Τα τραγούδια της έγιναν το soundtrack στους έρωτες, στους χωρισμούς και στις αναμνήσεις μας. Ίσως γι' αυτό όταν ακούς τη Δήμητρα Γαλάνη live, νιώθεις ότι τραγουδάει μόνο για σένα. Από τον Αντώνη Κυριαζάνο

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ, ενώνει τα πάντα. Όλες και όλοι γίνονται ένα τραγούδι. Έτσι πρέπει να είμαστε για να ξαναβρούμε το μέτρο μας. Το κοινό άρχισε να ακούει ξανά τους στίχους των τραγουδιών, να συμμετέχει. Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φως, το νιώθω στις συναυλίες μας.

ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ και συνάντηση με το κοινό δεν περιγράφονται με λόγια. H συγκίνηση φτάνει σε τέτοια επίπεδα, που σε ωθεί στην παρόρμηση. Είναι περίεργο. Ενώ με τα χρόνια θα έπρεπε να το συνηθίζεις, συμβαίνει το αντίθετο. Είσαι συνεχώς με έναν κόμπο στο λαιμό. Δεν είναι ενθουσιασμός, είναι συγκίνηση.

ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΙ ΑΛΕΞΙΟΥ είμαστε σαράντα χρόνια συνεχώς παρούσες. Η Αλεξίου γράφει μουσική και στίχους. Εγώ μουσική για τραγούδια, για το θέατρο, τον κινηματογράφο, και θέλω να γράψω κι άλλα. Και όσο έχουμε διάλογο με τους νέους ανθρώπους, θα συνεχίζουμε. Είμαστε και οι δυο αγωνίστριες του παρόντος.

ΑΠΟ ΤΟΝ VASSILIKO ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΙΟΥ ήταν για μένα μια διαδρομή στο χρόνο, ξαναβρήκα την κλίμακά μου, το χάρηκα πολύ. Δεν θεωρώ ότι βοηθώ τους νέους ανθρώπους, όπως λένε. Προτιμώ τον όρο «συνεργάζομαι». Επειδή με βοηθούν και μένα εξίσου, επειδή η ανταλλαγή της ματιάς μας μου είναι πολύτιμη. Πλουτίζουν τη θέα της ζωής.

ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, και αυτό είναι δεδομένο. Αλλά το πώς θα προχωρήσεις μετά είναι θέμα γνώσης και νόησης. Μόνο του το ταλέντο δεν οδηγεί πουθενά.

ΗΜΟΥΝ ΤΥΧΕΡΗ επειδή θήτευσα και συνεργάστηκα με σπάνιους πνευματικούς ανθρώπους: Θοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μούτσης, Λοΐζος, Χατζηνάσιος, Σπανός, με στιχουργούς όπως ο Γκάτσος, ο Παπαδόπουλος, η Νικολακοπούλου, ο Ελευθερίου, ο Τριπολίτης. Μου παρέδωσαν ένα υλικό που αντέχει στο χρόνο, επειδή διαθέτει την αλήθεια τους, την ψυχή τους, την ελευθερία τους.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ είχα την ευελιξία να τα ανακαλώ με σεβασμό και να τα επαναφέρω στις νέες γενιές με μια άλλη διασκευή, με μια άλλη ενορχήστρωση. Αυτό κρατάει ζωντανό το έργο. Και οι νέες γενιές το ανακαλύπτουν από το βινύλιο του μπαμπά και της μαμάς και το ζητούν στις συναυλίες.

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ άλλη κατεύθυνση πια. Απολύτως. Όταν ακούω τον εαυτό μου από παλιά, ακούω ένα καλό εργαλείο με ένα ιδιαίτερο μέταλλο, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τι λέει αυτή η γυναίκα. Επειδή ξεκίνησα 16 χρόνων και η φωνή μου διαμορφωνόταν για μία δεκαετία ακόμα, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Άλλα γι' αυτό ακριβώς και ξανατραγούδησα τα τραγούδια μου, επειδή πια μπορώ να τα πω αλλιώς.

ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΙΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΕΣ. Προτιμώ να κρατάω το αυθόρμητο στην ερμηνεία, μου αρέσει να είμαι χαλαρή, σαν να αιωρούμαι στον αέρα με τη βεβαιότητα ότι δεν θα πέσω ποτέ κάτω.

Η ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ η βαθύτατη αγάπη και αποδοχή που είχα από τους γονείς μου – τους έχω χάσει πια. Μου καλλιέργησαν και ενθάρρυναν την αγάπη μου για τη μουσική, επένδυσαν συναισθηματικά και ηθικά πάνω σ' αυτό. Φρόντισαν την παιδεία μου στέλνοντάς με σε ένα καλό σχολείο, έμαθα δύο ξένες γλώσσες. Κυρίως είχα την αγάπη τους, ήμουν πολύ τυχερή.

ΕΦΤΑΣΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ με τους αγαπημένους μου φίλους, που είναι λίγοι. Και με αυτούς θα πορευτώ μέχρι το τέλος. Ο Θεός να τους φυλάει και να τους έχει καλά.

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ το soundtrack της ζωής μας. Η μουσική των γεγονότων μας. Με ένα τραγούδι σε χώρες σαν την δική μας, έχουν κλάψει, έχουν πονέσει, έχουν ανοίξει τη ζωή τους. Ένα τραγούδι είναι πρωτίστως ένας Λόγος. Που όταν επενδύεται ακριβά και σωστά, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο.

ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ και αγγλικά και γαλλικά χωρίς πρόβλημα. Επειδή καταλαβαίνω τις γλώσσες, βάζω και το ανάλογο αίσθημα. Όμως ένα τραγούδι γίνεται καλό πάντα στη γλώσσα σου.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΑΟΤΙΚΗ, όμως μέσα από αυτό θα έρθει το καινούργιο, το επόμενο νέο. Και πρωταγωνιστές του θα είναι οι άνθρωποι, το «μαζί». Όταν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε χωρίς λόγια και μ’ ένα κλείσιμο του ματιού, δεν θέλεις τίποτε άλλο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Δήμητρα Γαλάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από 10 ετών ξεκίνησε σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Η εκκίνηση της επαγγελματικής της καριέρας έγινε στα 16 της, όταν ο συνθέτης Δήμος Μούτσης την οδήγησε στα studios της ιστορικής πλέον Columbia. Από εκεί αρχίζει μια διαδρομή με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Με δεκάδες δίσκους, συναυλίες, παραγωγές και μουσικές συνθέσεις δικές της. Θεωρείται η ερμηνεύτρια των χιλίων τραγουδιών, με ξεχωριστή σκηνική παρουσία και με το πλεονέκτημα να έχει ερμηνεύσει τραγούδια όλων των παλαιότερων και νεότερων συνθέτων και στιχουργών.

Αυτό το καλοκαίρι περιοδεύει μαζί με τη Χάρις Αλεξίου, δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ιούλιος 2018

>