top article

Δημοφιλέστερα άρθρα

  1. Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις
  2. 5 αντικείμενα που καταστρέφουν τη θετική ενέργεια στο υπνοδωμάτιο (και πώς να τη φτιάξεις) 5 αντικείμενα που καταστρέφουν τη θετική ενέργεια στο υπνοδωμάτιο (και πώς να τη φτιάξεις)
  3. 15 αγορές για το σπίτι ιδανικές για τις πρώτες κρύες ημέρες του φθινοπώρου 15 αγορές για το σπίτι ιδανικές για τις πρώτες κρύες ημέρες του φθινοπώρου
  4. H Charlize Theron με Dior πλισέ φούστα από τη νέα συλλογή της Maria Grazia Chiuri H Charlize Theron με Dior πλισέ φούστα από τη νέα συλλογή της Maria Grazia Chiuri
  5. Ο Joaquin Phoenix λέει ότι κόντεψε να τρελαθεί στα γυρίσματα του Joker Ο Joaquin Phoenix λέει ότι κόντεψε να τρελαθεί στα γυρίσματα του Joker
  6. Πέντε microtrends που θα απογειώσουν κάθε φθινοπωρινό σύνολο Πέντε microtrends που θα απογειώσουν κάθε φθινοπωρινό σύνολο
  7. Τρία χαρακτηριστικά που έχουν οι γυναίκες με αυτοπεποίθηση Τρία χαρακτηριστικά που έχουν οι γυναίκες με αυτοπεποίθηση
  8. 7 tricks για να ξοδεύεις λιγότερα (χωρίς να σταματήσεις το shopping) 7 tricks για να ξοδεύεις λιγότερα (χωρίς να σταματήσεις το shopping)
  9. 9 πράγματα που πρέπει να βάλεις στην bucket list σου 9 πράγματα που πρέπει να βάλεις στην bucket list σου
  10. 5 τρόποι για να κρατήσεις τις φιλίες σου όσο μεγαλώνεις 5 τρόποι για να κρατήσεις τις φιλίες σου όσο μεγαλώνεις
  11. Σε αυτή την ηλικία οι άνθρωποι αρχίζουν να απογοητεύονται από το επάγγελμά τους Σε αυτή την ηλικία οι άνθρωποι αρχίζουν να απογοητεύονται από το επάγγελμά τους
  12. Πώς να λήξεις γρήγορα έναν καβγά σε 5 βήματα Πώς να λήξεις γρήγορα έναν καβγά σε 5 βήματα
  13. Η Angelina Jolie πιο εκθαμβωτική από ποτέ Η Angelina Jolie πιο εκθαμβωτική από ποτέ
  14. H Margot Robbie στους δρόμους της Νέας Υόρκης σού δίνει την έμπνευση που αναζητάς H Margot Robbie στους δρόμους της Νέας Υόρκης σού δίνει την έμπνευση που αναζητάς

Στις 15 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 107 χρόνια από τη γέννηση της Julia Child, της πιο επιδραστικής γυναίκας στον κόσμο της γαστρονομίας. Η Child έγινε κυρίως γνωστή γιατί μύησε εκατομμύρια αμερικάνικα νοικοκυριά στη γαλλική κουζίνα, όμως το σημαντικότερο επίτευγμά της ήταν θεμελίωση του φαγητού ως τηλεοπτικό προϊόν και η ανάδειξη της κουλτούρας γύρω από αυτό. 

Ένα βιβλίο ωδή στη γαλλική κουζίνα

Το βιβλίο της Mastering the Art of French Cooking, που χωρίζεται σε δύο τόμους, είναι bestseller των New York Times για περισσότερα από 50 χρόνια και αποτελεί σπουδή πάνω στη γαλλική κουζίνα για το αμερικάνικο κοινό. Στις σελίδες του, οι λάτρεις του καλού φαγητού και οι επίδοξες μαγείρισσες θα βρουν τα πάντα - από τα μαγειρικά σκεύη και το πώς να βράσεις ένα αυγό (σελ. 118 για να μην ψάχνετε) μέχρι ιστορικά γαλλικά αριστουργήματα για τους πραγματικά δεξιοτέχνες (βλέπε coq au vin).

Εδώ, η Julia Child, η Simone Beck και η Louisette Bertholle χωρίζουν τα κλασικά πιάτα της Γαλλίας σε μια λογική ακολουθία θεμάτων και παραλλαγών αντί να παρουσιάζουν έναν ατελείωτο και διάχυτο κατάλογο φαγητών. Από την αρχή έως το τέλος, το βιβλίο εστιάζει στις βασικές συνταγές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γαλλικής μαγειρικής και προσφέρονται για περαιτέρω εξέλιξη, έχοντας ως στόχο να μεγαλώσουν το μαγειρικό ρεπερτόριο του καθενός. Με πάνω από 100 εκπαιδευτικές εικόνες που οδηγούν τους αναγνώστες σε κάθε βήμα, το Mastering the Art of French Cooking αξίζει μία θέση στην κουζίνα κάθε foodie και εν δυνάμει μαγείρισσας. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μυηθείς στη γαλλική γαστρονομία, όμως ο καλύτερος είναι να ξεκινήσεις από τα βασικά: μελετώντας τη "Βίβλο" της Julia Child και μπαίνοντας στην κουζίνα για να δοκιμάσεις τις συνταγές της. Τα τραπέζια με φίλους δεν θα είναι ποτέ τα ίδια, αν σερβίρεις το διάσημο Beef Bourguignon της - ο φίλος μου και πολύ καλός μάγειρας Γιάννης Κανδυλίδης επιβεβαιώνει ότι το αποτέλεσμα είναι άριστο - ακολουθήσεις κατά γράμμα τις συμβουλές της για dressings και φτιάξεις τα διάσημα σοκολατένια γλυκά της. 

Julia Child: Η γυναίκα που ανέδειξε τη γαλλική κουζίνα σε όλο τον κόσμο
Mastering the Art of French Cooking Volumes 1 & 2 Volumes (στα καταστήματα Public)

 

"Οι άνθρωποι που αγαπούν να τρώνε είναι οι καλύτεροι άνθρωποι" έχει πει η Julia Child, και η ίδια υποστήριξε τα λόγια της με πάθος καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της. Στην ταινία Julie & Julia, η νεαρή blogger Julie Powell προκαλεί τον εαυτό της να μαγειρέψει όλες τις συνταγές από το πρώτο βιβλίο της Julia Child. Μετά από πολλά ευτράπελα και δυσκολίες, καταφέρνει να ξεπεράσει τις προσδοκίες της και του εαυτού της. Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις κι εσύ τις δυνατότητές σου στη γαλλική κουζίνα ακολουθώντας τα βήματα της Julia Child;

3 συνταγές από το βιβλίο Mastering the Art of French Cooking, Julia Child

Η σοκολατένια μους της Julia Child

Υλικά

4 κρόκοι αυγών
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
Λίγο λικέρ πορτοκαλιού 
170 γρ. μαύρη σοκολάτα
4 κ.σ. καφέ
1 ½ ραβδιά μαλακωμένο, αλατισμένο βούτυρο
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού, προαιρετικά
4 ασπράδια αυγού
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
2 φλιτζάνια αρωματισμένη με βανίλια crème anglaise ή ελαφριά χτυπημένη κρέμα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση με ζάχαρη σε σκόνη

Εκτέλεση

Χτυπάς τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Προσθέτεις το λικέρ.

Τοποθετείς το μπολ σε ζεστό νερό και συνεχίζεις να χτυπάς για 3 έως 4 λεπτά μέχρι το μείγμα να είναι αφρώδες και πολύ ζεστό για να το αγγίξεις με το δάχτυλό σου. Στη συνέχεια, χτυπάς το μείγμα σε κρύο νερό για 3 έως 4 λεπτά, έως ότου το κρυώσει. Θα έχει τη συνοχή της μαγιονέζας.

Λιώνεις τη σοκολάτα με τον καφέ σε μπεν μαρί. Αποσύρεις το μπολ από το ζεστό νερό και συνεχίζεις να χτυπάς προσθέτοντας λίγο λίγο το βούτυρο, για να φτιάξεις μία λεία κρέμα. Ρίχνεις τη σοκολάτα στους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη. Σε αυτό το βήμα, προσθέτεις και τις φλούδες πορτοκαλιού αν θέλεις.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάς τα ασπράδια και το αλάτι μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Ρίχνεις τη ζάχαρη και ξαναχτυπάς μέχρι να σχηματιστούν δύσκαμπτες κορυφές. Ανακατεύεις το ένα τέταρτο των ασπραδιών στο μείγμα σοκολάτας. Και συνεχίζεις αργά με τα υπόλοιπα.

Ανακατεύεις απαλά το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος ή σε μικρότερα. Φυλάσσεται για τουλάχιστον 2 ώρες ή μια νύχτα στο ψυγείο πριν σερβιριστεί - ιδανικά με λίγη σαντιγί στην κορυφή. 

Hash Browns

Η Julia Child λάτρευε αυτή την απλή συνταγή και τη συνόδευε με ψητό κοτόπουλο.

Υλικά

Μισό κιλό πατάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες στα τέσσερα

Αλάτι

2 κ.σ. φυτικό λάδι 

2 κ.σ. αλατισμένο βούτυρο

Φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, βάζεις τις πατάτες και προσθέτεις 4 φλιτζάνια νερό κι ένα κ.γ. αλάτι και τις αφήνεις να βράσουν. 

Ανακατεύεις και σκεπάζεις την κατσαρόλα προκειμένου να μαλακώσουν.

Αποσύρεις από τη φωτιά, τις στραγγίζεις και τις στεγνώνεις.

Ζεσταίνεις ένα τηγάνι. Ρίχνεις το λάδι και 1 κ.σ. βούτυρο. Όταν το βούτυρο αρχίζει να αφρίζει, προσθέτεις τις πατάτες και ανακατεύεις μαλακά μέχρι να ροδίσουν. 

Πασπαλίζεις με αλάτι και πιπέρι και πιέζεις τις πατάτες με τη σπάτουλα ώστε να λιώσουν κι άλλο. 

Ρίχνεις το υπόλοιπο βούτυρο, σκεπάζεις τις πατάτες και τις αφήνεις μέχρι να γίνουν πιο τραγανές στο κάτω μέρος για περίπου 3 λεπτά.

Τοποθετείς τις πατάτες σε ένα πιάτο και στη συνέχεια τις ρίχνεις πάλι στο τηγάνι ώστε να αποκτήσουν κρούστα και από την άλλη πλευρά. 

Βάζεις τις πατάτες σε πιάτο και σερβίρεις. 

Quiche Lorraine με κρούστα Hash Brown

Υλικά

600 γρ. πατάτες βραστές, σε κομμάτια
3 κουταλιές βούτυρο, λιωμένο
6 λωρίδες μπέικον
1 μικρό κρεμμύδι, λιωμένο
1 φλιτζάνι γραβιέρα σε κομματάκια
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζάνι γάλα
3 αυγά
1/4 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 230 βαθμούς και βουτυρώνεις μία ταρτιέρα.

Πιέζεις με το πιρούνι τις πατάτες σε μία κατσαρόλα και ρίχνεις το βούτυρο και αφήνεις για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μειώνεις τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μαγειρεύεις το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Μεταφέρεις σε χαρτοπετσέτες για να τραβήξει τη λιπαρότητα. Όταν κρυώσει, το κόβεις σε φέτες και το ρίχνεις στο μείγμα με το τυρί. 

Ρίχνεις την κρέμα, το γάλα, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάς για 2-3 λεπτά. Περιχύνεις τις πατάτες στην ταρτιέρα και ψήνεις για 25-30 λεπτά. Σερβίρεις ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Chocolate Ganache Soufflé Cake με 6 υλικά

Υλικά

340 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
1 ράβδος βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. σκόνη κακάο, συν λίγο επιπλέον για το τηγάνι
5 αυγά
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
Ελαφρώς γλυκιά σαντιγί ή ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. 

Βουτυρώνεις μία φόρμα και πασπαλίζεις με λίγο κακάο.

Σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, λιώνεις τη σοκολάτα με το βούτυρο. Μόλις λιώσει, αφήνεις στην άκρη και συνεχίζεις με τα υπόλοιπα.

Χωρίζεις τους κρόκους από τα ασπράδια.

Ανακατεύεις τους κρόκους με το μείγμα σοκολάτας - βουτύρου.

Προσθέτεις το κακάο στο ίδιο μείγμα.

Σε ένα μίξερ χτυπάς τα ασπράδια με το αλάτι. Σιγά σιγά προσθέτεις τη ζάχαρη και σταματάς μόλις έχεις μία αφράτη μαρέγκα.

Με μία σπάτουλα ρίχνεις το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα της σοκολάτας. Μόλις ομογενοποιηθεί, προσθέτεις και το υπόλοιπο. 

Ρίχνεις όλο το μείγμα στη φόρμα και ψήνεις για 40 λεπτά, μέχρι να "σταθεί" στις άκρες. Το εσωτερικό του γλυκού πρέπει να είναι υγρό. 

Αφήνεις το σουφλέ να κρυώσει για 1 ώρα και στη συνέχεια το βάζεις στο ψυγείο για 4 ώρες πριν το ξεφορμάρεις. Σερβίρεις με ελαφριά σαντιγί ή με ζάχαρη άχνη.

*Το βιβλίο Mastering the Art of French Cooking Volumes 1 & 2 είναι διαθέσιμο στα καταστήματα Public κατόπιν παραγγελίας. 

Κεντρική φωτογραφία: @juliachildfoundation

Ιούλιος 2018

>