Όλα όσα ζήσαμε στον ημιτελικό του S.Pellegrino Young Chef 2020 Regional Finals στη Βαρκελώνη, μέσα από ένα φωτογραφικό backstage.
Αν ανήκεις στους ελάχιστους που δεν το γνωρίζουν ήδη, ο θεσμός S. Pellegrino Young Chef είναι ένας διεθνής ουσιαστικά διαγωνισμός που δίνει την ευκαιρία σε επαγγελματίες σεφ από κάθε γωνιά του κόσμου να αναδειχθούν και να προβάλουν τη δουλειά και το ταλέντο τους σε παγκόσμιο επίπεδο, αρκεί να είναι κάτω των 30 ετών. Ο θεσμός αυτός καλλιεργεί το μέλλον της γαστρονομίας, φτιάχνει, ανακαλύπτει και προωθεί την επόμενη γενιά μαγειρικών ταλέντων, υποστηρίζει έμπρακτα νέους chefs από όλο τον κόσμο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιδείξουν την προσωπική τους πίστη στη μετασχηματιστική δύναμη της γαστρονομίας, μέσω τεχνικών δεξιοτήτων και δημιουργικότητας. Πολλά γνωστά ονόματα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής έχουν περάσει από το διαγωνισμό αυτό, όπως ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ο Νίκος Μπίλλης, ο Σταμάτης Μισομικές, ο Στέλιος Αρακάς και πολλοί ακόμη. Φέτος λοιπόν που ο διαγωνισμός βρίσκεται στον 4ο χρόνο του, είχαμε δύο εξαιρετικές ελληνικές συμμετοχές στους εντυπωσιακούς ημιτελικούς της Βαρκελώνης, που αφορούσαν τις Χώρες της Μεσογείου και της Ιβηρικής Χερσονήσου. Σε αυτόν το ημιτελικό λοιπόν είχαμε εκπροσώπους της Ελλάδας, της Ισπανίας, του Ισραήλ και της Πορτογαλίας.

Οι δύο ελληνικές υποψηφιότητες ήταν εξαιρετικά δυνατές και μας έκαναν πραγματικά υπερήφανους με την παρουσία και το δημιουργικό τους ταλέντο. Η Ερασμία Μπαλάσκα, head-chef στο 2άστερο Funky Gourmet, και ο Σπύρος Κασσελούρης, sous chef της Σελήνης, κατέφθασαν με τους μέντορές τους, την Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, σεφ και ιδιοκτήτρια του Funky Gourmet, και τον Παναγιώτη Τσίκα, σεφ του εστιατορίου Σελήνη, αντίστοιχα, και εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή με το ταλέντο τους και τη μαγειρική τους δεινότητα.

Στο πανέμορφο ξενοδοχείο W στη Βαρκελώνη χτύπησε δυνατά η καρδιά του ημιτελικού και οι ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες περίμεναν τους υποψηφίους και τους μέντορές τους για να ριχτούν στη δουλειά.

Οι κριτές προέρχονταν από τις αντίστοιχες διαγωνιζόμενες χώρες και από την ελληνική πλευρά τη θέση κατείχε ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έκτορας Μποτρίνι.

Η Ερασμία Μπαλάσκα ήταν η πρώτη που κλήθηκε να παρουσιάσει το πιάτο της, που είχε το -ευρηματικότατο- όνομα Lent’eels from My Lake και έμπλεκε τα χέλια από την ιδιαίτερη πατρίδα της το Μεσολόγγι με φακές και λοιπά υλικά της περιοχής, όπως φυσικά και το διάσημο αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

Ένα πιάτο εντυπωσιακό τόσο σε εμφάνιση όσο και σε ιστορία, που έδειξε να εκτιμάται πολύ από τους κριτές.

Όγδοος κατά σειρά παρουσίασε το πιάτο του Squid Land & Sea ο Σπύρος Κασσελούρης, που επέλεξε υλικά που δένουν τη γη με τη θάλασσα από την Σαντορίνη, την οποία αγαπάει βαθιά.

Το πιάτο του προσομοίαζε τον κρατήρα του ηφαιστείου και υποδήλωνε πως από το μηδέν μπορεί να δημιουργηθεί το άπαν. Το πιάτο του απέσπασε επίσης πολύ θετικά σχόλια από τους κριτές.

Τελικά μεγάλος νικητής της βραδιάς στέφθηκε ο ο Albert Manso, sous chef του διάσημου εστιατορίου Tickets της Βαρκελώνης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τις χώρες της Μεσογείου στο Grand Finale του S.Pellegrino Young Chef 2020, που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο στις 8-9 Μαΐου 2020. Ο Ισπανός Young Chef, Albert Manso "κέρδισε" τους κριτές με το signature πιάτο του, Codorniz & Vino, υπό την καθοδήγηση του μέντορά του Fran Agudo. Παράλληλα για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν για επιπλέον τρία νέα βραβεία που έδωσαν φωνή και βήμα σε διαφορετικούς Young Chefs, αναγνωρίζοντας τις ποικίλες πεποιθήσεις και προσεγγίσεις στον τρόπο με τον οποίο η γαστρονομία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταμόρφωση της κοινωνίας.
Τα τρία βραβεία είναι τα εξής:
• Fine Dining Lovers Community Award με νικητή τον Ισπανό Andrea Ravasio και το signature πιάτο El Domingo Del Campesino
• Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy με νικητή τον Ισπανό Óscar Dayas Rodríguez και το signature πιάτο The Transhumance
• S.Pellegrino Award for Social Responsibility με νικήτρια την Ισπανίδα Mengxin Zhou και το signature πιάτο The Trout – Schubert