top article

Γεννημένη στο Κίεβο, η κινηματογραφίστρια Masha Kondakova ζει τα τελευταία 5 χρόνια μεταξύ Παρισιού και Ουκρανίας. Έχει στο ενεργητικό της δύο ταινίες μικρού μήκους, και το ντοκιμαντέρ Inner Wars που γυρίστηκε πριν από δύο χρόνια στο Donbass μια περιοχή στην ανατολική Ουκρανία που βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία από το 2014. Η ταινία αυτή που γυρίστηκε σε επικίνδυνες συνθήκες, κυριολεκτικά με κίνδυνο της ζωής της, περιγράφει την καθημερινότητα τριών γυναικών στρατιωτών που δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν τη χώρα και την ελευθερία τους. 

Από τη Γαλλία όπου ετοιμάζει μια νέα ταινία με τίτλο Warriors , η Ουκρανή σκηνοθέτις παίρνει μιλάει για τη ρωσική επίθεση στην πατρίδα της και το θάρρος του λαού της.

Πώς ένιωσες όταν έμαθες για τη ρωσική εισβολή;

Masha Kondakova: Έμεινα έκπληκτη. Πόλεις βομβαρδισμένες, άμαχοι νεκροί ή φυγάδες, στον 21ο αιώνα και στην καρδιά της Ευρώπης! Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Όταν ο Πούτιν επιτέθηκε, αναμφίβολα ήλπιζε ότι οι Ουκρανοί θα υποκύψουν. Όμως ο λαός μου είναι ανθεκτικός και θα παλέψει μέχρι τη νίκη. Παρά τον μικρό στρατό μας, επιζήσαμε και από τις άλλες επιθέσεις που οργανώθηκαν για να καταλάβουν την πλούσια γη μας. Υπάρχει το γνωστό ρητό: "Ελευθερία ή θάνατος". Για εμάς τους Ουκρανούς, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Πώς είναι οργανωμένες οι γυναίκες στην Ουκρανία;

Υπάρχουν γυναίκες στην πρώτη γραμμή -μάλιστα ανάμεσά τους είναι μία από τις στρατιωτικούς που κινηματογράφησα στο ντοκιμαντέρ Inner Wars. Η συμμετοχή τους στο στρατό αυξάνεται συνεχώς γιατί, από τις 17 Δεκεμβρίου, υπάρχει ένας νέος νόμος που διευκολύνει τις γυναίκες να καταταγούν. Δεν είναι λίγες και οι εθελόντριες που παρέχουν πρώτες βοήθειες, τροφή, ρουχισμό... Και οι νοσοκόμες που προφανώς κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τους τραυματίες ή τις γυναίκες που γεννούν σε υπόγεια. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη. Η μόνη ερώτηση είναι: "Πώς μπορώ να φανώ χρήσιμος;". Θα ήθελα επίσης να μεταφέρω τις ευχαριστίες των συγγενών μου στην Ουκρανία. Είτε πρόκειται για αλεξίσφαιρα γιλέκα είτε για βρεφικές πάνες ή μπαταρίες, η βοήθεια μετράει και έρχεται συνεχώς από όλη την Ευρώπη. Τη χρειαζόμαστε γιατί θα πάμε μέχρι τέλους.

Διάβασε κι εδώ: Olga Kurylenko: "Ο Πούτιν δεν περίμενε τέτοια αντίσταση από την Ουκρανία"

Πού βρίσκεται η οικογένειά σου;

Η μητέρα και η αδερφή μου κρύβονται σε ένα καταφύγιο, αλλά ο πατέρας μου που είναι Φυσικός και Καθηγητής Πανεπιστημίου, έμεινε στο Κίεβο και εξακολουθεί να βρίσκει τρόπο να μου στέλνει χιουμοριστικά μηνύματα: "Μην ανησυχείς πολύ, είμαστε διακοπές". Αυτό είναι αρκετά ενδεικτικό της ουκρανικής νοοτροπίας. Τέσσερα βλήματα έπεσαν κοντά στον κήπο της νονάς μου που στα 68 της αρνείται να τη βοηθήσουν να φύγει. "Είναι η γη μου, η γη των προγόνων μου", μου είπε και πρόσθεσε ότι, αν χρειαστεί, θα πετάξει μολότοφ στα τανκς για να σώσει τα εγγόνια της.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις εσύ την κατάσταση με την ιδιότητά σου ως σκηνοθέτις;

Πολεμώ ενάντια στη ρωσική προπαγάνδα μεταδίδοντας πληροφορίες που  μου στέλνουν από την Ουκρανία. Προσπαθούμε να ανοίξουμε τα μάτια όσων πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς. Για παράδειγμα, Ρώσοι αθλητές έχουν αποκλειστεί από τους αγώνες και οι ρωσικές αντιπροσωπείες αποκλείστηκαν από το φεστιβάλ των Καννών -αναμφίβολα θα καταλάβουν ότι ο Πούτιν τους πρόδωσε. Όσο περισσότερη ευαισθητοποίηση υπάρχει, τόσο περισσότερο θα εξαπλώνεται η εξέγερση.

Έχεις σκεφτεί να επιστρέψεις στο Κίεβο και να βρεθείς με την κάμερα στην πρώτη γραμμή;

Ναι, αυτή τη στιγμή προσπαθώ να γυρίσω στην Ουκρανία. Αν τα καταφέρω, θα επιστρέψω στο μέτωπο για να κινηματογραφήσω την πραγματικότητα αυτού του πολέμου και να παρουσιάσω τον ηρωισμό και την αποφασιστικότητα του λαού μου. Από παιδί άκουγα ότι η θέση μιας γυναίκας είναι πίσω από έναν άντρα. Εγώ έχω επιλέξει εδώ και χρόνια η δική μου θέση να είναι πίσω από μια κάμερα. Η ενημέρωση και η μετάδοση είναι ισχυρά όπλα.

@mashakonda

Διάβασε κι εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις τον ουκρανικό λαό.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });