Summer feeling
Αντιστάθηκαν, προσπέρασαν αμέτρητα εμπόδια, υπερέβησαν τα όρια της συντηρητικής και ανδροκρατούμενης κοινωνίας τους, άνοιξαν τον δρόμο και κατάφεραν να γράψουν την δική τους ιστορία. Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που πάλεψαν και παλεύουν για ίσα δικαιώματα στην ζωή, την εκπαίδευση, την πολιτική και την εργασία και αποτελούν ισχυρά πρότυπα για όλες τις επόμενες γενιές.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε, κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin. Καθιερώθηκε επίσημα το 1911.
Επιστήμονες, συγγραφείς, σκηνοθέτιδες, ακτιβίστριες, σχεδιάστριες μόδας όλες αυτές οι γυναίκες συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό ώστε να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο και μας άφησαν κληρονομιά την αγάπη και την αφοσίωση ως προς αυτό που έκαναν και μάχονταν καθημερινά.
Marie Curie, 1867–1934
Η Marie Skłodowska Curie άλλαξε τον κόσμο παραπάνω από μία φορά. Ίδρυσε τη νέα επιστήμη της ραδιενέργειας - ακόμα και η λέξη εφευρέθηκε από την ίδια. Ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας σε συνεργασία με τον σύζυγό της Pierre Curie. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής και Χημείας. Παραμένει αναμφισβήτητα η σημαντικότερη γυναίκα επιστήμονας έως σήμερα.
Rosa Parks, 1913–2005

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Roza Parks έμελλε να γράψει ιστορία όταν τον Δεκέμβριο του 1955 στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ που απαιτούσε από τους μαύρους να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. Συνελήφθη, απολύθηκε, έμεινε άνεργη όμως με αυτή την κίνηση άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του νόμου περί φυλετικού διαχωρισμού τον Νοέμβριο του 1956 και έγινε παγκόσμιο σύμβολο κοινωνικού αγώνα. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, το 2005, και ήταν η πρώτη γυναίκα, της οποίας η σορός εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στο Καπιτώλιο.
Jane Austen, 1775–1817

"Το να διαβάζει κανείς μυθιστορήματα είναι δείγμα ευφυούς μυαλού", γράφει η Jane Austen σε κάποια από τις σελίδες του βιβλίου της "Το Αββαείο του Νόρθαγκερ", σε μία σκηνή όπου η κεντρική ηρωίδα, Catherine Morland, έχει μία σχετική συζήτηση με τον αδαή John Thorpe. H σπουδαία Βρετανίδα συγγραφέας και μία από τις κορυφαίες μυθιστοριογράφους της μοντέρνας παγκόσμιας λογοτεχνίας θεωρείται μία προσωπικότητα που διαμόρφωσε τον σημερινό αφηγηματικό τρόπο.
Amelia Earhart, 1897–1937
Είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η Amelia Earhart, Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, προσπαθώντας να κάνει τον γύρο του κόσμου. Χάθηκε στη θάλασσα στις 19 Ιουλίου του 1937 και κηρύχθηκε νεκρή στις 5 Ιανουαρίου του 1939. Η εξαφάνισή της παραμένει έως σήμερα ένα άλυτο μυστήριο.
Mary Shelley, 1797-1851
Μπορεί η Βρετανίδα Mary Shelley να μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με ήδη διάσημους γονείς (με πατέρα τον πολιτικό φιλόσοφο William Godwin και μητέρα την φεμινίστρια ακτιβίστρια Mary Wollstonecraft) και σύζυγο τον ρομαντικό ποιητή Percy Shelley, κατάφερε όμως να εδραιωθεί από μόνη της. Έγραψε μία από τις πιο γνωστές, γοτθικές νουβέλες όλων των εποχών: Tον "Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr