top article

Fall/Winter trends

 1. Καλεσμένη σε φθινοπωρινό γάμο | Η Μάρα Ζαχαρέα προτείνει τι να φορέσεις Καλεσμένη σε φθινοπωρινό γάμο | Η Μάρα Ζαχαρέα προτείνει τι να φορέσεις
 2. 10 φθινοπωρινά looks για να φορέσεις τις flat μπαλαρίνες όπως οι fashion experts 10 φθινοπωρινά looks για να φορέσεις τις flat μπαλαρίνες όπως οι fashion experts
 3. 10 easy-to-copy φθινοπωρινά σύνολα για την καθημερινότητα 10 easy-to-copy φθινοπωρινά σύνολα για την καθημερινότητα
 4. Τα must have φορέματα από τη Massimo Dutti για κομψές εμφανίσεις στο γραφείο το φθινόπωρο Τα must have φορέματα από τη Massimo Dutti για κομψές εμφανίσεις στο γραφείο το φθινόπωρο
 5. Τα πιο φυσικά και αποτελεσματικά προϊόντα ομορφιάς για το φθινόπωρο Τα πιο φυσικά και αποτελεσματικά προϊόντα ομορφιάς για το φθινόπωρο
 6. Bixie cut | Αυτό είναι το top κούρεμα για το φθινόπωρο του '23 - και όχι μόνο Bixie cut | Αυτό είναι το top κούρεμα για το φθινόπωρο του '23 - και όχι μόνο
 7. Τα πιο κομψά Marks & Spencer φορέματα για τις φθινοπωρινές εμφανίσεις σου Τα πιο κομψά Marks & Spencer φορέματα για τις φθινοπωρινές εμφανίσεις σου
 8. Η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας φόρεσε το must have πανωφόρι του φθινοπώρου Η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας φόρεσε το must have πανωφόρι του φθινοπώρου
 9. Espresso makeup | Η φθινοπωρινή εκδοχή του latte makeup που λατρεύουν όλες οι fashionistas Espresso makeup | Η φθινοπωρινή εκδοχή του latte makeup που λατρεύουν όλες οι fashionistas
 10. Τα πανωφόρια που φορούν κάθε φθινόπωρο οι fashion experts Τα πανωφόρια που φορούν κάθε φθινόπωρο οι fashion experts
 11. Πώς θα φορέσεις τα sneakers το φθινόπωρο; Η Μαρέβα Μητσοτάκη προτείνει Πώς θα φορέσεις τα sneakers το φθινόπωρο; Η Μαρέβα Μητσοτάκη προτείνει
 12. Οι 5 κορυφαίες τάσεις στα κουρέματα για το φθινόπωρο του ᾽23 αποπνέουν μια αβίαστη κομψότητα Οι 5 κορυφαίες τάσεις στα κουρέματα για το φθινόπωρο του ᾽23 αποπνέουν μια αβίαστη κομψότητα

Τι είναι η εξωσωματική

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF, in vitro Fertilization) είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά με επιτυχία στον άνθρωπο το 1978. Έκτοτε η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, παρακάμπτοντας πολλά εμπόδια και εισάγοντας νέες σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, που εγγυώνται μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως το περιγράφει η λέξη, είναι η γονιμοποίηση ωαρίου έξω από το σώμα της γυναίκας. Αντί δηλαδή η γονιμοποίηση να γίνει στο φυσικό περιβάλλον, που είναι η σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο εργαστήριο.

Είναι ουσιαστικά η παράκαμψη -θα λέγαμε- μιας συγκεκριμένης λειτουργίας του οργανισμού, όταν αυτή για διαφόρους λόγους, δεν μπορεί να γίνει στο σώμα της γυναίκας.

Επειδή όμως τα ωάρια είναι της γυναίκας και τα σπερματοζωάρια του άνδρα -συντρόφου της, τα έμβρυα που προκύπτουν είναι δικά τους.
 

Ποιοι παράγοντες αποτρέπουν μια γυναίκα από το να μείνει έγκυος

Ένα ζευγάρι αποφασίζει να ακολουθήσει τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ουσιαστικά "δράττοντας" την ευκαιρία να γίνουν γονείς, όταν η φύση δεν το "επιτρέπει" επειδή συντρέχουν σημαντικοί λόγοι.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ενήλικου πληθυσμού. κάτι που από μόνο του δημιουργεί άγχος στο ζευγάρι, καθώς παλιότερα είχε να διαχειριστεί και το "στίγμα" της υπογονιμότητας.

Όχι πλέον. Ευτυχώς σύγχρονες μέθοδοι εξασφαλίζουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, κυριότερα μετά τα 35 για μια γυναίκα, η οποία ενώ έχει επαφές χωρίς προφυλάξεις με το σύντροφό της για δώδεκα μήνες, δεν μπορεί να μείνει έγκυος.

Πριν μιλήσουμε για εξωσωματική, πρώτα θα εξετάσουμε ενδελεχώς τους παράγοντες της υπογονιμότητας και στα δύο μέρη του ζευγαριού.

Αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανδρική υπογονιμότητα (π.χ. ολιγοσπερμία, αζωοσπερμία ή κινητικότητα σπέρματος), τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς μπορεί συχνά να επιτευχθεί σύλληψη με τη μέθοδο της σπερματέγχυσης. Είναι συντομότερη και πιο οικονομική.

Αν όμως εντοπισθούν προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας ή ορμονολογικά ζητήματα, πρόωρη εμμηνόπαυση κ.α., αν έχουμε να κάνουμε με σοβαρούς παράγοντες, όπως ενδομητρίωση, κλειστές σάλπιγγες, κύστες, ινομυώματα, διάφραγμα μήτρας κ.α., κι η γυναίκα δεν κατορθώνει να μείνει έγκυος, τότε η πιο αποτελεσματική λύση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μέθοδοι και τεχνικές εξωσωματικής

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Σε φυσικό κύκλο: χρησιμοποιούμε μόνο ένα ωάριο, αυτό που παρήγε η γυναίκα κατά τη φυσιολογική της μηνιαία ωορρηξία. Η γυναίκα δεν παίρνει φάρμακα ωοθηκικής διέγερσης, ωστόσο το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σχετικά μειωμένες.

Η κλασική μέθοδος (IVF): γίνεται με φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών για ταυτόχρονη ανάπτυξη πολλαπλών ώριμων ωοθυλακίων

Η μικρογονιμοποίηση (ICSI): χρησιμοποιείται όταν παρεμποδίζεται η διείσδυση του σπέρματος στο ωάριο λόγω ανδρικής υπογονιμότητας. Σε αυτή τη διαδικασία επιλέγονται τα πλέον ώριμα και κατάλληλα ωάρια, τα οποία καθαρίζονται από τα κοκκιώδη κύτταρα που τα περιβάλλουν. Η μικρογονιμοποίηση γίνεται από 2 - 10 ώρες μετά την ωοληψία.

Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση

Η όλη διαδικασία διαρκεί 10 ημέρες ή από 20-30 ημέρες, ανάλογα με τη συγκεκριμένη μέθοδο που θα επιλεγεί. Ας δούμε τα στάδια της εξωσωματικής:

Για να πάρουμε περισσότερα ωάρια από τις ωοθήκες γίνεται προπαρασκευή των ωοθυλακίων με τα κατάλληλα φάρμακα! Αυτό επιτρέπει στη γυναίκα να μπορεί να έχει ευελιξία και επιπλέον να μπορεί να εργάζεται κανονικά!

Η διαδικασία της ωοληψίας, δηλαδή η αναρρόφηση του ωοθυλακικού υγρού από τις ωοθήκες της γυναίκας, διαρκεί από 10 ως 30 λεπτά, ανάλογα την ποσότητα των ωαρίων που θα παραχθούν.

Αφού εντοπιστούν στο ωοθυλακικό υγρό, τα ωάρια απομονώνονται, καθαρίζονται και τοποθετούνται στον επωαστικό κλίβανο, όπου μία με δύο ώρες αργότερα θα γίνει η γονιμοποίηση. Σε μια απλή διαδικασία εξωσωματικής, μετά από 20 περίπου ώρες θα διαπιστώσουμε αν τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν.

Κατά την εμβρυομεταφορά, το γονιμοποιημένο έμβρυο μπαίνει σε έναν ειδικό καθετήρα και θα τοποθετηθεί στη συνέχεια στη μήτρα. Στις σύχρονες μεθόδους η τοποθέτηση μπορεί να γίνει με υπερηχογραφική καθοδήγηση, η οποία αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας κλινικής εγκυμοσύνης με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αν τώρα στο ζευγάρι εντοπιστεί κάποια φυλοσύνδετη πάθηση, με την τεχνική της προεμφυτευτικής διάγνωσης μπορούμε να επιλέξουμε από τα γονιμοποιημένα έμβρυα, το φύλο που δεν φέρει το κληρονομικό νόσημα, καθαρά και μόνο για ιατρικούς λόγους, μειώνοντας κατά πολύ τις αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής ή τις επανειλημμένες αποβολές.
 

Παράγοντες που διασφαλίζουν μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που θα διασφαλίσουν την επιτυχία στο όλο εγχείρημα, είναι πρωτίστως η ηλικία της γυναίκας και φυσικά η ποιότητα του ωαρίου και του εμβρύου. Κάποιες γυναίκες συλλαμβάνουν με την πρώτη προσπάθεια και μάλιστα σε πολύ υψηλό ποσοστό, της τάξης του 60%, όμως άλλες -μετά την ηλικία των 40 κυρίως- έχουν μικρότερα ποσοστά επιτυχίας και γενικά απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες.

Έχει βρεθεί στατιστικά ότι σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ένα ζευγάρι θα πρέπει να έχει επιτύχει τη γονιμοποίηση με την ολοκλήρωση 3-4 προσπαθειών. Μετά τον αριθμό αυτό, τα ποσοστά μειώνονται και πρέπει να ανασκοπηθεί διεξοδικά από τον ιατρό που έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα, ώστε να προταθούν λύσεις.

Το βασικό όμως είναι η φροντίδα και η επιλογή του σωστού γυναικολόγου μαιευτήρα που ειδικεύεται στις μεθόδους αυτές, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Γενικά πάντως υπάρχει μια σειρά από μύθους κι αλήθειες για την εξωσωματική, οπότε ο γιατρός αναλαμβάνει ως ειδικός να σας τα εξηγήσει όλα, ώστε να μην υπάρχουν απορίες, ασάφειες και "σκοτεινά σημεία", που θα σας προβληματίσουν ή θα ανησυχήσουν ακόμη χωρίς λόγο.

Επομένως στον αγώνα που δίνετε για την κατάκτηση της μητρότητας σε καμία περίπτωση δεν είστε μόνη.

Ο γιατρός σας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας για οτιδήποτε χρειαστείτε, ως ο πιο πολύτιμος σύμμαχός σας σε αυτό το εγχείρημα, ώστε να έχετε σύντομα το προσδοκώμενο αποτέλεσμα!

Λίγα λόγια για τις επιτυχίες της εξωσωματικής στην Ελλάδα

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν αποδεδειγμένα κάποιες από τις μεγαλύτερες μονάδες αναπαραγωγικής ιατρικής στην Ευρώπη, ενώ 1 στα 20 παιδιά κάθε χρόνο γεννιέται ύστερα από επιτυχημένη εφαρμογή κάποιας μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας από όλο τον κόσμο, επιλέγουν την Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδί και να δημιουργήσουν την οικογένεια που ονειρεύονται.

Πάρα πολλές προσωπικές ιστορίες επιτυχίας, αφιερώματα σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δημοσιεύσεις, καταδεικνύουν την Ελλάδα ως έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για ιατρικό τουρισμό και το ξεκίνημα του ταξιδιού μιας νέας ζωής.

Μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί περισσότερα από 6 εκατομμύρια παιδιά διεθνώς. Τόσο η σωματική όσο και η πνευματική-συναισθηματική υγεία των παιδιών αυτών, δεν διαφέρει από τα άλλα παιδιά. Μάλιστα, σε κάποιες μελέτες τα παιδιά της εξωσωματικής έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, ίσως γιατί απολαμβάνουν της μέγιστης προσοχής και φροντίδας των γονιών τους, άρα είναι πιο ισορροπημένα.

Μην χάνετε την ευκαιρία να γίνετε γονείς, η επιστήμη διασφαλίζει πλέον υψηλά ποσοστά επιτυχίας και είναι στο χέρι σας να κάνετε τη δική σας προσπάθεια, κάνοντας ένα τεράστιο βήμα προς την ευτυχία.

Ευχαριστούμε το γυναικολόγο-μαιευτήρα Σπυρίδωνα Καπελή, www.kyisis.gr

Φάκελος Εξωσωματική | Μια μεγάλη ευκαιρία στη μητρότητα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018