Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής.
Ορισμένοι από εμάς διαπιστώνουμε μετά από αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, ότι πάσχουμε από διατροφικές ελλείψεις, σε βιταμίνες και μέταλλα. Το 2022, καθηγητές από το τμήμα δημόσιας Υγείας του Harvard University, ανέφεραν ότι στον Δυτικό κόσμο, ζούμε στην εποχή της αφθονίας και υπερκατανάλωσης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τρώγοντας μερικά γεύματα της ημέρα και επιλέγοντας ποικιλία τροφών, δεν θα έπρεπε να παρατηρείται το φαινόμενο των διατροφικών ελλείψεων.
Συγκεκριμένα όμως για τις γυναίκες, λόγω ηλικίας, ορμονικών αλλαγών, τρόπου ζωής ή χρόνιων νόσων, μπορεί η συμπλήρωση και η αυξημένη προσοχή στην επαρκή πρόσληψη μικροστοιχείων μέσω της διατροφής τους, να είναι καθοριστική.
Ποιες είναι οι πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις
Ορισμένα μικροστοιχεία που αξίζουν την προσοχή σας είναι τα ακόλουθα:
1. Η βιταμίνη D
Η έλλειψη της είναι συχνότερη με την πάροδο της ηλικίας. Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι λίγες, ο ήλιος αρκετούς μήνες του χρόνου είναι περιορισμένος και ο κίνδυνος για διάφορες μορφές καρκίνου, μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε αντηλιακά, που περιορίζουν ακόμα περισσότερο της σύνθεση της βιταμίνης D στην επιδερμίδα. Η έλλειψη της προκαλεί κόπωση, πόνους στα κόκαλα και τους μυς, μεταπτώσεις στην διάθεση και αδυναμία.
2. Ο σίδηρος
Τα ερυθροκύτταρα, που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του οργανισμού, στηρίζονται στις αποθήκες σιδήρου (φεριτίνης). Οι ανάγκες, κυρίως στις γυναίκες, αυξάνονται λόγω εγκυμοσύνης και της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση.
Επίσης, σε χορτοφάγους, η επαρκής πρόσληψη σιδήρου απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή. Είναι εφικτή αλλά απαιτεί ορισμένους ιδιαίτερους χειρισμούς. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνδέονται με το αίσθημα κρυάδων, κόπωσης, μείωσης της αντοχής και πιο συχνών πονοκεφάλων.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr