Ο Ηλίας Μαρινάκης προτείνει 3 συνταγές που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι
Τα γιορτινά κοκτέιλ θα πρέπει να σου χαρίζουν ευφορία, όχι να σε νυστάζουν. Θα πρέπει να εμπνέουν χορούς, συζητήσεις, φλερτ κι επιστροφή στον χώρο που είναι στημένο το μπαρ. Θέλουμε φυσαλίδες και εσπεριδοειδή. Θέλουμε ζωντανές γεύσεις κι έντονα χρώματα.
Το ποτό μας πρέπει να αποπνέει εορταστική διάθεση και να μην είναι άλλο ένα από τα συνηθισμένα. Το επιβάλλουν άλλωστε οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο Ηλίας Μαρινάκης δημιουργεί για εμάς τρεις διαφορετικές συνταγές για κοκτέιλ, που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι, και μας βάζει στο πνεύμα του party. Δεν μπορούμε να μετράμε αντίστροφα για το 2020 (ή να αποφύγουμε το family drama) χωρίς να κρατάμε ένα ποτό στο χέρι μας.
Για το καλωσόρισμα

Χριστούγεννα: Η περίοδος που η σαμπάνια έχει τη τιμητική της
Σε ένα flute ποτήρι
30 ml πουρέ από βερίκοκο
10 ml cognac
100 ml champagne (εναλλακτικά ιταλικός αφρώδης οίνος)
ένα κλαδάκι δεντρολίβανο
Για να φιληθείς κάτω από το γκι

Σε ένα μεγάλο ποτήρι ή αλλιώς ένα mixing glass τοποθετούμε:
20 ml bourbon whiskey
30 ml cognac
15 ml venedictine
2 σταγόνες angostura bitters
Kαι πολύ πάγο
Αναδεύουμε για περίπου 40 φορές με ένα κουτάλι και απογεμίζουμε στο ποτήρι, χωρίς τον πάγο, το οποίο ποτήρι έχουμε ελαφρώς αρωματίσει/ με αψέντι ή με ότι άλλο διαθέτουμε από παστίς .
Μπορούμε να το συνδυάσουμε με κομμάτια πικρής σοκολάτας.
Για ένα κλείσιμο αντί γλυκού

Συστατικά
35 ml gin
15 ml μαστίχα
25 ml puree raspberrry
5 ml puree blueberry
15 ml σιρόπι ζάχαρης
30 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
10 ml ασπράδι αυγού
Για το σιρόπι ζάχαρης βράζουμε σε μία κατσαρόλα 2 μέρη ζάχαρης και 1 μέρος νερό.
Το φτάνουμε στους 82 βαθμούς και περιμένουμε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Διατηρούμε στο ψυγείο.
Εναλλακτική επιλογή για το ασπράδι αυγού αποτελεί η αλμπουμίνη σε σκόνη.
Διαλυμένη σε αναλογία 1 προς 10, με το 1 μέρος να είναι η αλμπουμίνη και τα 10 το νερό.
Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα σύρμα σε ένα ογκομετρικό δοχείο,προσέχοντας να μη δημιουργηθεί αφρός, ώστε να διατηρηθούν οι ιδιότητες της υφής της αλμπουμίνης στο τελικό αποτέλεσμα.
Σκεπάζουμε το μείγμα και το διατηρούμε στο ψυγείο 3-4 ώρες πριν χρησιμοποιηθεί.
Χρησιμοποιούμε αλμπουμίνη σαν υποκατάστατο του ασπραδιού από τα αυγά με στόχο τη συνέπεια στο αποτέλεσμα, την καλύτερη υφή, τη λιγότερη δυνατή μυρωδιά του αυγού και την ποιότητα αυτής ειδικά όταν δεν είμαστε σίγουροι για τα αυγά που διαθέτουμε.
Διαδικασία
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο σέικερ μαζί με πάγο, τόσο που να καλύπτει περίπου τα 2/3 αυτού.
Χτυπάμε για 8-10 δευτερόλεπτα και σερβίρουμε σε ένα old fashioned ποτήρι σουρώνοντάς το ώστε να πετύχουμε την σχεδόν κρεμώδη υφή που είναι και ένα από τα ζητούμενα.
Για την κρέμα λεμόνι
200 γραμμάρια φρέσκο χυμό λεμόνι
300 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
300 γραμμάρια αυγά.
22 γραμμάρια Gelcrem hot
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα μας να φτάσει στους 82 βαθμούς.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί μέσα από ένα σουρωτήρι ώστε να μην περάσουν στη κρέμα μας υπολείμματα αυγού, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
Αφού κρυώσει το μείγμα μας, βάζουμε τη κρέμα στα σωληνάρια, χρησιμοποιώντας σακούλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι τα 2/3 αυτών ώστε να μπορέσουμε να τα κλείσουμε χωρίς να ξεχειλίσει το μείγμα.
Η κρέμα θα δώσει ένα περισσότερο όξινο after taste χαρακτήρα στο ποτό, αντικαθιστώντας παράλληλα και το γλυκό.
Οι πουρέδες φρούτων, κατεψυγμένοι, οι πρώτες ύλες όπως ή αλμπουμίνη καθώς και τα περίεργα ποτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ευγενική χορηγία από την εταιρεία Παράξενες Ύλες (Αθηνάς 27).