September 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Mf Blogs

#Tidbits *: O Γκίκας Ξενάκης στο Μέτσοβο

#Tidbits *: O Γκίκας Ξενάκης στο Μέτσοβο

Ο πολυβραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης είναι ο άνθρωπος πίσω από τη γευστική εμπειρία των επισκεπτών στο πανέμορφο Grand Forest Metsovo.

Θα ήθελα να ξεκινήσω αυτό το άρθρο με ένα δεδομένο. Εάν είσαι λάτρης της φύσης και του βουνού, το Grand Forest Metsovo είναι ξεκάθαρα μία από τις καλύτερες επιλογές για "αλπικές" αποδράσεις στη χώρα μας. Φωλιασμένο στην κορφή ενός σχεδόν ιδιωτικού βουνο-λόφου (δεν υπήρξα ποτέ πολύ δυνατή στη γεωγραφία!), σε υψόμετρο 1350μ και με το παραμυθένιο σκηνικό των χιονισμένων βουνοκορφών από τη μία και του γραφικού Μετσόβου από την άλλη να αποτελούν το τέλειο κάδρο από το μπαλκόνι σου,  με τις πολυτελείς σουίτες και το ονειρικό σπα με τη "γυάλινη" εσωτερική πισίνα, με το εντυπωσιακό λόμπι και τη μοναδική θέα, με τις φανταστικές βιωματικές εμπειρίες, όπως το κυνήγι της τρούφας στο δάσος ή το "workshop" ανοίγματος φύλλου από ντόπιες γιαγιάδες, δεν είναι τυχαίο που το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχει βραβευτεί επανειλημμένως ως το κορυφαίο Landmark Hotel της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Όμως φέτος η γλυκύτατη οικογένεια Μπαρμπαγιάννη, ιδιοκτήτρια του resort, αποφάσισε να πάει τα πράγματα ένα βήμα ακόμη πιο πέρα, ανεβάζοντας τον πήχη και σε γαστρονομικό επίπεδο. Ήδη λοιπόν από το καλοκαίρι, ο πολυβραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης ανέλαβε το ρόλο του Consultant Chef στο Grand Forest Metsovo, ανανεώνοντας γευστικά το σύνολο των μενού του ξενοδοχείου. Είχε τύχει πριν κάποια χρόνια να βρεθώ ξανά στο Grand Forest Mestovo, όταν σχεδόν είχε πρωτοανοίξει, και οφείλω να ομολογήσω πως και γευστικά και συνολικά το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ. Η προσωπική δουλειά των ιδιοκτητών φαίνεται σε κάθε μικρή λεπτομέρεια, όπως και η αγάπη για τη δουλειά τους, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο υψηλό επίπεδο διαμονής και υπηρεσιών, αλλά και στον τρόπο που ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός των τοπικών στοιχείων του Μετσόβου με τον πιο κομψό τρόπο. 

Grand Forest Metsovo
 Cabin Photo Credit : Μπάμπης Δούκας 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κυνήγι Τρούφας, μία εντελώς μοναδική εμπειρία truffle-hunting υπό την καθοδήγηση της "Indiana Jones" της Ηπείρου, κυρίας Κατερίνας Νόλα, που καταλήγει στο ιδιόκτητο forest cabin του ξενοδοχείου δίπλα στο ποτάμι, όπου και απολαμβάνεις (σε πορσελάνινα σερβίτσια παρακαλώ) μαγειρεμένους τους καρπούς της αναζήτησής σου στα βουνά, μαζί με χειροποίητα ζυμαρικά ή τοπικό κυνήγι. 

Grand Forest Metsovo

Το ίδιο ακριβώς θα πω και για την εξαιρετική "φολκλόρ" εμπειρία των γιαγιάδων που με τις τοπικές τους φορεσιές (και την τοπική γλώσσα) που σου μαθαίνουν να ανοίγεις φύλλο για πίττες ή να φτιάχνεις χυλοπίτες της περιοχής. Αν ενθουσιάστηκα τόσο εγώ, που και η πεθερά μου άνοιγε φανταστικό φύλλο, φαντάσου πόσο μοναδικό είναι αυτό για έναν Γερμανό ή έναν Σκανδιναβό. Και μια και πιάσαμε τις πίττες και τις χυλοπίτες, ας περάσουμε και στο βασικό μας θέμα, δηλαδή την επιμέλεια του μενού από τον εξαιρετικό Γκίκα Ξενάκη, έναν χωρίς αμφιβολία από τους δυνατότερους και πιο δημιουργικούς σεφ της γενιάς του. Ο σεφ εδώ λοιπόν έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο την τοπική πρώτη ύλη και μαγειρική παράδοση, δημιουργώντας πιάτα που ισορροπούν τέλεια ανάμεσα στο τοπικό χρώμα και τις υψηλές αξιώσεις που γεννά το ίδιο του το όνομα. Πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε εδώ και τον πολύ ταλαντούχο executive chef του resort, τον Βασίλη Γιαννούλη, γέννημα-θρέμμα της περιοχής, με πολύ καλό χέρι και έξυπνη μαγειρική ματιά, που είναι και ο άνθρωπος που κάνει πράξη τα μενού του Γκίκα σε καθημερινή βάση. 

Grand Forest Metsovo

Τα μενού λοιπόν είναι βασικά τέσσερα. Ένα που σερβίρεται στο υπέροχο lobby με το άκρως εντυπωσιακό ανοικτό τζάκι και είναι all-day, ενώ συνοδεύεται άψογα από τα signature cocktail του mixologist Τάσου Μάντου, o οποίος ομολογουμένως έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά εδώ, δημιουργώντας cocktail με τοπικά twists και αρώματα, όπως το εξαιρετικό Old Fashioned Kastano που βλέπεις στη φωτογραφία. 

Grand Forest Metsovo

Το all-day μενού του lobby λοιπόν είναι comfort χωρίς να είναι πρόχειρο, έχει τοπικό χρώμα χωρίς να γίνεται φολκλόρ. Νομίζω πως το GF Hot Dog με λουκάνικο από αγριογούρουνο, spicy mayo, κόκκινο λάχανο και χειροποίητες πίκλες από κρεμμύδι, συνοψίζει στην εντέλεια τη μαγειρική λογική που πρεσβεύεται εδώ, συν ότι παίζει να είναι ένα από τα πιο νόστιμα hot dog που έχω δοκιμάσει ποτέ.

Grand Forest Metsovo

Το εστιατόριο, με το χαρακτηριστικό όνομα 1350M, φιλοξενεί το πρωινό και δύο κάρτες, μία μεσημεριανή και μία βραδινή. Το πρωινό σερβίρεται σε μορφή μπουφέ με πληθώρα τοπικών υλικών, όπως ο τραχανάς, το βούτυρο του ιδρύματος Τοσίτσα, οι τηγανίτες με το τοπικό μέλι και τα καρύδια, οι χειροποίητες μαρμελάδες και πολλές ακόμη λιχουδιές. Στη φωτογραφία η καθαρά σπιτική-της γιαγιάς πίτα που προσωπικά τίμησα και τις δύο μέρες στο πρωινό μου.

Grand Forest Metsovo

Η μεσημεριανή κάρτα αποτελεί ουσιαστικά μία πιο απλή εκδοχή της βραδινής, με κάποια πιάτα να έρχονται από το all-day και κάποια από το dinner menu. Η ουσιαστική τέχνη του Γκίκα όμως ξεδιπλώνεται στο βραδινό, όπου κατορθώνει να συγκεράσει ανεπιτήδευτα το ισχύον τοπικό χρώμα με την κομψότητα της κουζίνας του. Προσωπικά θα ξανανέβαινα στα 1350 μέτρα μόνο και μόνο για να γευτώ ξανά το υπέροχο Beef Tartare με τη βελούδινη κρέμα φουντουκιού, το καπνιστό τυρί Μετσόβου και τις υπόξινες πίκλες από παντζάρι, ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το "Cappuccino” Άγριων Μανιταριών με αφρόγαλα από κατσικίσιο τυρί και φρέσκια τρούφα Ηπείρου. Ωδή στην εκλεπτυσμένη κομφορτιά (ας μου επιτραπεί ο όρος)! Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσίαζε και το Τραγανό Βιολογικό Αυγό, σερβιρισμένο πάνω σε κρέμα από σπανάκι, με χωριάτικο λουκάνικο και σος από γραβιέρα. 

Grand Forest Metsovo

Ενώ ένα ακόμη πιάτο που τράβηξε την προσοχή μας ήταν η fine dining εκδοχή μίας τοπικής πίτας με το όνομα "πισπιλίτα", σε σύλληψη και εκτέλεση του Βασίλη Γιαννούλη, την οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να γευτούμε και στην αυθεντική της εκδοχή την μέρα της αναχώρησής μας στο εστιατόριο "Γαλαξίας" μέσα στο Μέτσοβο (φανταστική ταβέρνα!). Πρόκειται για μία παραδοσιακή βλάχικη καλαμποκόπιτα με χόρτα εποχής, που και στην αυθεντική και στην "gourmet" εκδοχή της ήταν πεντανόστιμη. 

Grand Forest Metsovo

Στα κυρίως ο Γκίκας Ξενάκης έχει φροντίσει να καλύψει πολλές διαφορετικές παλέτες, με το τοπικό κρέας να πρωταγωνιστεί χωρίς να λείπει και το ψάρι, που εκπροσωπείται από μία Πέστροφα Αώου με πουρέ καπνιστής σελινόριζας και σάλτσα από άνηθο και μέλι καστανιάς. Προσωπικά πολύ μου άρεσε το Αγριογούρουνο με Πουρέ από κάστανο, καπνιστή πανσέτα και κρεμμυδάκια στιφάδου, ενώ -δεν δοκίμασα μεν αλλά πολλά υποσχόμενο μου φάνηκε- και το Μελωμένο Αρνάκι με Φάβα Φενεού και σάλτσα αρωματισμένη με μαστίχα. Στα γλυκά το Millefeuille Μπακλαβά με κρέμα από φιστίκι, κόκκινα φρούτα του δάσους και σος από ρόδι και μπαχάρια ήταν ένα μικρό ποίημα. 

Grand Forest Metsovo

Και επειδή είμαι ικανή να συνεχίσω να γράφω για πάντα, και δεν θα ήθελα να σε κουράσω, να σου πω μόνο πως η εσωτερική πισίνα στο spa με την περιμετρική τζαμαρία και την πανοραμική θέα στα βουνά (και τα χιόνια!) προσφέρεται για μία ιδιαίτερη εμπειρία χαλάρωσης και άπειρες insta-worthy φωτογραφίες, ενώ η boutique του Grand Forest Metsovo είναι ένας μικρός θησαυρός, στο οποίο θα βρεις από φανταστικά καλλυντικά με γάλα γαϊδούρας και χειροποίητες ξύλινες σβούρες για τα μικρά σου μέχρι Zeus & Dione κομμάτια και ιδιαίτερα κοσμήματα. 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

BEST OF NETWORK