Η food editor της Madame Figaro, Νέλλη Καλαμαρά, φιλοξενεί στη στήλη της 5 world class cocktails δια χειρός Μανώλη Λυκιαρδόπουλου
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Δεν είναι πολύς καιρός από τότε που όλοι πανηγυρίζαμε την 5η θέση στον Παγκόσμιο Τελικό World Class 2015 για τον Έλληνα Μανώλη Λυκιαρδόπουλο από το Theory bar & More
Αν θες κι εσύ να γίνεις Master Mixologist, ορίστε 5 από τις συνταγές που τον οδήγησαν στη νίκη, για να εντυπωσιάσεις φίλους και γνωστούς:

ΥΛΙΚΑ
50 ml Ciroc vodka
30 ml Φρέσκο χυμό λεμόνι & μανταρίνι
15 ml Σιρόπι ζάχαρης
100 ml Grapefruit soda
1 Dash λεβάντα bitters
1 Κορυφή ξερής ρίγανης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ο Μανώλης τοποθετεί όλα τα υλικά σε mixing glass εκτός από τη σόδα γκρέιπφρουτ. Ανακατεύει καλά, σουρώνει το μείγμα σε γεμάτο με πάγο ποτήρι, τύπου Collins και στη συνέχεια συμπληρώνει μέχρι πάνω με Grapefruit soda. Γαρνίρει με κορυφή αποξηραμένης ρίγανης.
Η συνέχεια στη σελίδα ΙΙ

PERSEPHONES SPRITZ
ΥΛΙΚΑ
60 ml Tanqueray No. TEN
30 ml Cordial από δεντρολίβανο & λουΐζα
10 ml Φρέσκο χυμό lime
Grapefruit soda
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ο Μανώλης τοποθετεί σε shaker το Tanqueray No. TEN τζιν, το cordial από δενδρολίβανο & λουΐζα και το φρέσκο χυμό lime, μαζί με πάγο. Χτυπάει ελαφρά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά, προσέχοντας να μη νερώσει το ποτό. Σερβίρει σε ποτήρι τύπου highball με πάγο και στη συνέχεια συμπληρώνει μέχρι πάνω με Grapefruit soda. Γαρνίρει με μία φλούδα grapefruit και κλωναράκια από φασκόμηλο και δεντρολίβανο.

GRASP OF BEAUTY
ΥΛΙΚΑ
60 ml Ron Zacapa
10 ml Amaro Averna
2 ml Ιταλικό λικέρ Fernet Branca Menta
12 ml Καφές ψυχρής εκχύλισης & χαρουπόμελο
1 φλούδα πορτοκαλιού για να αρωματίσουμε το cocktail με τα έλαιά της
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε mixing glass ο Μανώλης τοποθετεί πάγο και όλα τα υλικά. Ανακατεύει καλά και σερβίρει σε μαύρο ποτήρι γευσιγνωσίας, το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω σε κομμάτι ξύλου από βαρέλι. Γαρνίρει με μία φλούδα πορτοκαλιού. Τέλος, στη μία πλευρά της ξύλινης αυτής βάσης, καίει επί τόπου κόκκους καφέ με φλόγιστρο.
Η συνέχεια στη σελίδα ΙΙΙ

SPIRAL MARTINI
ΥΛΙΚΑ
70 ml Tanqueray No. TEN
15 ml Ξηρό vermouth εμβαπτισμένο με φύλλα ελιάς και αμύγδαλα
5 ml Παλαιωμένο Vinsanto
1 φλούδα γκρέιπφρουτ για να αρωματίσουμε το cocktail με τα έλαια της
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ο Μανώλης τοποθετεί σε mixing glass 40ml από το Tanqueray No. Ten, σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτει λίγο πάγο και ανακατεύει, ενώ στην συνέχεια συμπληρώνει 30ml παγωμένο Tanqueray No. TEN. Τοποθετεί στο mixing glass επιπλέον πάγο, βάζει το βερμούτ και το παλαιωμένο Vinsanto και συνεχίζει να ανακατεύει. Σερβίρει σε ποτήρι martini, γαρνίροντας το cocktail του με το αμύγδαλο αφού έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία της εμβάπτισης στο βερμούτ. Τέλος, αρωματίζει με έλαια από γκρέιπφρουτ.

GOLDEN PENICILLIN SOUR
ΥΛΙΚΑ
50 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve
10 ml Talisker Storm Single Malt Whisky
25 ml Σιρόπι μελιού με ginger
15 ml Ασπράδι αυγού
20 ml Φρέσκο χυμό λεμόνι
1 φλούδα λεμονιού για να αρωματίσουμε το cocktail με τα έλαια της
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ο Μανώλης τοποθετεί σε shaker όλα τα υλικά, προσθέτει πάγο και χτυπάει με τη μέθοδο reverse dry shake. Σερβίρει σε ποτήρι, το οποίο έχει καπνίσει πρώτα με κομμάτια πάγου και δίπλα έχει τοποθετήσει καπνισμένο καραμελωμένο ginger. Τέλος, ψεκάζει το cocktail του, με έλαια από φλούδα λεμονιού και Talisker Single Malt Whisky 25 ετών.
#WorldClassGreece
Σχετικά άρθρα:
#tidbits