Ο Δημήτρης Μοθωναίος μιλά στη Madame Figaro: "Μου αρέσουν οι αλλαγές. Το καινούριο είναι πάντα καλοδεχούμενο, ακόμα κι αν γκρεμίσει κάθε βεβαιότητα που είχα"
Φωτογραφία Βασίλης Μαντάς
Θαρραλέος, ταλαντούχος και αεικίνητος, ο Δημήτρης Μοθωναίος αξιοποιεί το φως του για την πρώτη κωμωδία της καριέρας του, αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Ο Δημήτρης Μοθωναίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, πέρασε στη Νομική, αλλά σύντομα αποφάσισε ότι ο δρόμος της υποκριτικής τον εκφράζει περισσότερο και στράφηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Η πορεία του περιλαμβάνει από σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο (Πέερ Γκυντ) και δημοφιλείς σειρές στην τηλεόραση (Η ζωή εν τάφω, Η παραλία) μέχρι μια ελληνο-κινεζική συμπαραγωγή στη Σανγκάη, που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο ξεχωριστούς "σοβαρούς" ηθοποιούς της γενιάς του.
Αυτή την περίοδο επιχειρεί κάτι εντελώς διαφορετικό αλλά και πολύ ταιριαστό σε έναν άνθρωπο με τόσο χιούμορ όσο εκείνος: πρωταγωνιστεί στην πρώτη του κωμωδία, την ταινία Η βαλίτσα του Δημήτρη Παπαθανάση, που κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου.

Αφορμή για την κουβέντα μας είναι η συμμετοχή σου στην ταινία Η βαλίτσα. Πες μας δυο λόγια για την ταινία.
Η Βαλίτσα είναι μια κωμική περιπέτεια, ένα ελληνικό action movie με πολύ έντονα κωμικά. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Παπαθανάση, ο οποίος ήταν βοηθός του Άγγελου Φραντζή στην Ευτυχία και σε πολλές άλλες δουλειές.
Είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σκηνοθέτης και ένας πάρα πολύ ευγενής άνθρωπος – ένας σπάνιος συνδυασμός, γι’ αυτό και το τονίζω! Δουλέψαμε όλοι πολύ μεθοδικά μαζί του για να χτίσουμε τους χαρακτήρες μας, γιατί τα όρια ανάμεσα στον κωμικό ρόλο και στην καρικατούρα, ανάμεσα στο γέλιο και το γελοίο είναι πολύ λεπτά.
Νομίζω ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε χαρακτήρες που είναι υπαρκτοί και πραγματικά πολύ αστείοι.
Ο χαρακτήρας που υποδύεσαι εσύ τι άνθρωπος είναι;
Είναι εκείνος ο άνθρωπος που έχει ένα όραμα για μια καλύτερη ζωή, αλλά δε θέλει να αγωνιστεί για να πετύχει κάτι και πιστεύει ότι με μια ιδέα, την οποία ο ίδιος θεωρεί φανταστική, αλλά είναι εντελώς κοινότοπη, θα πιάσει την καλή.
Με κάποιον τρόπο, λοιπόν, βρίσκονται πάρα πολλά χρήματα στα χέρια του και τρελαίνεται! Για να τον ενσαρκώσω, χρειάστηκε να κάνω πολλή γυμναστική για να "φουσκώσω", φόρεσα κολλητά μπλουζάκια, έβαψα τα μαλλιά, έβαλα μουσάκι...

Πώς εξηγείς το ότι, ενώ είναι ολοφάνερο σε όποιον σε συναναστραφεί, έστω για λίγο, πως είσαι ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ, είναι η πρώτη φορά που κάνεις κωμωδία;
Έλα ντε! Δε με παίρνουν για να κάνω κωμικούς ρόλους, μόνο "σοβαρούς" μου προτείνουν. Γι’ αυτό και ενθουσιάστηκα όταν μου είπαν να κάνω τον συγκεκριμένο και απάντησα: " Έρχομαι τρέχοντας".
Υποθέτω ότι, επειδή γενικά έχω κάνει κάποιες πολύ "βαριές" δουλειές από το ξεκίνημά μου, όπως η Ζωή εν τάφω, οι άλλοι πιστεύουν ότι μόνο αυτές με ενδιαφέρουν.
Όμως εμένα με ενδιαφέρει να δοκιμάσω να κάνω τα πάντα! Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία που ήθελε τους ηθοποιούς να είναι κλεισμένοι σε "κουτάκια": αν είσαι θεατρικός, "απαγορεύεται" να κάνεις τηλεόραση, αν είσαι δραματικός, δεν μπορείς να κάνεις κωμωδία κ.λπ. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχω τη δυνατότητα να κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα στο μέλλον.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΙΚΥ ΣΙΛΙΒΑΝΗ. ΜΑΚΙΓΙΑΖ-ΜΑΛΛΙΑ: TEO ZOGRAFAKI (BEEHIVE ARTISTS).
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ SAY HOTEL (ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 67,
ΚΗΦΙΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210 2201700.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Δημήτρη Μοθωναίου στη Madame Figaro που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

