top article

Ένα διατροφικό πλάνο αποτοξίνωσης είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που έχει στόχο όχι το αδυνάτισμα αλλά τη βελτίωση των φυσικών λειτουργιών του οργανισμού και της αποβολής των τοξινών, μέσω της επιλογής των κατάλληλων τροφών. Όταν μιλάμε για τοξίνες τις οποίες πρέπει το σώμα να αποβάλλει, στην πραγματικότητα μιλάμε για οποιαδήποτε ουσία καταναλώνουμε σε μεγάλη ποσότητα. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει τοξικό για τον οργανισμό εάν υπάρχει στο σώμα μας σε υπερβολικό βαθμό. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνιστώνται συχνά ακόμα κι από γιατρούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα, που κυμαίνονται από τη χρόνια κόπωση μέχρις τις ημικρανίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους έγκριτους ειδικούς της κλινικής Mayo, η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι αποδεδειγμένη. Πριν ξεκινήσεις μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι σκόπιμο να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Δίαιτα αποτοξίνωσης: οι βασικοί κανόνες

1ος κανόνας: Διάλεξε μόνο μη επεξεργασμένες τροφές

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πρέπει να απέχεις εντελώς από τις επεξεργασμένες τροφές, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταναλώνεις οτιδήποτε είναι τυποποιημένο (έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα, γλυκά, κονσέρβες κ.λπ.). Αντίθετα, η διατροφή σου θα πρέπει να αποτελείται εξολοκλήρου από φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχο κρέας και ψάρι.

2ος κανόνας: Κατανάλωσε πολλές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για να εξασφαλίσεις την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της θα διευκολύνει την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Αύξησε τόσο τις αδιάλυτες φυτικές ίνες που καταναλώνεις (αυτές που παίρνεις τρώγοντας πράσινα λαχανικά) όσο και τις αδιάλυτες (αυτές που υπάρχουν στα φρούτα και τα όσπρια). Και τα δύο είδη είναι σημαντικά για την κινητικότητα του εντέρου.

3ος κανόνας: Πιες πολύ νερό

Ακριβώς επειδή χρειάζεσαι περισσότερες φυτικές ίνες, πρέπει να πίνεις και περισσότερο νερό. Η (σχετικά) ακριβής ποσότητα νερού που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου προκύπτει εάν διαιρέσεις το βάρος σου σε κιλά με τον αριθμό 30. Για παράδειγμα, εάν είσαι 60 κιλά, θα πρέπει να πίνεις 2 λίτρα νερό την ημέρα (60/30).

4ος κανόνας: Κόψε ή περιόρισε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη δεν είναι από μόνη της τοξική για τον οργανισμό (αρκεί να σκεφτούμε ότι οποιοδήποτε είδος υδατάνθρακα κι αν τρώμε, ο οργανισμός μας τον μεταβολίζει σε σάκχαρα). Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια ουσία που οι περισσότεροι από εμάς συνήθως υπερκαταναλώνουμε, καλό είναι ναι την περιορίσουμε όταν κάνουμε μια δίαιτα αποτοξίνωσης.

Διάβασε κι εδώ τι κάνει η (πολλή) ζάχαρη στο σώμα σου...

5ος κανόνας: Κάνε γυμναστική

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που υπάρχει στο σώμα μας, κι όμως συνήθως δεν λαμβάνουμε υπόψη το ρόλο που μπορεί να παίξει στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Κάνοντας συστηματικά γυμναστική, εξασφαλίζεις εφίδρωση μέσω της οποίας ένα μέρος των τοξινών θα αποβληθούν από το δέρμα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα είδος άσκησης που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς και σε κάνει να ιδρώνεις.

6ος κανόνας: Μην τα παρατήσεις

Κάθε δίαιτα αποτοξίνωσης έχει τη δική της διάρκεια, όμως σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό να την ακολουθήσεις για δύο εβδομάδες εάν θέλεις να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι τις πρώτες μέρες ίσως υπάρξουν κάποιες παρενέργειες, όπως νευρικότητα και αίσθημα κόπωσης.

Διάβασε κι εδώ πώς να επανέλθεις στην κανονική σου διατροφά την αποτοξίνωση χωρίς να πάρεις πάλι τα κιλά.

Ιούλιος 2018

>