September 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Life

Les connaisseurs: Λαβράκι σε κρούστα αλατιού από τον Jean – Charles Métayer

Les connaisseurs: Λαβράκι σε κρούστα αλατιού από τον Jean – Charles  Métayer

Ο γάλλος σεφ του Premiere θυμάται ακόμα τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο



Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Pays de la Loire, μία περιοχή δυτικά της Γαλλίας που φημίζεται για το καλό φαγητό και τα κρασιά της, σε μία οικογένεια με παράδοση στη γεύση, η εξέλιξη του Jean-Charles Métayer στον χώρο της γαστρονομίας ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Αυτό που μάλλον δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί είναι ότι ο δρόμος του θα τον έβγαζε στην Ελλάδα.

Ο Jean-Charles είχε την τύχη να μαθητεύσει και να δουλέψει δίπλα σε καταξιωμένους σεφ όπως ο σπουδαίος Michel Perraud και ο πολυβραβευμένος Jacques Le Divellec, και να εργαστεί σε κουζίνες αναγνωρισμένων εστιατορίων. Η τύχη του τον έφερε στο εστιατόριο “Calypso” του Peninsula All-Suite Hotel στην Ελούντα και έκτοτε ο Jean-Charles συνέχισε την ανοδική του πορεία στην Ελλάδα, δουλεύοντας μαζί με τον Λευτέρη Λαζάρου στο “Βαρούλκο” και αναλαμβάνοντας – μέχρι σήμερα - την κουζίνα του εστιατορίου “Premiere” στο Intercontinental Hotel.

“Νιώθω ότι έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα, αφού όταν ήρθα εδώ ήμουν 22 χρονών. Έτσι, το στιλ μου το χαρακτηρίζει μεσογειακή κουζίνα που περιστρέφεται γύρω από γαλλικές τεχνικές. Έχουμε υπέροχα ελληνικά προϊόντα και παραγωγούς που πραγματικά προσπαθούν για το καλύτερο, οπότε προσπαθώ να τα χρησιμοποιώ όσο περισσότερο μπορώ στην κουζίνα μου” λέει ο Jean-Charles ο οποίος έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Δεν έχεις συχνά την τύχη να γνωρίσεις έναν σεφ με πλούσιο βιογραφικό, ο οποίος έχει την όρεξη να “σπάσει” τον καθωσπρεπισμό της κουζίνας των ακριβών ξενοδοχείων χωρίς όμως να μειώσει στο ελάχιστο την ευγένεια και την κομψότητα που απαιτεί η θέση του. Απρόσμενα αστείος, ο Jean-Charles έχει υιοθετήσει την ελληνική κουλτούρα και προσπαθεί μέσα από τη δουλειά του να παντρέψει την κλασική παράδοση της πατρίδας του με τη φρεσκάδα της Μεσογείου. Η αρτιότητα στην τεχνική του και η προσοχή στη λεπτομέρεια αποτελούν δύο βασικά στοιχεία της δουλειάς του, η οποία εντυπωσιάζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.

“Αν κάτι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική γαστρονομία είναι να μάθουμε ότι δεν μπορούμε να τρώμε τα πάντα παντού. Αν θέλεις σουβλάκι θα πας σε σουβλατζίδικο, αν έχεις όρεξη για κάτι ιδιαίτερο θα επισκεφτείς ένα εστιατόριο με γκουρμέ κουζίνα και πάει λέγοντας. Οι Έλληνες θέλουν να τρώνε ό,τι θέλουν όπου θέλουν, γι' αυτό και τα περισσότερα εστιατόρια έχουν τα πάντα στο μενού”.

Συνέχεια στη σελίδα 2


“Στη Γαλλία, είμαι θαυμαστής του Jean Francois Piege και στην Ελλάδα σέβομαι και πιστεύω πολύ στο μέλλον του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, ενός νέου και πολλά υποσχόμενου σεφ που θα ανοίξει το εστιατόριο του τον Μάρτιο. Μου αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικές γεύσεις, αλλά θα πάω σίγουρα στον Παπαϊωάννου για ψάρι, στο Funky Gourmet γιατί είναι οι καλύτεροι και για 'βρώμικο' στη Μαβίλη”. Αυτό όμως που σίγουρα δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι η πρώτη φορά που δοκίμασε γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο στο σπίτι της γυναίκας του στην Κρήτη. 

Με τους σεφ να μετατρέπονται σε σούπερ σταρ δεν μπορούσα να μην ρωτήσω τον Jean-Charles ποια είναι η γνώμη του επί του θέματος, μιας και ο ίδιος προτιμά να διατηρεί ένα πιο χαμηλό προφίλ. “Η τηλεόραση βοήθησε στο να καταλάβει ο κόσμος τη δουλειά του σεφ και πώς το πάθος σε οδηγεί σε μία κουζίνα. Από την άλλη όμως το κάνει να φαίνεται εύκολο – κάτι που είναι λάθος. Ειδικά στην αρχή, ένας σεφ ή ένας μάγειρας πρέπει να κάνει συμβιβασμούς τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Και αυτή η συζήτηση σίγουρα δεν φτάνει για να εξηγήσω, οπότε καλύτερα να σταματήσω εδώ...”

Τον Jean-Charles θα τον βρεις στο Premiere, το οποίο πρέπει να επισκεφτείς για τρεις βασικούς λόγους, όπως λέει ο ίδιος: Για τα signature πιάτα του εστιατορίου – καραβίδες Χαλκίδας με καρπάτσιο χταποδιού και καπνισμένος black cod με αφρό πατάτας και βανίλια – το εξαιρετικό σέρβις και την καταπληκτική θέα στην Αθήνα. Αν μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι ακόμα, αυτό θα ήταν να μυήσει ο Jean-Charles λίγο περισσότερο στα μυστικά της κουζίνας του. Η συνταγή για λαβράκι σε κρούστα αλατιού είναι μία καλή αρχή!

Συνταγή για λαβράκι σε κρούστα αλατιού

Les connaisseurs: Λαβράκι σε κρούστα αλατιού από τον Jean – Charles  Métayer  - εικόνα 1

Σε ένα ταψί βάζουμε χοντρό αλάτι και τοποθετούμε το λαβράκι από πάνω.
Στη συνέχεια το καλύπτουμε πάλι με χοντρό αλάτι και το ψήνουμε στον φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου. 

Tip: Τα κιλά του ψαριού θα καθορίσουν τον χρόνο ψησίματος. Για παράδειγμα ένα ψάρι 1.200 θα μαγειρευτεί για 12 λεπτά.

Αφήνουμε το ψάρι να ξεκουραστεί έξω από τον φούρνο για 10 λεπτά. 
Στη συνέχεια σπάμε το αλάτι ... και Bonne Appétit!

BEST OF NETWORK