September 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Life

DIY: Υγιεινά μπέργκερ

20.10.2013
DIY: Υγιεινά μπέργκερ

Ξέχνα ότι ήξερες για το fast food. Τα νέα μπέργκερ είναι το απόλυτο gourmet πιάτο και περιέχουν λαχανικά, κρέας εξαιρετικής ποιότητας και αγνό τυρί. Ότι πρέπει για κυριακάτικο brunch!



Είναι χωρίς αμφιβολία η πιο εντυπωσιακή ηθική αποκατάσταση της χρονιάς.
Παγκόσμιο σύμβολο της κακής δυτικής διατροφής, το μπέργκερ βαρύνεται με πολλές κατηγορίες, όπως «πολύ λιπαρό», με «κακό κρέας», «χωρίς διατροφική αξία» κ.ά. Σιγά σιγά ωστόσο αποκαθιστά τη φήμη του χάρη σε σεφ και βιβλία μαγειρικής που το “πειράζουν” και το μετατρέπουν σε υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένη τροφή. Στο Παρίσι μάλιστα δύο τροχοφόρες καντίνες περιφέρονται εδώ και εκεί προτείνοντας την πιο υγιεινή εκδοχή του και κυκλοφορούν τις συνταγές τους στο βιβλίο Cantine California του Jordan Feilders (Εκδόσεις Hachette Cuisine).

Είναι προφανές ότι τα καινούργια μπέργκερ δεν έχουν καμία σχέση με την ανθυγιεινή κουζίνα των fast food. Αντίθετα, διεκδικούν μία θέση στη λίστα των υγιεινών επιλογών. Ψωμάκια ολικής άλεσης και σε καμία περίπτωση τυποποιημένα. Κιμάς προσεκτικά επιλεγμένος με αυστηρά κριτήρια. Τυριά από μικρούς παραγωγούς και λαχανικά από τοπικές φάρμες, σαφώς ασύγκριτα πιο θρεπτικά από το μαραμένο μαρούλι ή τη χωρίς γεύση ντομάτα του παρελθόντος. Κάποια από τα μικρά αυτά αριστουργήματα είναι 100% βιολογικά, φτιαγμένα αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα, κρέατα και ψάρια. Ακόμα και οι απαραίτητες τηγανητές πατάτες αγωνίζονται να μειώσουν τις θερμίδες τους στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν την κακή τους φήμη. Και μπορεί οι διατροφολόγοι να μην του δίνουν πλήρη άφεση αμαρτιών, όλοι όμως αναγνωρίζουν ότι ένα μπέργκερ φτιαγμένο με προϊόντα υψηλής ποιότητας και χωρίς έτοιμες βιομηχανοποιημένες σάλτσες, δεν είναι διατροφική αυτοκτονία που πιστεύαμε. Ευτυχώς! Γιατί η πλούσια γεύση και η αφράτη όψη ενός μπέγκερ θα είναι πάντα πιο δελεαστικη από ένα πιάτο με σκέτο σούσι.
Για όσους δεν έχουν πειστεί ακόμα για τις αρετές των μπέργκερ, υπάρχει και η χορτοφαγική εκδοχή που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Όπως στο Maimonide of Brooklyn, το μαγαζί της οδού Charlot στο Marais, όπου το μπιφτέκι μανιταριών συνδυάζεται απολαυστικά με μελιτζάνες. Ακόμη και τα McDonald’s, που μέχρι πρότινος ήταν βασιλιάδες του double cheese, μπαίνουν στο παιχνίδι της χορτοφαγίας και ετοιμάζονται μέσα στην επόμενη χρονιά να ανοίξουν ένα 100% vegeterian εστιατόριο στην Ινδία. Ακόμα πιο πέρα από τα πλαίσια της κουζίνας, το burger εισβάλλει στον χώρο της ψηφιακής τέχνης, φωτογραφημένο από χιλιάδες λάτρεις του που ανεβάζουν τα έργα τους στο fatandfuriousburger.com, για απόλαυση χωρίς θερμίδες.

Συνταγές για υγιεινά μπέργκερ στη Σελίδα 2


VEGGIE BURGER

DIY: Υγιεινά μπέργκερ - εικόνα 1

Προετοιμασία: 10'
Ψήσιμο: 3'
Υλικά για 4 μερίδες
• 4 ατομικά ελιόψωμα • 16 ντοματάκια • 50 γρ. ντομάτες κονφί • 1
πακέτο καπνιστή μοτσαρέλα • 1 κ. σ. ταπενάντ (πάστα ελιάς με κάππαρη, αντζούγιες και λάδι) • φρέσκα βλαστάρια σπανακιού •
ελαιόλαδο, αλάτι, κλαράκια φρέσκο θρούμπι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα ντοματάκια και τα κόβουμε στη μέση. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες πάχους μισού εκατοστού, πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και το θρούμπι. Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ψήνουμε ελαφρά στο γκριλ. Αλείφουμε τα ψωμάκια της βάσης με την ταπενάντ, από πάνω μοιράζουμε το σπανάκι και τα κομμένα στη μέση ντοματάκια, προσθέτουμε αλάτι και ελάχιστο ελαιόλαδο, τις ντομάτες κονφί και τις φέτες μοτσαρέλας. Βάζουμε στο φούρνο κάτω από το γκριλ και τα αφήνουμε περίπου για 2', μέχρι να λιώσει το τυρί. Τα βγάζουμε απ’ το φούρνο, προσθέτουμε πιπέρι, μερικά βλαστάρια σπανάκι, πασπαλίζουμε με φρέσκο θρούμπι, σκεπάζουμε με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρουμε αμέσως.

ΤΙΡ: Η καπνιστή μοτσαρέλα, λιγότερο υγρή από την κλασική εκδοχή, λιώνει χωρίς να μουσκεύει το ψωμί. Στη θέση της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τυρί προβολόνε.


CLASSIC BURGER


DIY: Υγιεινά μπέργκερ - εικόνα 2

Προετοιμασία: 15'
Ψήσιμο: 5'
Υλικά για 4 μερίδες
• 4 σουσαμένια ψωμάκια • 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος • 2 ντομάτες • 4
φέτες τυρί τσένταρ • 1 κόκκινο κρεμμύδι • μερικά μεγάλα ραπανάκια • 1
καρδιά μαρουλιού • ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες. Ξεφλουδίζουμε και στη συνέχεια κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι και τα ραπανάκια. Αλατοπιπερώνουμε τον κιμά, τον μοιράζουμε σε 4 ίσα μέρη και πλάθουμε μπιφτέκια στο μέγεθος των ψωμιών. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ψήνουμε ελαφρά στο γκριλ. Στα 4 ψωμάκια βάσης βάζουμε μερικά φύλλα μαρουλιού, ροδέλες τομάτας και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια από την κάθε πλευρά. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε στο γκριλ. Τα βάζουμε επάνω τις ροδέλες ντομάτας, προσθέτουμε από μία φέτα τσένταρ και τα αφήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να λιώσει το τυρί. Μοιράζουμε από πάνω το κρεμμύδι και το ραπανάκι, σκεπάζουμε με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρουμε αμέσως.

ΤΙΡ: Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα μπιφτέκια με ανθό αλατιού, ο οποίος με το ψήσιμο θα σχηματίσει μία τραγανή κρούστα.

Μια ακόμη συνταγή για υγιεινό μπέργκερ στη Σελίδα 3


BURGER ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ


DIY: Υγιεινά μπέργκερ - εικόνα 3

Προετοιμασία: 15'
Ψήσιμο: 4'
Υλικά για 4 μερίδες
• 4 ψωμάκια με μελάνι σουπιάς και σουσάμι • 4 τετράγωνα κομμάτια από
φιλέτα σολομού, 50 γρ. το καθένα • 100 ml ρευστή κρέμα γάλακτος • 1
λεμόνι • 2 κ. σ. σος σόγιας • 20 γρ. φρέσκο τζίντζερ • λίγο wasabi (μέγεθος φουντουκιού) • 10 κλαράκια άνηθος, βλαστάρια ρόκας.

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε της σος σόγιας, το τζίντζερ και το τρίμμα από τη φλούδα του μισού λεμονιού, και μαρινάρουμε στο μείγμα το σολομό για 10'. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, το wasabi, τον ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο πιπέρι. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ψήνουμε ελαφρά στο γκριλ. Αλείφουμε τις κάτω φέτες με το μείγμα κρέμας και από πάνω απλώνουμε τα βλαστάρια ρόκας. Ψήνουμε τα κομμάτια σολομού 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, τα βάζουμε στα ψωμάκια, σκεπάζουμε το άλλο μισό και σερβίρουμε αμέσως.

ΤΙΡ: Αν προτιμάτε τις μεξικάνικες από τις γιαπωνέζικες γεύσεις, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με πουρέ αβοκάντο με καυτερή πιπεριά και χυμό πράσινου λεμονιού.

BEST OF NETWORK