Από το Ιόνιο και τις Σποράδες, μέχρι τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, αυτά είναι μερικά από τα εστιατόρια που αξίζει να ξοδέψεις όχι μόνο τα χρήματά σου, αλλά κυρίως τις μέρες και τις νύχτες των διακοπών σου. <br /><div><br /></div>
1. Πάτμος, Μπενέτος
Το πιο διάσημο εστιατόριο του νησιού και ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Ένα ατμοσφαιρικό μπαλκόνι πάνω στη θάλασσα με λίγα τραπέζια – γι' αυτό και είναι απαραίτητη η κράτηση – που το περιβάλει ένα μποστάνι από το οποίο προέρχονται οι βασικές πρώτες ύλες. Σερβίρει ενδιαφέροντα μεσογειακά πιάτα με ασιατικές επιρροές
www.benetosrestaurant.gr, τηλ.: 22470 33089
2. Σκιάθος, Αμφιλύκη
Εδώ έρχονται οι ντόπιοι όταν θέλουν να φάνε ψάρι. Κι αυτό μόνο λέει πολλά. Αν δεν ξέρεις μάλλον δεν θα το πιάσει το μάτι σου, αλλά σ’ αυτό το μπαλκόνι με θέα στην παραλία της Μεγάλης Άμμου θα φας τα πιο φρέσκα και καλομαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά, σκιαθίτικες συνταγές και εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα.

2. Σκιάθος, Αμφιλύκη
Εδώ έρχονται οι ντόπιοι όταν θέλουν να φάνε ψάρι. Κι αυτό μόνο λέει πολλά. Αν δεν ξέρεις μάλλον δεν θα το πιάσει το μάτι σου, αλλά σ’ αυτό το μπαλκόνι με θέα στην παραλία της Μεγάλης Άμμου θα φας τα πιο φρέσκα και καλομαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά, σκιαθίτικες συνταγές και εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα.
www.amfiliki.gr τηλ.: 24270 22839
3. Σαντορίνη, Σελήνη
Όσο πρέπει μακριά από την βαβούρα των Φηρών, στο διατηρητέο χωριό Πύργος, αυτό το μοναδικό εστιατόριο μετατρέπει τα ντόπια προϊόντα σε gourmet αριστουργήματα και το δείπνο σε εμπειρία. Παράλληλα διοργανώνει σεμινάρια μαγειρικής, ξεναγήσεις στο μουσείο Λαϊκής ιστορίας και προσφέρει menu degustation που συνοδεύει με εκλεκτές τοπικές ποικιλίες κρασιών.

3. Σαντορίνη, Σελήνη
Όσο πρέπει μακριά από την βαβούρα των Φηρών, στο διατηρητέο χωριό Πύργος, αυτό το μοναδικό εστιατόριο μετατρέπει τα ντόπια προϊόντα σε gourmet αριστουργήματα και το δείπνο σε εμπειρία. Παράλληλα διοργανώνει σεμινάρια μαγειρικής, ξεναγήσεις στο μουσείο Λαϊκής ιστορίας και προσφέρει menu degustation που συνοδεύει με εκλεκτές τοπικές ποικιλίες κρασιών.
www.selene.gr, τηλ. 22860 22249
4. Μύκονος Nice & Easy
Η πιο πρόσφατη άφιξη στην πανέμορφη παραλία του Καλού Λιβαδιού. Ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία με το αδερφάκι του στην Αθήνα (βλ. βιολογικό burger, σαλάτες με τοπικά υλικά και πιάτα χωρίς γλουτένη), αλλά προσαρμόζεται στο κλίμα της Μυκόνου δίνοντάς σου τη δυνατότητα να μην φύγεις στιγμή από τις φοβερές ξαπλώστρες της παραλίας χάρη στο ειδικό beach menu που περιλαμβάνει energy bars, smoothies, σούσι και καλαμάκια από Black Angus.

4. Μύκονος Nice & Easy
Η πιο πρόσφατη άφιξη στην πανέμορφη παραλία του Καλού Λιβαδιού. Ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία με το αδερφάκι του στην Αθήνα (βλ. βιολογικό burger, σαλάτες με τοπικά υλικά και πιάτα χωρίς γλουτένη), αλλά προσαρμόζεται στο κλίμα της Μυκόνου δίνοντάς σου τη δυνατότητα να μην φύγεις στιγμή από τις φοβερές ξαπλώστρες της παραλίας χάρη στο ειδικό beach menu που περιλαμβάνει energy bars, smoothies, σούσι και καλαμάκια από Black Angus.
www.niceneasy.gr, τηλ.: 22890 72315
5. Παξοί, Μπίρος
Το πιο καλόγουστο εστιατόριο στο Ιόνιο αρχικά θα σε γοητεύσει με την αισθητική του: μια υπέροχη αυλή όπου συνυπάρχουν μοναδικά τα μοναστηριακά τραπέζια με τις λουλουδάτες καρέκλες και τα ρομαντικά σουβέρ με τα διακοσμητικά από παλιά αρχοντικά των Παξών. Και θα σε κερδίσει με όσα θα καταφθάσουν στο τραπέζι σου, κλασικά, αλλά και πειραγμένα κρεατικά και θαλασσινά που μελώνουν μέσα σε γάστρες στον ξυλόφουρνο, ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα, ετοιμάζονται και σερβίρονται με πολύ μεράκι.

5. Παξοί, Μπίρος
Το πιο καλόγουστο εστιατόριο στο Ιόνιο αρχικά θα σε γοητεύσει με την αισθητική του: μια υπέροχη αυλή όπου συνυπάρχουν μοναδικά τα μοναστηριακά τραπέζια με τις λουλουδάτες καρέκλες και τα ρομαντικά σουβέρ με τα διακοσμητικά από παλιά αρχοντικά των Παξών. Και θα σε κερδίσει με όσα θα καταφθάσουν στο τραπέζι σου, κλασικά, αλλά και πειραγμένα κρεατικά και θαλασσινά που μελώνουν μέσα σε γάστρες στον ξυλόφουρνο, ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα, ετοιμάζονται και σερβίρονται με πολύ μεράκι.
www.birostavern.gr, τηλ. 26620 31167
6. Σύρος, Kouzina
Αν βιάζεστε μην το προτιμήσετε. Ο σεφ και ιδιοκτήτης του Παύλος Γρίβας είναι οπαδός του slow food και το στηρίζει με το ρομαντικό location που έχει επιλέξει να ανοίξει το εστιατόριό του, τον cozy εσωτερικό χώρο που σε χαλαρώνει αμέσως, τις αποκλειστικά βιολογικές πρώτες ύλες, το επιλεγμένο μενού και τις τιμές του. Εδώ θα γευτείς ένα δημιουργικό fusion γεύσεων και μπαχαρικών με μεσογειακό προσανατολισμό.

6. Σύρος, Kouzina
Αν βιάζεστε μην το προτιμήσετε. Ο σεφ και ιδιοκτήτης του Παύλος Γρίβας είναι οπαδός του slow food και το στηρίζει με το ρομαντικό location που έχει επιλέξει να ανοίξει το εστιατόριό του, τον cozy εσωτερικό χώρο που σε χαλαρώνει αμέσως, τις αποκλειστικά βιολογικές πρώτες ύλες, το επιλεγμένο μενού και τις τιμές του. Εδώ θα γευτείς ένα δημιουργικό fusion γεύσεων και μπαχαρικών με μεσογειακό προσανατολισμό.
www.kouzinasyros.gr, τηλ.: 22810 89150.
7. Πάρος, Siparos
Λαμβάνοντας υπόψη τη σωρεία τουριστικών εστιατορίων της Πάρου, το Siparos είναι σίγουρα μια από τις ελάχιστες γαστριμαργικές οάσεις του νησιού. Βρίσκεται λίγο έξω από τη Νάουσα, στο δρόμο προς Σάντα Μαρία και με τον ήλιο να δύει μπροστά του είναι ιδανικό για δείπνο. Δοκίμασε οπωσδήποτε τα ρεβύθια στο πήλινο, την τερίνα μελιτζάντας και το αρνάκι με τα καραμελωμένα μπαχαρικά.

7. Πάρος, Siparos
Λαμβάνοντας υπόψη τη σωρεία τουριστικών εστιατορίων της Πάρου, το Siparos είναι σίγουρα μια από τις ελάχιστες γαστριμαργικές οάσεις του νησιού. Βρίσκεται λίγο έξω από τη Νάουσα, στο δρόμο προς Σάντα Μαρία και με τον ήλιο να δύει μπροστά του είναι ιδανικό για δείπνο. Δοκίμασε οπωσδήποτε τα ρεβύθια στο πήλινο, την τερίνα μελιτζάντας και το αρνάκι με τα καραμελωμένα μπαχαρικά.
www.siparos.gr, 2284 052785
8. Σπέτσες, Το Νερό της Αγάπης
Είναι το εστιατόριο που επέλεξε να δειπνήσει ο Μάικλ Τζόρνταν όταν ήταν στο νησί και αυτό στο οποίο τελικά αξίζει να καταλήξεις, ειδικά αν θέλεις να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα και ψάχνεις μια μοντέρνα ψαροταβέρνα. Καταπληκτικό setting μπροστά στη θάλασσα, ατμόσφαιρα, εξυπηρέτηση και με δυνατότητα όχι μόνο να επιλέξεις το ψάρι που θέλεις να φας από τη βιτρίνα, αλλά και να σου το ετοιμάσουν με 4 διαφορετικούς τρόπους: αλά σπετσιώτα, σε κρούστα αλατιού, μπουγιαμπέσσα ή ψαρόσουπα.

8. Σπέτσες, Το Νερό της Αγάπης
Είναι το εστιατόριο που επέλεξε να δειπνήσει ο Μάικλ Τζόρνταν όταν ήταν στο νησί και αυτό στο οποίο τελικά αξίζει να καταλήξεις, ειδικά αν θέλεις να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα και ψάχνεις μια μοντέρνα ψαροταβέρνα. Καταπληκτικό setting μπροστά στη θάλασσα, ατμόσφαιρα, εξυπηρέτηση και με δυνατότητα όχι μόνο να επιλέξεις το ψάρι που θέλεις να φας από τη βιτρίνα, αλλά και να σου το ετοιμάσουν με 4 διαφορετικούς τρόπους: αλά σπετσιώτα, σε κρούστα αλατιού, μπουγιαμπέσσα ή ψαρόσουπα.
www.nerotisagapis.gr, 2298 074009
