Μοιράζεται μαζί μας 10 tips για να πετάξεις κιλά χωρίς να πεινάσεις. Plus: Η συνταγή που θα σε σώσει όταν θες κάτι γλυκό.
Who is who: Είναι η γυναίκα στην οποία απευθυνόμαστε όταν θέλουμε να χάσουμε από 1 έως δεν-θέλουμε-να-πούμε-πόσα κιλά. Ο λόγος; Με πολυετή εμπειρία στο χώρο, η κλινική διαιτολόγος Αναστασία Δουλγέρη, όχι μόνο προσαρμόζει κάθε πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής μας, αλλά βρίσκει πάντα εύκολες λύσεις για να μην πεινάσουμε και να μην αποχωριστούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις. Το ρητό μπορεί να λέει πως 'no pain, no gain', υπάρχουν ωστόσο μερικοί έξυπνοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να κάνεις δίαιτα και ταυτόχρονα να αισθάνεσαι χορτάτη και η Αναστασία Δουλγέρη τους μοιράστηκε μαζί μας.
1. Προσπάθησε να τρως αργά.
Θα πρέπει το κύριο γεύμα της ημέρας, αυτό με τις περισσότερες θερμίδες, να μην καταναλώνεται γρήγορα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται σχεδόν 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος για να λάβει το σήμα του κορεσμού.
2. Συνόδευσε κάθε γεύμα με σαλάτα.
Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες διογκώνονται στο εσωτερικό του στομάχου, επιφέροντας κορεσμό. Έτσι, θα ξεγελάσεις την πείνα σου, χωρίς να έχεις καταναλώσει πολλές θερμίδες.
3. Προτίμησε τα προϊόντα ολικής αλέσεως.
Όταν θέλεις να φας ψωμί, μακαρόνια ή δημητριακά, επέλεξε προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς, όπως και τα λαχανικά, επιφέρουν κορεσμό.
4. Πίνε πολύ νερό.
Τα καλά επίπεδα ενυδάτωσης απομακρύνουν κάθε αίσθημα κόπωσης καιεξάντλησης. Ακόμη και το αίσθημα της πείνας μειώνεταιόταν πιεις νερό. Φρόντισε να πίνεις 2 λίτραημερησίως.
5. Φτιάξε σούπες.
Χορτόσουπες, κρεατόσουπες, ψαρόσουπες. Όταν χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα λίπους, οι φυτικές ίνες τωνλαχανικών σε συνδυασμό με το νερό που περιέχουν συμβάλουν στο αίσθημακορεσμού και πληρότητας.
1. Προσπάθησε να τρως αργά.
Θα πρέπει το κύριο γεύμα της ημέρας, αυτό με τις περισσότερες θερμίδες, να μην καταναλώνεται γρήγορα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται σχεδόν 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος για να λάβει το σήμα του κορεσμού.
2. Συνόδευσε κάθε γεύμα με σαλάτα.
Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες διογκώνονται στο εσωτερικό του στομάχου, επιφέροντας κορεσμό. Έτσι, θα ξεγελάσεις την πείνα σου, χωρίς να έχεις καταναλώσει πολλές θερμίδες.
3. Προτίμησε τα προϊόντα ολικής αλέσεως.
Όταν θέλεις να φας ψωμί, μακαρόνια ή δημητριακά, επέλεξε προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς, όπως και τα λαχανικά, επιφέρουν κορεσμό.
4. Πίνε πολύ νερό.
Τα καλά επίπεδα ενυδάτωσης απομακρύνουν κάθε αίσθημα κόπωσης καιεξάντλησης. Ακόμη και το αίσθημα της πείνας μειώνεταιόταν πιεις νερό. Φρόντισε να πίνεις 2 λίτραημερησίως.
5. Φτιάξε σούπες.
Χορτόσουπες, κρεατόσουπες, ψαρόσουπες. Όταν χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα λίπους, οι φυτικές ίνες τωνλαχανικών σε συνδυασμό με το νερό που περιέχουν συμβάλουν στο αίσθημακορεσμού και πληρότητας.

Περισσότερα tips στη σελίδα 2
6. Μην παραλείπεις την πρωτεΐνη.
Μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια, θαλασσινά καθώς και τοαβγό θα πρέπει να ενταχθούν ισορροπημένα στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.
7. Φάε σταφίδες.
Προσπάθησε να τρως καθημερινά δύο κουταλιές της σούπας κορινθιακή σταφίδα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο πολύτιμος ελληνικός θησαυρός μειώνει το αίσθημα της πείνας.
8. Ασχολήσου με κάτι.
Για τον κάθε άνθρωπο υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας κατά την οποίαπεινάει περισσότερο. Φροντίσε εκείνη την χρονική στιγμή νααπασχοληθείς με κάτι άλλο. Αν π.χ. νιώθεις πως πεινάς αμέσως μετά τομεσημεριανό φαγητό, κάνε κάποια δουλειά μέσα στο σπίτι ήένα χαλαρωτικό ντούζ. Αν η πείνα σου είναι πιο έντονη τις απογευματινέςώρες κάνε ένα περίπατο ή γυμναστική.
9. Έχε πάντα μαζί σου ένα σνακ.
Φρόντισε να έχεις καθαρισμένο καρότο, ποτισμένο σε λεμόνι, ξύδι ή wasabi για τους πιο τολμηρούς. Είναι το ιδανικό σνακ για να κατευνάσεις την πείνα σου.
10. Πλένε συχνά τα δόντια σου.
Το αίσθημα φρεσκάδας και καθαριότητας στη στοματική κοιλότητα θα μειώσει τις πιθανότητες ενός καταστρεπτικού για τη δίαιτα τσιμπολογήματος.
Και για τις δύσκολες ώρες, σου προτείνουμε ένα θρεπτικό γλυκό, που είναι σχεδόν αθώο:
Ψητά κυδώνια στο φούρνο

Πλένουμε καλά 2-3 κυδώνια και τα τρίβουμε ώστε να φύγει το χνούδι.
Τα κόβουμε, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα σε 4 ή 6 κομμάτια, και καθαρίζουμε το κουκούτσι.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
Τα βράζουμε για 10-15 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν λίγο.
Τα απλώνουμε σε ένα ταψί, μαζί με το σιρόπι τους, και προσθέτουμε μερικές σταγόνες στέβιας ή άλλο υποκατάστατο ζάχαρης.
Στύβουμε ένα λεμόνι και στον χυμό του προσθέτουμε σε κομματάκια την φλούδα του.
Προσθέτουμε κανέλα και γαρίφαλο (2-3 κ.τ.γ. κανέλα και 1-2 κ.τ.γ. γαρίφαλο).
Ψήνουμε στους 170oC, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστεί το νερό (περίπου 45 λεπτά, ανάλογα το φούρνο).
Info: www.doulgeri.gr
Σχετικά θέματα:
Les Connoisseurs: Αθηνά Πάνου, η food stylist
Les connoisseurs: Ιωάννα Τζετζούμη, η φωτογράφος
Les Connoisseurs: Χαριλένα Γιατρά, η event maker
Les Connoisseurs: Βαγγέλης Θώδος, ο make up artist
Les connoisseurs: Μάγια Αλιβιζάτου και Αλεξία Βερνίκου, οι kids experts