Fall/Winter trends
Θέλω να είμαι ειλικρινής, καθώς εάν μέχρι προχθές μου έλεγες πως μπορώ να απολαύσω εξίσου μία fine dining εμπειρία με τη συνοδεία νερού, όσο θα την απολάμβανα και με τη συνοδεία κρασιού, θα γέλαγα, και μάλιστα πολύ. Με αφορμή την ανακοίνωση του 1ου υποψήφιου Έλληνα Water Sommelier με την υποστήριξη του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΘΕΟΝΗ και την επίσκεψη του ιδρυτή της διεθνούς φήμης Fine Waters Society, κ. Michael Mascha, στη χώρα μας, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ, το πιο βραβευμένο ελληνικό νερό στον κόσμο με 60 διεθνή βραβεία γεύσης και ποιότητας, μας έδωσε την ευκαιρία να διαψευστούμε ομαδικώς, αφού τώρα μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πως ένα Water Pairing Menu, δεν υστερεί σχεδόν σε τίποτα ενός Wine Pairing Menu. Φυσικά πάντα με την επιλογή των κατάλληλων "ετικετών", αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί έχουμε πολλά να πούμε!

Πριν περίπου 20 χρόνια -ναι είπαμε θα πάμε λίγο μακριά- ένας Αυστριακός κύριος, ο Michael Mascha, κάτοχος διδακτορικού στην Ανθρωπολογία και την Επιστήμη της Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ζούσε στο Los Angeles με την γλυκύτατη σύζυγό του, με την οποία απολάμβαναν ιδιαίτερα να συμμετάσχουν σε βραδιές γευσιγνωσίας κρασιού και wine pairing dinners στα αγαπημένα τους εστιατόρια. Όμως για λόγους υγείας του απαγορεύτηκε πλήρως η κατανάλωση αλκοόλ, γεγονός που τον έκανε να παρατηρήσει πως, όταν αφαιρέσεις το μπουκάλι με το κρασί από το τραπέζι ενός δείπνου, αυτό που μένει είναι το μπουκάλι με το νερό. Η μικρή αυτή και φαινομενικά ασήμαντη παρατήρηση τον οδήγησε το 2002 στην ίδρυση της, παγκοσμίως διάσημης και καταξιωμένης σήμερα, Fine Waters Society, καθώς και στη συγγραφή του βιβλίου Fine Waters - A Connoisseur's Guide to the World's Most Distinctive Bottled Waters που έχει χαρακτηριστεί από τους Times του Λονδίνου ως "μια εγκυκλοπαίδεια του νερού, μια Βίβλος του νερού". Πλέον η Fine Waters αποτελεί τη φωνή για τους γνώστες του νερού, καθώς και τον κορυφαίο προορισμό για την εκπαίδευση στο υδάτινο στοιχείο και την βασική πηγή γνώσης για τους καταναλωτές στη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους λοιπόν το νερό δεν είναι απλώς νερό, αλλά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κρασί, έτσι και το νερό έχει το δικό του terroir, τα δικά του χαρακτηριστικά, και μπορεί να συνδυαστεί με το φαγητό και να επιλεχθεί με βάση τις οδηγίες και τις γνώσεις του water sommelier. Φυσικά δεν είναι όλα τα νερά κατάλληλα για μία τέτοια εμπειρία, αλλά μόνο τα διεθνώς αναγνωρισμένα ως premium waters, ή ας μου επιτραπεί ο όρος "fine dining waters", αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι. "Το νερό έχει τη δική του ορολογία, φυσικά είναι πιο περιορισμένη από αυτή του κρασιού, το καταλαβαίνουμε όλοι, αφού απουσιάζει το χρώμα και το άρωμα, όμως έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που σχετίζονται κατά βάσιν με την παρουσία των μεταλλικών στοιχείων. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους όρους "ελαφρύ" και "βαρύ" με όλα τα ενδιάμεσα στάδια αυτών των δύο άκρων φυσικά, αλλά επίσης μπορείς να μιλήσεις για ένα "γεμάτο σώμα", καθώς και για "μαλακό" και "σκληρό" νερό. Το νερό με λιγότερα μεταλλικά στοιχεία είναι πιο μαλακό και όσο αυξάνονται τα μεταλλικά στοιχεία βαραίνει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το νερό να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορείς να αναγνωρίσεις τα χαρακτηριστικά του, παγωμένο γίνεται flat και όλα τα νερά μοιάζουν σχεδόν ίδια", μου εξηγεί ο κ. Mascha. "Το νερό έχει το δικό του terroir και είναι τόσο σημαντικό αυτό να το έχουμε κατά νου. Επισκέφτηκα την πηγή του ΘΕΟΝΗ, την πηγή Γκούρα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στα Άγραφα, και πρέπει να πω πως ειλικρινά συγκινήθηκα. Από τη στιγμή που το κρυστάλλινο νερό βγαίνει από την πηγή χρειάζεται μόλις 19 λεπτά για να εμφιαλωθεί στο μπουκάλι που κρατάς στο χέρι σου. Αυτή τη στιγμή πίνεις ακριβώς το νερό που αναβλύζει από την πηγή!", μου λέει με πραγματικό ενθουσιασμό.

Ο Michael Mascha λοιπόν βρέθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά, ώστε σε συνεργασία με το πιο πολυβραβευμένο ελληνικό νερό στον κόσμο, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ, να ανακοινώσει τον 1ο υποψήφιο Έλληνα Water Sommelier, τον πολυσχιδή Γιάννη Κοροβέση, διάσημο από την ελληνική μπαρ σκηνή και όχι μόνο, στα πλαίσια ενός Water Pairing Dinner στο πρόσφατα βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Pelagos με σεφ τον διάσημο Luca Piscazzi στο εκπληκτικό Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα κρυστάλλινο Theoni Martini, από το μπαρ που στήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά, με την παγωμένη βότκα να έχει αραιωθεί με νερό ΘΕΟΝΗ. Και εν συνεχεία μας ανακοίνωσαν πως αυτό είναι το μοναδικό αλκοόλ που θα καταναλωθεί τη συγκεκριμένη βραδιά. Δεν χρειάζεται να σου πω πως κοιταχτήκαμε όλοι, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζαμε πως στο τέλος πλέον του δείπνου θα παραδεχόμασταν με τεράστια έκπληξη πως τελικά μάλλον δεν μας έλειψε το κρασί, αφού κάπως τα premium νερά που παρέλασαν από τα ποτήρια μας με κάποιο τρόπο είχαν καλύψει το κενό.

Στο τραπέζι παρατάχθηκαν πολλά premium brands νερού από διάφορες χώρες, κάθε ένα ως συνοδευτικό και ενός διαφορετικού πιάτου από το μενού. Οι κόκκινες γαρίδες με κίτρινο πατζάρι και σαφράν της φωτογραφίας συνοδεύονταν από το αυστριακό WOSSA, ένα ήσυχο και ελαφρύ νερό, που άφηνε το πιάτο και τις γεύσεις του να έχουν τον πρώτο λόγο.

Η θεϊκή κρύα πάστα με χαβιάρι ήρθε παρέα με το THEONI still, που είχε ελαφρώς περισσότερα μεταλλικά στοιχεία από το προηγούμενο, ήταν λίγο πιο γεμάτο και είχε μία μικρή αλκαλικότητα, η οποία έδενε τέλεια με τις πολύτιμες σφαίρες από χαβιάρι που έσκαγαν στο στόμα σου.

Σειρά είχε το μαγιάτικο, ντυμένο σε λίπος από wagyu, και περιτριγυρισμένο από μία σος σε στυλ καρμπονάρα, που συνοδευόταν από το THEONI sparkling με την ελαφρά αλλά χαρακτηριστική του οξύτητα στην επίγευση να κάνει την τέλεια αντίθεση με την πληθωρική γεύση του πιάτου μας. To dry aged άγριο λαβράκι με αγκινάρα μαστίχας ήρθε μαζί με ένα THREE BAYS Still, που ήταν έντονα μεταλλικό, πολύ δυνατό και γεμάτο και μας είπαν πως μπορεί να έχει ηλικία έως και 2000 χρόνια, από τη στιγμή που η βροχή που το γέννησε είχε πέσει στη γη (!).

Τέλος το γλυκό ήταν ένα παιχνίδισμα των υφών της σοκολάτας και παντρεύτηκε με το VICHY Catalan, ένα τολμηρό νερό, με μεγάλη παρουσία μεταλλικών στοιχείων και κάπως αλμυρό, που έδινε άλλη διάσταση στο υπέροχο γλυκό σε κάθε μπουκιά. Στο τέλος μας έδωσαν να δοκιμάσουμε και ένα νερό από τη Σλοβενία, το οποίο είχε πολύ έντονα γλυφή γεύση -μας εξήγησαν πως δεν είναι για να πιείς πολύ, απλώς για να δοκιμάσεις- το οποίο το ταίριαξαν με σκούρα μαύρη σοκολάτα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ιδιαίτερο. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι πως μετά από αυτή τη βραδιά ποτέ ξανά δεν θα κοιτάξω το μπουκάλι με το νερό που θα βρίσκεται στα χέρια μου με τον ίδιο τρόπο, και αυτό νομίζω είναι μία μεγάλη επιτυχία!
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr