η τέλεια απόχρωση για κραγιόν Το χρώμα του 2023, σύμφωνα με την Pantone, είναι η τέλεια απόχρωση για κραγιόν

Είναι σχεδόν βέβαιον πως όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε ακούσει τον όρο grappa και πιθανότατα οι περισσότεροι να το έχουμε γευτεί σε κάποιο ιταλικό λογικά εστιατόριο. Όμως πόσα στην πραγματικότητα γνωρίζουμε για το παλαιότερο και πιο παραδοσιακό απόσταγμα της Βόρειας Ιταλίας, που είναι μεν λιγότερο διάσημο στη χώρα μας από το πολύ δημοφιλές κάποτε limoncello, αλλά συνοδεύεται από πολύ πιο ενδιαφέρουσα ιστορία και χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως (πλέον) μεταξύ των ψαγμένων κύκλων των ποτών και των αποσταγμάτων; Εμείς είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στο πανέμορφο Περκότο, ένα μικρό χωριό που ανήκει στην περιφέρεια Ούντινε της Βόρειας Ιταλίας, μόλις μία ανάσα από τα σύνορα με τη Σλοβενία, και να ξεναγηθούμε στις εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου της διασημότερης grappa στον κόσμο, της Grappa Nonino. Για να σου εξάψω ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον να σου πω πως το Αποστακτήριο Nonino έχει βραβευθεί ως το Καλύτερο Αποστακτήριο στον Κόσμο από τον κορυφαίο θεσμό Wine Enthusiast το 2019

#Tidbits *: Εσύ πόσα πράγματα γνωρίζεις για την grappa;


Η οικογένεια Nonino, μία υπέροχη ιταλική οικογένεια με όλη τη μεσογειακή θέρμη που έχεις στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι ιταλική εξοχή και ταμπεραμεντόζες Ιταλίδες να περιγράφουν καταστάσεις κουνώντας έντονα τα χέρια τους ενώ αναφωνούν "la mama” και "la papa”, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην grappa από το 1897 και σήμερα πλέον αποτελούν την 6η γενιά που ασχολείται με το πιο σημαντικό απόσταγμα της Β. Ιταλίας. Όμως, όπως μας εξήγησε αυτοπροσώπως η γλυκύτατη Antonella Nonino, η grappa δεν είχε πάντα τη θέση που έχει σήμερα στην ιταλική συνείδηση. Λίγο πολύ, όπως ίσχυε και για τα δικά μας αποστάγματα μέχρι πριν κάποια χρόνια, οι Ιταλοί είχαν την grappa (που παράγεται από απόσταξη στέμφυλων) ως προϊόν πιο ευτελές, ως προϊόν "του λαού". Ήταν ο Benito και η Giannola Nonino, ο "la papa" και η "la mama" της Antonella, της Cristina και της Elisabetta, των τριών αδελφών που σήμερα ηγούνται του οικογενειακού αυτού premium brand, που έδωσαν στην grappa την υπόσταση και τη διάσταση που έχει σήμερα ανά τον κόσμο και την έφτασαν να βραβεύεται σε διεθνείς διαγωνισμούς, δίπλα σε παραδοσιακά premium αποστάγματα και spirits.

Nonino

Η νέα εποχή της grappa ξεκίνησε στην ουσία το 1973, όταν ο Benito και η Giannola δημιούργησαν την πρώτη μονοποικιλιακή grappa στον κόσμο, επιλέγοντας για αυτήν τους την καινοτομία την πιο σπάνια και πιο πολύτιμη ποικιλία του Friuli, την Picolit. Η Grappa Nonino di Picolit είναι ακόμη και σήμερα η πιο χαρακτηριστική grappa του αποστακτηρίου τους, ενώ πλέον το αποστακτήριο-κόσμημα είναι ένα από τα διασημότερα της χώρας, αν όχι της Ευρώπης. Και αυτό γιατί εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά διαφορετικά και θα σου εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ.

Nonino

Όπως είπαμε και παραπάνω η grappa παράγεται από την απευθείας απόσταξη στέμφυλων, όμως η νομοθεσία για την grappa στη χώρα δεν θέτει χρονικούς περιορισμούς σε σχέση με το πότε θα γίνει η ζύμωση και η απόσταξη του προϊόντος από τότε που η πρώτη ύλη θα φτάσει στο αποστακτήριο. Πολλά αποστακτήρια λοιπόν επιλέγουν να αποθηκεύουν την πρώτη ύλη για καιρό, προκειμένου να προχωρούν σε απόσταξη μία φορά για λόγους οικονομίας χώρου και χρόνου. Με μόττο του "Με την απόσταξη δεν μπορείς να βελτιώσεις, παρά μόνο να εκπροσωπήσεις την ποιότητα της πρώτης ύλης σου", ο Benito Nonino εισήγαγε δύο βασικούς άξονες που απογείωσαν τη grappa του και την έκαναν διάσημη ανά τον κόσμο: 1. Τα στέμφυλα που χρησιμοποιούν είναι μόνο κορυφαίας ποιότητας, χωρίς καμία εξαίρεση και εκπτώσεις στο θέμα αυτό. 2. Η απόσταξη στους χάλκινους άμβυκες θα γίνεται αμέσως μετά τη ζύμωση στις ειδικές ανοιξείδωτες δεξαμενές, που διαρκεί το πολύ 2-3 ημέρες, προκειμένου να πάρουν όλη τη φρεσκάδα και τα αρώματα των ζωντανών ακόμη στέμφυλων. 

Nonino

Για να μπορούν να επιτύχουν την ταχύτητα που απαιτείται για την παράλληλη απόσταξη των μονοποικιλιακών ετικετών του, το Nonino Distillery διαθέτει 66 χάλκινους άμβυκες (αριθμός τεράστιος, αν σκεφτείς πως τα περισσότερα αποστακτήρια grappa διαθέτουν περίπου 10 άμβυκες). Έτσι η διαδικασία της απόσταξης εδώ είναι ταχύτατη και μπορούν παράλληλα να δουλεόνται διαφορετικές ποικιλίες και προϊόντα. Επίσης επιλέγουν να "πετούν" το αρχικό και το τελικό προϊόν κάθε παρτίδας απόσταξης (the heads and tails, όπως το λένε στη γλώσσα τους), προκειμένου να διασφαλίζουν πως στις κομψές φιάλες τους θα μπαίνει μόνο το καλύτερο τελικό προϊόν. Μάλιστα κάθε μέλος της οικογένειας έχει τους δικούς του άμβυκες και κάθε χρόνο γίνεται ένας άτυπος εσωτερικός "διαγωνισμός" για το ποιος έβγαλε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Nonino

Εν συνεχεία η grappa αποθηκεύεται σε δρύινα βαρέλια και παλαιώνεται, ανάλογα με το σκοπό που καλείται να εξυπηρετήσει. Να πούμε πως ορισμένες παλαιωμένες ετικέτες Grappa Nonino έχουν βραβευτεί ως κορυφαία αποστάγματα στον κόσμο στους εγκυρότερους διεθνείς διαγωνισμούς.

Nonino

Το περιβάλλον του αποστακτηρίου είναι πραγματικά μαγικό, αφού περιστοιχίζεται από δάσος, δέντρα και νερά, ενώ ένα ονειρικό μονοπάτι ενώνει το αποστακτήριο με το νεότερο "παιδί" της οικογένειας Nonino, έναν πανέμορφο παραδοσιακό ξενώνα, που μόλις τώρα ξεκίνησε τη λειτουργία του και είναι ιδανικό ορμητήριο για όσους θα ήθελαν να περιπλανηθούν και να μυηθούν στα μυστικά της αμπελωοινικής ζώνης της περιοχής.

Nonino

Το Borgo Nonino, όπως είναι το όνομά του, προσφέρει επίσης την ευκαιρία για γευσιγνωσίες και dinner pairings με τα προϊόντα του αποστακτηρίου. Ο τέλειος προορισμός για τους λάτρεις των αποσταγμάτων βρίσκεται λοιπόν στο Περκότο της Ιταλίας, εσύ τι περιμένεις; 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>