top article

"Πότε επιτέλους θα αποκατασταθείς και εσύ", "Μα δεν καταλαβαίνω γιατί μία κοπέλα σαν εσένα είναι ακόμα μόνη", είναι μερικές από τις φράσεις που θα ακούς, συχνά πυκνά, από φίλους, συγγενείς και γνωστούς αν έχεις περάσει τα 30. 

Ας αφήσουμε το ενδεχόμενο του απλά να μη νιώθεις έτοιμη για κάτι τέτοιο,  (που είναι απόλυτα κατανοητό, αν μας ρωτάς) κατά μέρος, και ας ασχοληθούμε με έναν ακόμα λόγο, πολύ βασικό, αλλά και αρκετά απροσδόκητο, που αναδεικνύει πως το να είσαι single είναι μια από τις σοφότερες κινήσεις που μπορείς να κάνεις: οι μόνοι άνθρωποι, εκείνοι που δεν διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις, δεν είναι παντρεμένοι ή δεν έχουν δημιουργήσει οικογένεια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο (η δικαίωση επιτέλους ήρθε) και οι πέντε βασικοί λόγοι που συντελούν στο θετικό για την υγεία σου και τη ζωή σου αποτέλεσμα, είναι οι πέντε παρακάτω: 

 

1.Οι singles κοινωνικοποιούνται περισσότερο 

via GIPHY

Οι ευθύνες ενός single ατόμου απέναντι σε άλλους ανθρώπους είναι λιγότερες. Ομολογουμένως, δεν έχεις να μαγειρέψεις/πλύνεις για δύο (τουλάχιστον) ανθρώπους ενώ παράλληλα τα βράδια σου δεν είναι εξ ολοκλήρου σχεδόν αφιερωμένα στο να περάσεις χρόνο με το άλλο σου μισό. Αυτό σημαίνει ότι περνάς περισσότερες στιγμές βγαίνοντας και συναναστρεφόμενη ανθρώπους, εμπλουτίζεις την κοινωνική σου ζωή. 

Οι singles δαπανούν, κατά μέσο όρο 12 λεπτά την ημέρα, για να μιλήσουν με άλλα άτομα μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, σε αντίθεση με τους παντρεμένους που περνούν μόλις περίπου 7,8 λεπτά κάνοντας το ίδιο, κάτι που επιτέλους καταρρίπτει τον μύθο του single, μοναχικού ανθρώπου. Η κοινωνικοποίηση αυτή και η αίσθηση ότι είσαι μέρος μίας ομάδας είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής σου υγείας και σου χαρίζει μακροζωία! 

2.Τείνεις να είσαι πιο αδύνατη/υγιής

via GIPHY

Είναι σχεδόν γνωστό σε όλους μας: τις περιόδους που είσαι single βρίσκεσαι σε μια από τις καλύτερες φάσεις σου όσον αφορά το σώμα και την εμφάνισή σου. Από τη μία, φροντίζεις περισσότερο την εικόνα σου, ενώ από την άλλη, προσέχεις τη διατροφή σου, καθώς δεν υπάρχει κανείς στο σπίτι για να σου "χαλάσει" τα πλάνα και να σε παροτρύνει σε ατασθαλίες. 

Έρευνα, μάλιστα, έχει αποδείξει πως τα singles άτομα έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που βρίσκονται σε σχέση. Όσο πιο φυσιολογικό βάρος διατηρείς, τόσο πιο υγιής είσαι και οι πιθανότητες για εμφάνιση κάποιας νόσου ή ασθένειας μειώνονται αισθητά. 

3.Έχεις περισσότερο χρόνο για εσένα 

Πας τις διακοπές στα μέρη που θέλεις, με την παρέα που θέλεις και διαθέτεις τον χρόνο σου στο να απολαύσεις με την ψυχή σου ό,τι πραγματικά σου αρέσει (χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς να υπολογίζεις τις επιθυμίες κάποιου άλλου). Αφιερώνεις τον χρόνο σου στο να καλλιεργήσεις πνεύμα αλλά και σώμα με διάφορες δραστηριότητες και να νιώσεις τέλεια με τον εαυτό σου. 

Οι singles σπαταλούν, κατά μέσο όρο, 5,56 ώρες την ημέρα στον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ οι παντρεμένοι 4.87. Ο ελεύθερος χρόνος και η αξιοποίησή του μειώνουν το στρες και ως εκ τούτου βελτιώνουν την ψυχική σου υγεία!
 

4.Κοιμάσαι καλύτερα

via GIPHY

Ένας καλός και επαρκής ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας σου. Οι άνθρωποι που κοιμούνται σωστά τείνουν να έχουν λιγότερα καρδιακά προβλήματα. Και ένας από τους τρόπους για να εξασφαλίσεις καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο είναι το να είσαι... μόνη! 

Σύμφωνα με έρευνα, λοιπόν, οι singles ξοδεύουν κατά μέσον όρο 7.13 ώρες στον ύπνο τους, ενώ οι παντρεμένοι μόλις 6.71. Λίγο η συζήτηση, λίγο οι αγκαλιές και τα φιλιά και... πέρασε η νύχτα (και ο ύπνος)!

5.Οι singles έχουν λιγότερα χρέη και νομικές ευθύνες

To να μην έχεις σύζυγο και παιδιά σημαίνει ότι ξοδεύεις χρήματα μόνο για τον εαυτό σου, γεγονός που καθιστά πολύ πιο εύκολη την εξοικονόμηση χρημάτων και τη διατήρηση των χρεών, και του άγχους που εκείνα επιφέρουν, μακριά. Έχοντας λοιπόν μειώσει το άγχος, παραμένεις και πιο υγιής!

 

Ιούλιος 2018

>